Gazete Vatan Logo

Tüm Türkiye İsrail'e tepki için sokaklara döküldü!

Türkiye'de bir çok ilde bir araya gelen yüzlerce kişi, Filistin bayraklarıyla yürüyerek İsrail'e tepki gösterdi.

Tüm Türkiye İsrail'e tepki için sokaklara döküldü!

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de bir grup vatandaş ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin Filistinli 59 kişiyi katletmesi sebebiyle gıyabi cenaze namazı sonrasında yürüyüş gerçekleştirdi.
Tüm Türkiye'de olduğu gibi ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına tepki hızla büyüyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Eskişehir Şubesi tarafından Alaaddin Camisi’nde düzenlenen programa 500'e yakın vatandaş katıldı. Burada Kudüs için dualar edilmesinin ardından İsrail askerlerinin Filistin'de katlettiği vatandaşlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.
"Kudüs İslam’ındır ve Kudüs bizimdir"
İHH Eskişehir Başkanı Musa Karadaş, yaptığı basın açıklamasında Kudüs'ün sahipsiz olmadığını ve buraya sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, "İlk kıblemizin bulunduğu Kudüs ve Filistin, 1948 yılından beri hukuksuz olarak kurulan Siyonist İsrail işgali altındadır. Siyonist İsrail devleti ve ABD, Kudüs’ü hukuksuz bir şekilde tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olarak başkent yapmak istemektedir. Kim hangi kararı alırsa alsın, Kudüs İslam’ındır ve Kudüs bizimdir. Kudüs sahipsiz değildir. Kudüs, Mekke ve Medine’den sonra bütün Müslümanların kutsal bildiği Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapmaktadır. Şimdi ilk kıblemiz Peygamber Efendimiz Miraç’a yükseldiği o beldeye sahip çıkma zamanıdır. Bizler buradan Kudüs’ü yalnız bırakmayacağımızı herkese haykırıyoruz. Bugün burada ve tüm Türkiye’de Kudüs dostlarıyla birlikte ABD’nin ve İsrail’in bu hukuksuz kararına ve uygulamalarına karşı çıkıyoruz. Tüm Kudüs ve Filistin sevdalıları olarak bu davayı savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi, uluslararası mekanizmaları ve herkesi harekete geçirmeye ve İsrail’in attığı hukuksuz adımları, işgali durdurmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"İsrail ile yapılan bütün anlaşmalar iptal edilmelidir"
İsrail ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesi ve büyükelçiliklerin kapanması gerektiğini söyleyen Karadaş, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
"Acilen bütün İslam ülkeleri İsrail'in Büyükelçiliklerini topraklarından kovmalıdır. Bunu da ilk olarak mazlumların umudu Türkiye gerçekleştirmelidir. Bugün itibariyle İsrail Büyükelçiliği ve konsolosluğu hemen kapatılmalıdır. Mavi Marmara Anlaşması en kısa zamanda iptal edilmeli ve İsrail, uluslararası arenada yalnızlaştırılmalıdır. İsrail’le yapılan bütün anlaşmalar iptal edilmelidir."
Yürüyüşün ardından grup, sloganlar eşliğinde yürüdü.

Haberin Devamı

SİİRT

Haberin Devamı

Siirt'te bir araya gelen yüzlerce kişi, Filistin bayraklarıyla yürüyerek İsrail'e tepki gösterdi.

Çeşitli sivil toplum örgütleri öncülüğünde Güres Caddesi Sancaklar Okulu önünde toplanan vatandaşlar, tekbir getirip Filistin için slogan attı. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından ABD ve İsrail bayrakları yakıldı. Toplanan kalabalık adına yapılan açıklamada; Kudüs'ün Müslümanların ilk kıblesi, ümmetin üçüncü kutsal şehri ve özgürlüğün sembolü olduğu, Kudüs'ün özgür olmadan ümmetin özgür olamayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından slogan atarak Güres Caddesi üzerinden 15 Temmuz Demokrasi Meydanına yürüyen kalabalık, daha sonra dağıldı.

ŞANLIURFA

Mavi Marmara gazileri Ramazan Baylan ve Cevdet Ökenek, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliama tepki gösterdi.
Ramazan Baylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in 1948 yılından bu yana Filistin'deki işgali her geçen gün artırdığını söyledi.
İsrail'in ramazan ayında veya bayramlarda dünyanın gözü önünde Müslümanları katlettiğini belirten Baylan, "Orada kardeşlerimiz şehit ediliyor ve bütün dünya buna seyirci kalıyor. 60'ı aşkın şehit var, 2 binin üzerinde yaralı var. Dünya, Birleşmiş Milletler ve Amerika bu olayı seyrediyor." dedi.
Baylan, Filistin topraklarının yüzde 80'inin İsrail işgali altında olduğunu vurgulayarak, artık İsrail'e gerçek manada "dur" demenin zamanının geldiğini ifade etti.
İsrail vahşetinin durdurulması, aksi durumda Filistin'e bir yardım koridorunu açılması gerektiğini dile getiren Baylan, "Eğer devletler bunu yapmıyorsa bir koridor açıp Türkiye'den on binlerce, yüz binlerce insanın oraya doğru, akın akın gideceğini buradan söylemek istiyorum. Eğer devletler buna bir çözüm bulmazsa, koridor açılmalı ve Türkiye'deki Müslümanların yüz binlercesinin oraya akacağını hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.
"İsrail en korkunç silahlarını bu insanların üzerinde deniyor"
Gazi Cevdet Ökenek de Türkiye'nin Filistin konusunda yalnız kaldığını, Arap ülkelerinin de Filistin halkına destek vermesi gerektiğini kaydetti.
İsrail'in katil yüzünün tüm dünya tarafından görüldüğünü belirten Ökenek, "Çünkü o insanlar silahsızdır, sadece taşlarla kendi topraklarını savunmaya geçmişler. Buna karşın İsrail en korkunç silahlarını bu insanların üzerinde deniyor." dedi.
Ökenek, Filistin'e sahip çıkmayan İslam ülkelerine tepki göstererek, "50'nin üzerinde İslam ülkesi var. Maalesef ki İslam ülkelerinin liderleri batı tarafından atanmış birer mahalle muhtarı ve birer yöneticidirler. Onların emirlerine göre hareket ediyorlar. Türkiye'de bu anlamda yalnız kalıyor. Oradaki insanların direnişi hem bizim topraklarımız için hem kendi toprakları için hem de ümmetin kaybettiği kanı geri kazanmak içindir." ifadesini kullandı.
TEKİRDAĞ
Tekirdağspor taraftarları ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik katliamını protesto için yürüyüş düzenledi.
Köprübaşı mevkisinde toplanan taraftar grupları, "Katil Amerika, Kudüs'e Özgürlük, Direniş Kazanacak" yazılı dövizler ve Türk bayraklarıyla slogan atarak, Tuğlalı Park'a kadar yürüdü.
Grup adına açıklama yapan Muhammet Güllüce, ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından şehit edilmelerini şiddetle kınadıklarını söyledi.
Gazze'de yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade eden Güllüce, "Türkiye her zaman mazlumun ve haksızlığa uğrayan insanların yanında yer alıyor. Bizler Gazze'de yaşananlara sessiz kalamıyoruz. Müslümanlar, Museviler ve Hristiyanların kutsal şehri olan Kudüs'ün, İsrail'in başkenti ilan edilmesi ve Filistin'de kanlı katliamlar gerçekleştirilmesi, sadece Ortadoğu'da değil, tüm dünyada barışı tehdit etmektedir. Dualarımız her zaman Filistinli din kardeşlerimizle." dedi.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, İstiklal Marşı'nı okuyarak protestoyu sonlandırdı.
BURSA
Bursa'da EDEB Platformu üyeleri, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail askerlerinin buna tepki gösteren Filistinlilere yaptığı katliamı protesto etti.
15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan grup, şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı ve dua etti.
Türk ve Filistin bayraklarını taşıyan, ABD ve İsrail'e tepki gösteren grup adına konuşan Yasin Kuruçay, İsrail'in sadece Filistin topraklarını değil tüm Ortadoğu ve İslam coğrafyası için tehdit oluşturduğunu söyledi.
İsrail'in İslam coğrafyasında fitne ve bozgunculuğun merkezi olduğunu belirterek, ''İsrail'in amacı, Nil ile Fırat arasında 'vadedilmiş topraklar' üzerinde Büyük İsrail Devleti'ni kurarak dünya egemenliğini ele geçirmektir. Türkiye'nin güneydoğu toprakları vadedilmiş toprakların içerisindedir. Dolayısıyla İsrail yayılmacılığı ülke için de bir tehdittir.'' diye konuştu.
Konuşmanın ardından platform üyelerince İsrail ve ABD bayrakları yakıldı.
Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
ADIYAMAN
Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen İsrail’i protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı.
Adıyaman Mimar Sinan Kültür Parkı önünden başlayan ve Gölbaşı Caddesi ve müteakiben Atatürk Caddesi’nden devam eden “Kudüs’ün işgaline ses ver” adlı protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı. Ellerinde Türk ve Filistin bayraklarının yer aldığı vatandaşlar sloganlar eşliğinde Demokrasi Parkına kadar yürüdü. Demokrasi Parkı önünde Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına Siret Derneği Başkanı Ali Tamer okudu. Tamer, “Bugün Kudüs hiç olmadığı kadar ciddi bir işgal ve tehdit altındadır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. 1917’de başlayan işgal süreci bugün itibariyle bambaşka bir noktaya taşınmıştır. ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini 7 Aralık 2017’de ilan ettiği üzere bugün Kudüs’e taşıması, biz Müslümanların asla kabul etmeyeceği bir durumdur" dedi.
Kudüs Müslümanlarındır ve ebediyyen Filistin’in başkenti olarak kalacağını ifade eden Ali Tamer, “Onun için katil İsrail’in ve onun emellerinin taşeronluğunu yapan emperyalist sistemin baş aktörü, en büyük zalim olan Amerika’nın bu adımı bizim için yok hükmündedir. Filistinli kardeşimizi katletmiş, 2 bini aşkın Filistinli kardeşimizi de gerçek mermilerle, insansız hava araçlarından gaz bombası yağdırmakla yaralamıştır. Ve maalesef bu katliam ve saldırılar artarak da devam etmektedir. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve kendi topraklarını savunan masum Filistin halkına yönelik bu katliamlar, elleri kuruyasıca siyonistlerin ve işbirlikçilerinin yüz karası olduğu kadar; Dünyanın bu katliamlara ve işgale ciddi bir tepki göstermeyip sessiz kalması da insanlık adına kapkara bir leke olmuştur" şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından Kanaat Önderi Ahmet Doğan tarafından yaptırılan dua sonrasında Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Kalabalık daha sonra İsrail Bayağını yaktı.
Protesto gösterilerine Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti İl Başkanıvekili Mehmet Dağtekin, MHP Adıyaman İl Başkanı Hüseyin Özgün, Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, AK parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, CHP Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
MUŞ
Muş'ta bir araya gelen yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze sınırında Filistinlileri şehit etmesine tepki göstererek, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun fotoğrafının yapıştırıldığı cansız mankeni ateşe verdiler.
Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde düzenlenen basın açıklamasına; STK temsilcileri, kamu kurum amirleri ve yüzlerce vatandaş katıldı. İsrail’in Kudüs katliamına tepki gösteren yüzlerce vatandaş, 'Kahrolsun İsrail, Kahrolsun ABD, Kahrolsun İşbirlikçi Zalimler' diye slogan attı. Ellerine aldıkları dövizlerle tepkilerini dile getiren vatandaşlar, İsrail ve ABD'ye lanet yağdırdı.
Burada STK'lar adına ortak basın açıklamasını okuyan Talip Tuğrul, ABD’nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tanımadıklarını söyledi. 15 Mayıs 1948 tarihinin özel olarak Filistinliler için, genel olarak ise tüm Müslümanlar için istisnai bir gün olduğunu ifade eden Tuğrul, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tanımıyoruz. 15 Mayıs 1948 tarihi özel olarak Filistinliler için, genel olarak tüm Müslümanlar için istisnai bir gündür. 15 Mayıs sözde İsrail Devleti’nin kurulduğu ve Filistinlilerin çilesinin başladığı gündür. Bugün de günlerden 15 Mayıs ve bizler İsrail’i lanetlemek, Filistin’e destek olmak için burada toplanmış bulunuyoruz. ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını ve topraklarının işgalini protesto eden Filistinlilere en-Nekbe gününde yapılan saldırılar sonucunda onlarca Filistinli şehit olmuş, yüzlerce Filistinli de yaralanmış durumda. Bu hunharca saldırılar endişe verici boyutları aşmış bulunmakta. Yapılan saldırı ve katliamların devam edeceği görülüyor. Gerçek mermilerle Filistinliler üzerine ateş açan ve Gazze’yi kan gölüne çeviren İsrailli askerler, insansız hava araçlarıyla da Filistinlilere gaz yağdırmakta. Filistinli kardeşlerimizin hak ve özgürlükleri için kesintisiz mücadele etmek boynumuzun borcudur. Bizler ta en başından ve her daim Filistin davasının savunucusu ve takipçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu nedenle tüm gücümüzle Kudüs için meydanlardayız. Bir yumruk gibi, bir çığlık gibi alanlardayız, ayaktayız" ifadelerini kullandı.
Yapılan basın açıklamasının ardından, Filistin'de hayatını kaybedenler için İttihad'ul Ulema alimlerinden Molla Nizamettin Yaçin tarafından dua edildi. Daha sonra ise, vatandaşlar tarafından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun fotoğrafının yapıştırıldığı cansız manken ateşe verildi.
MALATYA
Malatya’da bir araya gelen STK temsilcileri ve onbinlerce vatandaş, barışçıl gösteri yapan Filistinlilere ateş açarak katliam yapan İsrail’i, İsrail bayrağı yakarak protesto etti.
ABD’nin Tel Aviv’deki Amerikan büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinli göstericilere silahlı müdahalede bulunan ve aralarında çocukların da bulunduğu en az 60 kişiyi öldüren 3 bine yakın insanı da yaralayan terör devleti İsrail’e tepkiler dinmiyor. Malatya’da Ortak Değerler Platformu adı altında birleşen yüzlerce Sivil Toplum Kuruluşu ve temsilcileri Soykan Meydanında eylem yaparak İsrail ve Amerika’ya tepki gösterdi. On binlerce vatandaşın da destek verdiği eylemde ABD ve İsrail bayraklarını yakan vatandaşlar terör devleti İsrail’e kin kustu. Sloganlar atarak İsrail ve Amerika’yı lanetleyen Malatyalılar daha sonra Filistin’de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namaz sonrası bir açıklama yapan Ortak Değerler Platformu Basın Sözcüsü Hüseyin Polat, yaklaşık iki aydır, Filistinlilerin, yıllardır sürgündeki diğer Filistinlilerin dönüşünü sembolize eden, Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında sürdürdükleri ve hiçbir şiddet içermeyen, tamamen barışçıl eylemin kana bulandığını söyledi. Yürüyüşün başladığı günden bu yana, 200’ün üzerinde insanın, terörist devletin askerlerinin kullandığı canlı mermilerle katledildiğini belirten Polat, “Evet, 70 yıldır Filistinli kardeşlerimiz, insanlıktan nasibi olmayan, insanlığın yüz karası bu terör devletinin uyguladığı onca zulümlere karşı mücadele ediyor, direniyor ve her gün kurbanlar veriyorlar. Çağdaş, emperyalist güçler ise, yıllardır işlenen bu zulümleri bir tiyatro izler gibi izlediler. Televizyon ekranlarında kınadıklarını iddia ettikleri insanlık düşmanı, işgalci, terör aygıtını, tavır ve tutumlarıyla cesaretlendirdiler, destek verdiler, hatta teşvik ettiler. Bundan beş ay önce, İslam Dünyasının dağınıklığını fırsat bilen Amerika, Müslümanların başına musallat ettiği kralları, şeyhleri, veliahtları ve darbeci başkanlarından da cesaret alarak ilk kıblemizi, miracın ve İsrânın topraklarını terör merkezinin başkenti olarak ilan ederek, İslam ümmetine açıkça savaş ilan etti. Başa geldiği günden beri bir kovboy gibi hareket eden Trump, İsrail’den daha İsrailci olmaya çalışarak, bu güne kadar, barış adına ortaya konulduğu iddia edilen tüm çaba ve gayretleri bir anda yok ederek, savaşın fitilini ateşledi" dedi.

Polat, Filistinlilerin er ya da geç özgürlüğüne kavuşacağını ifade ederek, “Biz şu andan itibaren, bütün çalışmalarımızı, emperyalistlerin bağrımıza sapladıkları hançeri çıkarıp atmak için yapacağız. Emperyalistler iyi bilsinler ki, işlenen zulüm, kesinlikle yeni Ömerler, Salahaddinler çıkaracaktır. Hepimizin duası, Allah’ın bizi Salahaddin kılması veya aramızdan Salahaddinler çıkarmasıdır. Bizim sineceğimizi, boyun eğeceğimizi, kabuğumuza çekileceğimizi zannedenler, çok yakın bir zamanda ne kadar yanlış düşündüklerini göreceklerdir. Yaşanan bu vahim olaydan dolayı üç günlük yas ilan ederek, duyarlılığını gösteren ülkemizin idarecilerine bu duyarlılıklarını devam ettirmelerini, bunun yanında emperyalistlerin planlarını uygulamaya çalışan, onların sözcülüğünü yapan veya onlardan öğrendiklerini gevelemeye çalışanlara da şöyle sesleniyoruz. ‘Amerika’nın öncülüğünde Siyonist, terör devletiyle yapmış olduğunuz Camd David, Oslo ve benzeri anlaşmaların geçersiz olduğunu ifade edin. Bu terör aygıtıyla yapmış olduğunuz anlaşmalardan çekilin, ülkelerimiz adına onunla kurduğunuz tüm diplomatik ilişkileri kesin. Oradaki elçiliklerimizi kapatın, ümmetin yakasından düşün ve yolumuzdan çekilin. Biliniz ki; şu anda başında bulunduğunuz Müslüman halklar, bu terör devleti ve ona destek verenlerle yaptığınız hiçbir anlaşmayı kabul etmemektedirler. Bu ümmet düşmanlarının amaçlarına hizmet eden, onlarla işbirliği yapan, servetini başkalarına peşkeş çekenleri affetmeyecektir’” diye konuştu.
DİYARBAKIR
Diyarbakır’da ABD’nin Telaviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail askerlerinin 62 Filistinliyi katletmesi, sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.
Filistinliler için "Büyük Felaket" olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümünde ABD’nin Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail askerleri tarafından 62 Filistinlinin katledilmesi Diyarbakır'da yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. İslami Sivil Toplum Kuruluşları öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe, AK Parti İl Başkanı Süleyman Serdar Budak ve partililer de katıldı. Vatandaşlar, öğleden sonra saat 14.00 sularında İstasyon Meydanında bir araya geldi. “Kudüs, İsrail ve ABD’ye mezar olacak” yazılı pankart açan kitle üzerinde ABD Başkanı Trump ve İsrail Başkanı Netanyahu’nun resimlerinin bulunduğu “Terörist” yazılı kukla ile birlikte Sur Çift Kapıya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca tekbirler getiren grup, sık sık İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar attı. Sur Çift Kapıda son bulan yürüyüş sonunda basın açıklaması yapıldı.
Kukla ayaklar altına alındı
Basın açıklaması öncesi ABD Başkanı Trump ve İsrail Başkanı Netanyahu’nun resimlerinin bulunduğu “Terörist” yazılı kukla yere atılıp, tekmelendi. Grup içerisinde bazılarının kuklayı yakmak istemesi üzerine güvenlik gerekçesiyle kukla uzaklaştırıldı.
“Sözde bağımsızlığın 70’inci yılını Müslüman kanı dökerek kutlama kararı almışlar”
Açıklamayı İslami Sivil Toplum Kuruluşları Yönetim Kurulu üyesi Yunus Memiş, okudu. Memiş, “Mübarek bir zaman dilimindeyiz. Yarın Şaban ayının son günü. Yarın gece tüm İslam coğrafyasında teravih kılınacak ve sahura kalkacağız. Çarşamba günü Hicri 1439’un Ramazan’ın ilk günü. Böyle mübarek günleri kana bulamak Siyonist aklın vazgeçilmezi oldu. Irkçı emperyalizm bu mübarek günleri yine kana buladı. Bugün işgalci İsrail yine Filistin’de katliam yapıyor. 50’den fazla şehidimiz 2000’in üzerinde yaralımız var. Seçildiği günden beri, aynen önceki ABD başkanları gibi, dünyanın baş belası olan Trump küstahlıklarına devam ediyor. Trump, 7 ay önce ‘ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağız’ demişti. Geçtiğimiz hafta Kudüs sokaklarına Arapça, İngilizce, İbranice ‘ABD Büyükelçiliği’ levhaları asılmıştı. Bugün 14 Mayıs. İşgalci İsrail’in sözde bağımsızlığının ilanının 70. yıl dönümü. Katil ABD ve işgalci İsrail bu sözde bağımsızlığın 70’inci yılını Müslüman kanı dökerek kutlama kararı almışlar. Şimdi bu şeytani kararın gereğini yapıyorlar” dedi.
“İsrail sözden anlamaz, İsrail ancak güçten anlar”
İsrail ile her türlü ilişkinin teröre ve akan kana ortak olma olduğunu vurgulayan Memiş, “Kim ne derse dersin, İsrail, meşru bir devlet değil bir terör örgütüdür. Kim ne derse desin, İsrail, bu coğrafyanın doğal bir üyesi değil bir işgalcidir. Kim ne derse desin, İsrail’le her türlü ilişki Siyonist teröre destek olmak, akan kana ortak olmaktır. Kim ne derse desin, ABD ve İngiltere, İsrail’in hamisidir. ABD ile stratejik müttefik olanların İsrail düşmanlığı tiyatrodur. İsrail’le her türlü anlaşmayı yapanların İsrail düşmanlığı tiyatrodur. İsrail’le mütemadiyen ticaret hacmini artıran hükümetlerin İsrail’in küstahlıklarına katkı sunduğunu kim inkar edebilir? İsrail’le bağımlılık ilişkilerini artıran hükümetlerin İsrail’e cesaret verdiğini kim inkar edebilir? Siyonist İsrail, şımarıklığının, küstahlığının, eli kanlı oluşunun gereğini yapıyor. Aklı başında olan hiçbir insan İsrail’den vicdan ve merhamet beklemez. Aklı başında olan hiçbir insan İsrail’den insanlık beklemez. Siyonist İsrail ile barış ve adalet kelimelerinin yan yana gelmesi mümkün değildir. İsrail’e söz söylemek gereksizdir. İsrail sözden anlamaz. İsrail ancak güçten anlar. Bizim sözümüz, sitemimiz, serzenişimiz, kendi geleceklerini İsrail’le iyi ilişki kurmakta gören herkesedir. İslam ülkelerindeki hükümetlere işgalci İsrail ile işbirliği kötülük olarak yeter” diye konuştu.
“Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail’i tükürse boğar”
İsrail bu topraklarda olduğu müddetçe bu coğrafyaya barış gelmeyeceğini kaydeden Memiş, “Müslüman idareciler İsrail ile ilişkiyi ikbal meselesi olarak gördükleri müddetçe zalimlere karşı tek bir cesur adım atamayacaklardır. Ey İslam ülkelerinin yöneticileri, yanlıştan dönün. Ey İslam ülkelerinin yöneticileri, ABD’nin, İsrail’in peşinden gitmekten vazgeçin. Ey İslam ülkelerinin yöneticileri, eli ayağı parçalanmış çocuklar aşkına, kafası uçurulmuş, beyni dökülmüş çocuklar aşkına, gözlerindeki dehşetle yardım bekleyen çocuklar aşkına yanlıştan dönün. Herkes biliyor, herkes şahit ki, telefon diplomasisiyle, lanet okumayla, kınamayla zulüm bitmiyor. İsrail yaptırımdan anlar. İsrail güçten anlar. Allah için yırtıp atın İsrail ile yapılmış anlaşmaları. Bunları yapmaya gücünüz yetmiyorsa Allah için çıkın ve gerekçelerinizi söyleyin. Bir buçuk milyar Müslüman sekiz milyonluk İsrail’i tükürse boğar. Korkmayın, Allah aşkına cesur olun. Siz gereğini yapmazsanız bu milletin içerisinden İsrail’e ve dünyanın tüm zalimlerine haddini bildirecek yiğitler çıkacaktır. Cenabı Allah, zalimleri bizim elimizle cezalandıracaktır” ifadelerini kullandı.
“Pervasızca katliamlara devam edenler, yarın öfkemizle yüzleşeceklerdir”
Ardından konuşan Mavi Marmara gazisi Fikri Karavil ise, bugün meydanlarda yarın ise cephelerde olacaklarını vurguladı. Karavil, şunları söyledi:
“Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler yaşanan insanlık dramını görmezden gelse de Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gerekli ve yeteri etkin tepkileri göstermezse de Müslüman milletler, sömürgeci ABD ve Siyonist işgalcilere karşı sesini yükseltmeye devam edecektir. İslam düşmanları şunu bilsin ki, bugün meydanlardayız, ama yarın cephelerde olacağız. Bugün çığlığımıza sessiz kalanlar, pervasızca katliamlara devam edenler, yarın öfkemizle yüzleşeceklerdir. Muhakkak ki bir gün özgür Kudüs'te, Mescid-i Aksa'da hep birlikte rabbimize yönelip şükür secdesinde bulunacağız.”
Konuşmaların ardından Ulucami İmamı Osman Yağmur dua etti.
ARDAHAN
İsrail’in Filistin halkına yönelik şiddet ve katliamları Ardahan’da Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Göle Belediye Başkanı Akın İsmailoğlu, Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, AK Parti İl Teşkilatı ve STK’ların katılımı ile protesto edildi.
Milli Egemenlik Parkında çok sayıda STK temsilcisi ve üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen protestoda basın açıklamasını okuyan Sevcan Şimşek, “ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını akıtmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bu kararın ardından hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin onurlu davalarını savunurken, İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik” dedi.
HİÇ BİR GÜÇ, ZULÜMLE BİRLEŞMEMELİDİR
Protestoya katılan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy da, “İsrail, Orta Doğu’da bir terör devletidir. Bu terör devletinin, devlet bile diyemeyeceğimiz bu yapının bugün Filistin’de nasıl bir zulme, gözyaşına sebep olduğunu iletişim kanallarından sosyal medyadan bütün insanlık yakından nefretle izlemektedir. Bu lanet yapının Filistin halkına yönelik şiddet ve katliamlarını lanetliyoruz, kınıyoruz. Güç, kuvvet zulümle birleşmemelidir” diye konuştu.
Protestoya katılan vatandaşlar da, İsrail’i kınadı.
ÇORUM
İsrail’in Filistin halkına yönelik şiddet ve katliamları Çorum’da AK Parti Teşkilatları ve STK’ların katılımı ile protesto edildi.
Hürriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasında konuşan AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ, Amerika Birleşik Devletleri’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını, İslam’ın ilk kıblesi, kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. ABD’nin bu girişimiyle BM’yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku hiçe saydığını ifade eden Karadağ, ABD’nin bölgedeki ihtilafın çözümünde arabulucu değil açıkça taraf olduğunu kaydetti.
BM Genel Kurulu’nun ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusundaki son kararlarının ortada olduğuna dikkat çeken Karadağ, “ABD’nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu’da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin, onurlu davalarını savunurken İsrail’in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik. İsrail’in, şu ana kadar 59 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki bölgenin huzur ve istikrarı ancak Kudüs’ün çok dinli, çok dilli, çok kültürlü çoğulcu yapısı korunduğu, Kudüs barışa kavuştuğu zaman sağlanabilir. Binlerce Filistin’in kanının dökülmesinden İsrail kadar, ABD’ninde sorumluluğu vardır. İsrail’in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliama sessiz kalmayacağız. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti’nin başkentidir. Filistin ve Filistinliler asla yalnız değildir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” dedi.
Basın açıklaması yapılan duanın ardından sona erdi.
ELAZIĞ
Elazığ’da STK'lar öncülüğünde toplanan kalabalık İsrail ve ABD'yi protesto ederken, Filistin’de hayatını kaybedenler içinde gıyabi cenaze namazı kıldı.
Elazığ STK Platformu tarafından ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail'in saldırıları protesto edildi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan kalabalık, "Cenk, cihat, şahadet, kahrolsun İsrail, Avrupa Birliği değil İslam Birliği" sloganı attı.

14 Mayıs 1948’de İsrail vahşetinin başladığını belirten STK Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kayaoğlu, “Bu vahşet halen devam ediyor. Bu vahşeti yapan önce bebek katili İsrail’i sonra ortağı Amerika’yı şiddetle kınıyorum. Allah bunların cezasını versin. Bizler burada zulme karşı haykırmak için toplandık. Mazlumlar hiçbir zaman yok olmayacaklardır. İman etmiş bir milletin önünde kimse duramayacaktır. Bunun örnekleri tarihte doludur. İnsanlar tarihe hükmedemez. Bizler Filistinli kardeşlerimiz için susmayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabı cenaze namazı kılınarak dua edildi.
AMASYA
ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasıyla İsrail askerleri tarafından Filistinlilere karşı başlatılan katliam Amasya’da kınandı. Yavuz Selim Meydanında toplanan vatandaşlar Filistinlilere destek verip ABD ile İsrail’e tepki gösterdi.
Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Memur-Sen İl Temsilcisi Recep Eliaçık, “Amerika Birleşik Devletlerinin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını İslam’ın ilk kıblesi, kadim Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu girişim bizim için yok hükmündedir” dedi.
İçine düştüğü akıl tutulmasının ABD’yi dünya devletleri arasında yalnızlığa mahkum bırakırken ve İsrail’in işlediği suçlara ortak ettiğini belirten Eliaçık, “İsrail dünyanın gözü önünde apaçık bir soykırım gerçekleştirmektedir. Buna asla sessiz kalmayacağız. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisi, insanlığın kadim silüeti, bağımsız Filistin devletinin başkentidir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumların yanında durmak, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Eliaçık, "İsrail'in şu ana kadar 55 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve yüzlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini lanetliyoruz" şeklinde konuştu.
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir’in de katıldığı açıklamanın sonunda zulme uğrayan Müslümanlar için dua edildi.
KIRŞEHİR
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Kırşehir Şubesi tarafından ABD ve İsrail protesto edildi.
Cacabey Meydanında toplanan bir grup AGD üyesi, tarafından ABD ve İsrail düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. AGD Kırşehir Şube Başkanı Mehmet Terzioğlu, mübarek günleri kana bulamanın Siyonist aklın vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Terzioğlu, "Irkçı emperyalizm yine mübarek günleri kana buladı. İşgalci İsrail yine Filistin'de katliam yapıyor. Seçildiği günden beri önceki ABD başkaları gibi dünyanın baş belası olan Trump küstahlıklarına devam ediyor" dedi
Yapılan basın açıklamasının ardından Cacabey Meydanında toplanan grup ABD ve İsrail bayrağını yakarak protestosunu sonlandırdı.

Haberin Devamı