Gazete Vatan Logo

Trump ne dediyse tersini söylediler

Trump’ın kabinesi için aday gösterdiği isimler Senato üyeleri karşısında müstakbel Başkan’ın seçim kampanyasında dile getirdiği tüm vaatlerinin tersini savundu

Trump ne dediyse tersini söylediler

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan Donald Trump’ın kabinesi için aday gösterdiği isimler, Senato’dan onay alabilmek için müstakbel Başkan’la ters düşmeyi göze aldı. Savunma Bakanlığı’na aday gösterilen emekli General Jamis N. Mattis, Dışişleri koltuğuna talip olan Rex Tillerson ve Trump’ın Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) direktörlüğüne aday gösterdiği Mike Pompeo, Senato’da, Trump’ın seçim vaatlerine tamamen ters düşen açıklamalarda bulundu. İşte Trump’ın adaylarının müstakbel Başkan’a ters düşen sözlerine bir kaç örnek:

Biri bile tutmadı

- Tillerson: Müslümanların ABD’ye girişlerine yasak getirilmesine karşıyım

- Trump: Müslümanların ABD’ye girişine sınırlama getireceğim

- Tillerson: Rusya, ABD’nin çıkarları için tehlike arz ediyor

- Trump: Rusya ile yakın ilişkiler kuracağım

- Tillerson: ABD’nin NATO’ya ve müttefiklerine bağlılığı sürmeli

- Trump: Avrupa ve Asya’da savunduğumuz ülkeler bu savunmanın bedelini ödemeli. Eğer ödemiyorlarsa, bırakalım kendi kendilerini savunsunlar

Haberin Devamı

- Tillerson: Meksika sınırına duvar dikmek bir çözüm olmaz

- Trump: Göreve başladığım ilk gün Meksika sınırına güvenlik duvarı inşası başlayacak

- Mattis: Batının İran’la vardığı nükleer anlaşmayı destekliyorum

- Trump: İran’la yapılan nükleer anlaşma gördüğüm en aptalca anlaşmalardan birisi

- Mattis: İsrail’in başkenti Tel Aviv’dir

- Trump: Başkan seçilirsem Amerikan elçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyacağım

- Pompeo: CIA işkenceyi sorgu yöntemi olarak kullanmayacak

- Trump: Su tahtası’ dahil bazı ‘yöntemleri’ sorgulamalara yeniden dahil edeceğim

- Pompeo: İklim değişikliği tehdit oluşturuyor

- Trump: İklim değişikliği bir ‘aldatmaca’

Her şey koltuk için

Trump’ın geçiş dönemi ekibi, müstakbel Başkan’la aday gösterdiği isimler arasındaki görüş farklılıklarının önemli bir sorun teşkil etmediği görüşünde. Siyasi uzmanlar ise, Trump’ın adaylarının, Senato’dan onay alabilmek için vekillerin duymak istediği şeyleri söylemiş olabileceği yorumunu yaptı.

‘Biz biliyorduk’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, istihbarat yetkililerinin kendilerini, Obama’yı Trump’la ilgili iddialar konusunda bilgilendirmekle yükümlü hissettiklerini söyledi. Biden son röportajda, istihbarat yöneticilerinin iddiaları doğrulayacak bir delile rastlanmadığı konusunda kendilerine bilgi verdiğini belirtirken, “Ne ben ne de başkan ayrıntılara ilişkin bir şey sormadık” dedi. Biden kendilerine sunulan raporda, Trump’ın Ruslarla işbirliği yaptığını gösteren hiç bir belge bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İşte o ajan

İngiliz basını, Rus ajanların elinde Trump’ın seks kasedi bulunduğu iddiasını ortaya atan eski İngiliz istihbaratçı Christopher Steele’le ilgili yeni bilgiler ortaya attı. Geçen yıl Cumhuriyetçi başkan aday adayı Jeb Bush’un tuttuğu ABD’li bir firma tarafından Trump’ın Rusya bağlantılarını araştırmak için kiralanan Steele, uzun yıllar İngiliz istihbarat servisi MI6’nın Moskova ofisinde görev almış deneyimli bir ‘ajan’ olarak tanınıyor. Daha önce de FIFA soruşturması sırasında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile çalışan 52 yaşındaki istihbaratçının 90’lı yıllarda Rus gizli servisi KGB’nin hedefinde olduğu söyleniyor. Rus ajanların bir dönem Steele’i tehdit etmek için evine girerek eşinin ayakkabılarını çaldığı öne sürülüyor. Emekli olduktan sonra bir arkadaşıyla kendi istihbarat firmasını kuran Steele, seks kasedi skandalı patlak verinceye kadar 3 çocuğuyla birlikte İngiltere, Surrey’de yaşıyordu. Kimliğinin ifşa olmasının ardından evinden ayrılan Steele’in can güvenliği olmadığı için yurt dışına kaçtığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı