Gazete Vatan Logo

Tunceli'de CHP-BDP çekişmesi

30 Mart'ta en çekişmeli illerden biri de Tunceli olacak. Öne çıkan iki parti var CHP ve BDP... CHP, liderleri Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketinde, son genel seçimlerde Doğu'daki kalesi haline getirdiği şehri almak istiyor. BDP ise "Devrimci Güç Birliği" ittifakıyla belediyesini kaybetmek istemiyor.

Anket

Tunceli'de seçimleri kim kazanır?

CHP
BDP
Diğer






Al Jazeera'dan Burhan Ekinci'nin bölgedeki son durumu analiz etti. İşte o analiz...

Kıyasıya yarış

Seçim ana muhalefet partisi CHP ile mevcut belediyeyi elinde bulunduran BDP arasında kıyasıya bir yarışa sahne olacağa benziyor. CHP, liderleri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da memleketi olması nedeniyle bu şehre ayrı bir önem veriyor. Son 2011 genel seçimlerinde şehrin iki vekilini de alarak Tunceli’yi Doğu’daki “tek kalesi” haline getiren parti yerelde de zafer istiyor.



CHP’nin adayı eski SHP’li

Adayları eski bir Sosyal Demokrat Halkçı Parti'li (SHP). Hızır Bahtiyar Aytaç. Tunceli’nin en büyük aşireti olan Kureyşanlı. Sosyal demokrat kimliğiyle ön planda. Eski SHP lideri Murat Karayalçın'ın ekibinden. Karayalçın’ın Ankaralı belediyeciliği rehberliğinde yürümek isteyen bir isim. O dönemdeki ekiple çalışacağını söylüyor. 2004 yerel seçimlerine SHP’den giren ve kazanan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) selefi Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) adayı Songül Erol Abdil’e oy veren bir isim. Sloganı “Munzur özgür akacak, Dersim hayat bulacak.”



CHP’ye karşı Devrimci Güç Birliği

BDP ise diğer sol partiler EMEP, HDP, Partizan ve ESP ile “Devrimci Güç Birliği” adı altında ortaklık yaptı. Parti, son milletvekilliği seçimlerindeki kaybını telâfi etmek ve mevcut belediyesini korumak istiyor. Parti Tunceli’de, bu yıl birçok yerde uyguladıkları yeni sistem olan eşbaşkanlıkla seçimlere giriyor. İki adayları var. Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun. Resmiyette Bul aday. Bir sendikacı. Şehirde uzun yıllar Yol-İş’in başkanlığını yürütmüş. Altun ise BDP siyasetinden. Sloganları iki dilli. Türkçe ve Zazaca: “Dersim için birleştik, birlikte kazanacağız” ve “Ebi rayberiya xo sonime kamiya xoser / Kimliğimizle, inancımızla birlikte başaracağız.” Ayrıca BDP’nin Türkiye genelinde kullandığı “Öz yönetimle özgür kimliğe” sloganı da sıkça kullanılıyor.

Haberin Devamı