Gazete Vatan Logo

Turizmciler aşka geldi

Son Bond filminden sonra turizmciler heyecanlandı

TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Türkiye’den pek çok manzarayı içeren bir aşk filmi çekilecek” dedi. Senaryosu yarışmayla belirlenecek film, Hollywood yapımı olacak.

Hayali İngiliz ajanı James Bond’un açılış sahneleri Türkiye’de çekilen son filmi Skyfall, turizmcileri heyecanlandırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm yatırımcıları, İstanbul’u tanıtacak bir aşk filmi için kolları sıvadı. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye’den pek çok manzarayı içeren bir aşk fimlinin yıllardır hayallerinde olduğunu söyledi. Bakanlığın bu konuda bazı çalışmalar yürüttüğünü belirten Bayındır, “İstanbul’a güzel bir aşk filmi yakışır. Bu filmin senaryosu ödüllü bir yarışmayla belirlenmeli. Tabii ki bir Hollywood yapımı olacak” dedi. Bayındır, bu film için sadece turizmcilerin çalışmasının yeterli olmayacağını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Film için destek bekliyoruz. Bu bir sponsorla da yapılabilir. Son Bond filmi Skyfall’da bir sponsor bulunabilseydi İstanbul’u tepeden gösterebilirdik. Skyfall’da yaklaşık 10 dakikalık bölüm Sultanahmet, Kapalıçarşı, Adana ve Fethiye’de çekildi. Ama genel manzara yoktu. Malesef en kötü yanı bu oldu. Ama filmdeki gibi bir bar

olmasa da Türkiye’ye gelen turist orayı arayacaktır. Filmdeki camiyi, Sultanahmet’i gezmek isteyecektir. Dünyada milyonlarca kişinin izleyeceği filmin turizme çok iyi bir getirisi olmasını bekliyoruz.”

33 milyon turist gelecek

Bayındır, bu yıl turist sayısının geçen yılla aynı olmasını beklediklerini ancak verilerin daha iyi geldiğini söyledi. Bayındır, “Geçen yılı az farkla da olsa geçmiş olacağız. 2013 için

33 milyon turist ve 25 milyar dolarlık turizm geliri beklentimiz var. Çok büyük bir sıkıntı yaşamazsak bu rakamları yakalayacağız” dedi.

Turist kendini başrolde hissediyor

Yapılan araştırmalara göre film ve dizilerdeki ülke imajı, olumlu ya da olumsuz daha kalıcı oluyor. Hükümet ve turizm otoriteleri de dünyanın en büyük film endüstrisi olan Hollywood yapımcılarını ülkelerine çekmek için yarışıyor. Turistler televizyon dizilerini, filmleri izledikten sonra, bölgeyi, ülkeyi, şehri ziyaret ederek kendilerini filmin kahramanının yerine koyuyor. Son dönemde turizm şehirlerine yönelik romantik komedi ya da aşk filmlerinde artış yaşanıyor. Venedik’te çekilen ‘Tourist’, ‘Paris Seni Seviyorum’, ‘Vicky Cristina Barcelona’ ve ‘Roma’ya Sevgilerle’ en çok konuşulan filmlerden oldu.

Haberin Devamı