Gazete Vatan Logo

Trump, Reza Zarrab dosyasının savcısı Bharara ile görüştü

ABD'de yargılanan Reza Zarrab'ın davası, 16 Ekim 2017 tarihine ertelendi. Zarrab davasına bakan New York Güney Bölge Başsavcısı Bharara, bugün seçilmiş ABD başkanı Donald Trump ile görüştü. Bharara, Trump’ın isteği üzerine görevinde kalacağını açıkladı

Trump, Reza Zarrab dosyasının savcısı Bharara ile görüştü

İstanbul’dan gittiği Miami’de ABD’yi dolandırmak, İran yaptırımlarını ihlal etmek, bankacılık sahtekârlığı ve karapara aklamaktan yakalanıp tutuklanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab (33) davasında bugün yeni bir gelişme yaşandı. Zarrab'ın davası 16 Ekim 2017 tarihine ertelenirken, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ile Zarrab davasına bakan savcı Preet Bharara ilk kez görüştü.

Görüşmenin ardından savcı Bharara gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bharara, “Seçilmiş başkan, muhtemelen New Yorklu ve ofisimizin son yedi yılda çıkardığı harika işten haberdar olduğundan görevde kalmaya hazır olup olmadığımı sordu. İyi bir toplantı yaptık. Ona kesinlikle görevde kalmayı değerlendirdiğimi söyledim. Devam etmek konusunda mutabık kaldım” diye konuştu.

Bharara Trump'ın görevde kalma önerisini kabul etti

NEW York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, 8 Kasım'da yapılan seçimlerde, başkan seçilen Donald Trump' la görüştü. New York'ta bulunan Trump Tower'da gerçekleşen görüşmenin sonucunda, Bharara' nin görevini sürdürmesi kararı çıktı.
ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2009 yılında New York Güney Bölgesi Başsavcısı olarak atanan Başsavcı Bharara, aralarında Reza Zarrab davası, Wall Street davaları, uyuşturucu çeteleri, New York Eyaleti Valilik denetçileri, New York Belediye Başkanı Bill de Blaşio' nun seçim kampanyasındaki yolsuzluk iddiaları, Birleşmiş Milletlerdeki bazı yolsuzluk iddiaları gibi bir çok önemli soruşturmayı yürüttü.
ABD'nin yeni başkanı Trump ile görüşmesinde, görevde kalmasının önerildiği Bharara' nin da bu öneriyi kabul ettiğini açıklandı. Trump ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bharara, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın bir New Yorklu olduğuna değinerek, "Görevde olduğum son yedi yılda bu kentte neler yaptığımızın farkında. Görevimi geçen 7 yılda olduğu gibi korkmadan ve tarafsızca sürdüreceğim" dedi.

Haberin Devamı

Zarrab'ın davası Ekim 2017'ye ertelendi
Kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme suçlamaları ile hakkında 75 yıl hapis cezası istemiyle New York'ta tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın yargılanma süreci 16 Ekim 2017'ye ertelendi.
New York'un Manhattan semtinde kalmakta olduğu cezaevinden tünel bağlantısı ile mahkemeye getirilen Zarrab'ın davasında sürpriz bir gelişme yaşandı. Zarrab'ın yargılandığı dava, yaklaşık 11 ay sonrasına, 16 Ekim 2017 tarihine ertelendi.
SORULACAK SORULAR ÜZERİNE UZLAŞILDI
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde yaklaşık iki saat süren duruşmada iddia makamı ve savunma makamı, sanık Zarrab'a hangi soruların sorulacağı konusunda uzlaşma sağladı.
Daha önce iddia makamı tarafından sorulması için önerilen, 'ABD hükümetiyle uzlaşacak mısınız?', 'Suçunuzu kabul edecek misiniz?' gibi sorular, sağlanan uzlaşma üzerine Zarrab' a sorulmadı.
Zarrab, avukatlarının davada adı geçen bankacılık firmalarının da temsilcisi olduğunu bildiğini ifade etti. Duruşmada, Zarrab'ın avukatlarıyla arasında çıkar çatışması iddialarıyla ilgili sorular da yanıtlandı. Yargıç Berman, Zarrab'ın avukatlarının çıkar çatışmasında olduğu iddialarıyla ilgili, avukatların temsilciliğini yaptığı 6 finans kuruluşundan çıkar çatışması olmadığına ilişkin belge istedi.
Yargıç Berman, Zarrab'ın cep telefonundan FBI tarafından edilen bilgilerin kanıt olup olmayacağı ve iddia makamının Zarrab'ın avukatlarının çıkar çatışma iddiasıyla davadan azledilmesi talebiyle ilgili yeni duruşmanın 14 - 15 Aralıkta yapılmasına karar verdi. Yeni duruşma öncesinde savunma ve iddia makamından bazı yeni belgeler istedi.
New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, "ABD'de yaşanan, siyasi iklim değişikliği. Başkanın değişmesi savunma makamını bir çeşit siyasi beklentiler içerisine sokmuş olabilir" dedi. Duruşma sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akbulut, davanın seyrinin değiştiğini belirtti. Akbulut, "Bu duruşmada Zarrab'ın avukatlarının Türkiye'ye gidip bazı tanıkların ifadelerini başvurduğunu öğrendik. Aynı yola iddia makamı da başvurabilir" diye konuştu. Yargılanma sürecinin yaklaşık 11 ay sonraya ertelenmesini sürpriz olarak niteleyen Akbulut, "Bunu talep eden de savunma, normalde savunmanın duruşmanın bir an önce sonlandırılmasını istemesi gerekirken, hakim de bu doğrultuda hareket ederek 16 Ekim tarihini belirledi" dedi.

Haberin Devamı