Gazete Vatan Logo

Türk Akımı imzalandı

Türkiye ile Rusya’nın 12.5 milyar $’lık tarihi projesi Türk Akımı Boru Hattı, 3. Dünya Enerji Kongresi’nde vitrine çıkıp imzalandı. Dün akşam Erdoğan ve Putin, 1 saat 40 dakika süren ikili görüşmeden sonra son prüzleri de ortadan kaldırıp dev proje için imzaları attı.

Türk Akımı imzalandı

Türkiye ile Rusya, enerji sektörünün tarihi projelerinden biri olan Türk Akımı için beklenen imzalar dün atıldı. İki lider 1 saat 40 dakika süren başbaşa görüşmenin ardından tarihi projeye start verdi.

12.5 milyar dolara malolması beklenen Karadeniz’in altından geçerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Türk Akımı doğalgaz boru hattı, dün ilk kez İstanbul’da başlayan 23. Dünya Enerji Kongresi’nde vitrine çıktı. 4 devlet başkanı, 250’den fazla bakan ve CEO düzeyindeki üst düzey katılımcı ile 82 ülkeden gelen ziyaretçilerle gerçekleşen dev enerji zirvesinde, Rus tarafı 23. Dünya Enerji Kongresi’nde Türk Akımı projesini açtığı standla somut olarak sergilemeye başladı. Ziyaretçilere görsellerle projenin ayrıntıları anlatıldı.

İmzalar atılıyor

Enerji sektöründe, Türk Akımı’nın dünya vitrinine çıkmasıyla ‘Enerji sektöründe tarihi bir gün’ Resmi imzalar atılmadan Türk Akımı Projesi’ne başlandı’ yorumları yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İstanbul zirvesinin en önemli gündem maddesi olacak Türk Akımı’nda dünkü görüşmenin ardından anlaşmanın yapıldığını duyurdular. Konuya yakın kaynaklar Kongre bitmeden yani ayın 13’üne kadar imzaların atılmasını bekliyordu. İki ülke için stratejik öneme sahip yatırımla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve Türkiye arasındaki Türk Akımı boru hattı projesine ilişkin hükümetler arası sözleşmenin neredeyse hazır olduğunu duyurmuştu.

Haberin Devamı

Novak, belgenin projenin ilk iki hattını kapsadığını belirtti ve ekledi: “Sözleşme iki boru hattının inşa edilmesini ön görüyor. Fakat ilk olarak Türk tüketicileri için ilk boru hattına başlayacağız.”

“Belgenin Rusya Devlet Başkanı’nın İstanbul ziyareti sırasında imzalanması mümkün mü?” sorusuna Novak, “Her şey mümkün, sözleşmenin metni son olarak onaylanır onaylanmaz belge imzalanabilir” şeklinde yanıt vermişti. Bu açıklamadan sadece 7 saat sonra iki lider prüzleri ortadan kaldırdı ve tarihi imzalar atılmış oldu.

Rus gazı Türkiye’den Avrupa’ya taşınacak

Haberin Devamı

Rusya, Türk Akımı Projesi’yle Ukrayna ile yaşadığı sorunun ardından Güney Akımı by-pass edip yerine Karadeniz’den Trakya’da karaya çıkacak 2 boru hattıyla doğalgazı Avrupa’ya taşımayı planlıyor. Boru hattından yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz gelecek. Türkiye’nin bu projeden yılda 14 milyar metreküp gaz alması ve geriye kalan 17.5 milyar metrekübün Avrupa’ya ihraç edilmesi planlanıyor. Projede Karadeniz’in altına 910 kilometrelik hat döşenecek. Deniz geçişinin, 660 kilometrelik bölümü, iptal edilen Güney Akım güzergâhını takip edecek. Daha sonra hat, Güney Akım güzergâhından kopacak ve Türkiye’ye yönelecek.

Rus doğalgazına indirim geliyor

İki liderin görüşmesinden Türk Akımı ile ilgili somut gelişme çıkarken, Rusya doğalgazının fiyatına da indirim yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin doğalgaz için en kârlı ve en ekonomik güzergah olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı 23. Dünya Enerji Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk Akımı Projesi’ne yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti: “Rusya’nın Balkanlar üzerinden aldığımız gazı doğrudan Karadeniz üzerinden ülkemize sevk etmeyi öngören Türk Akımı Projesi’ne olumlu bakıyoruz. Doğu Akdeniz gazı da kaynak çeşitlendirme çalışmalarımızda yeni bir alternatif durumuna geliyor. Bu yılın sonunda ve 2017’de çok kritik adımlar atacağız.” Türkiye’nin önem verdiği alanlar arasında nükleer enerjinin de bulunduğunu belirten Erdoğan, “2010’da Rusya Federasyonu ile Akkuyu Nükleer Santrali’nin gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya’yla da Karadeniz kıyısında tesisine karar verilen Sinop Nükleer Santrali için bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz. ” açıklamasını yaptı. Öte yandan dün akşam saatlerinde de iki lider başbaşa görüştükten sonra önemli kararlar aldılar. Putin “Türk tarafının doğalgazda indirim talebi vardı. Biz de değerlendirip uygulama kararı aldık” dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz günlerde 1 Ekim’den geçerli olacak şekilde gazda indirim müjdesi vermişti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İmzalar atıldı, Putin döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü’nde bir araya geldi ve bir saat 40 dakika görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bu sırada 12.5 milyar dolarlık Türk Akımı anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak (üstte sağda) ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak ( üstte solda) tarafından imzalandı. Tarihi anlaşmanın imzalanmasından sonra doğalgazda indirim yapılacağını açıklayan Putin, narenciye ile Türk sezbe ve meyvesinin yeniden Rusya pazarına açıldığını da şu sözlerle açıkladı:

Narenciye ihracatı başlıyor

“Bugün Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya’ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya’daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye’den bu kalemler Rusya’ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir.”