Gazete Vatan Logo

Trump’a rakip dayanmıyor

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Donald Trump, son ön seçimlerin gerçekleştiği 5 eyaletten dördünde birinci çıkarken, rakibi Marco Rubio yarıştan çekildi

Trump’a rakip dayanmıyor

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimi kapsamında 5 eyalette düzenlenen ön seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump Florida, Kuzey Carolina, Missouri ve Illinois’te, Ohio Valisi John Kasich ise memleketinde ipi göğüsledi. Florida ve Ohio’daki ön seçimler özellikle Florida Senatörü Marco Rubio ve Kasich için büyük önem taşıyordu. Bu adayların kendi evlerindeki yarışı kaybetmesinin, Trump’ın önünü iyice açacağı yorumları yapılıyordu.

Ancak Rubio’nun memleketinde günlerdir sürdürdüğü kampanyaya rağmen Trump, Florida’da da kazanmayı başardı. Trump’ı yüzde 27 ile Rubio, yüzde 17 ile Teksas Senatörü Ted Cruz ve yüzde 6 ile Kasich takip etti. Rubio, Florida’da da kaybetmesinin ardından seçim kampanyasını sonlandırdığını duyurdu.

Kasich ise, Florida’da sonuncu gelmesine karşın memleketi Ohio’da sandıktan birinci çıktı. Bugüne kadar yapılan ön seçimlerde ilk kez galip gelen Kasich, partililerin yüzde 43’ünün desteğini aldı.

Hillary 5’te 5 yaptı

Demokrat Parti cephesinde ise Hillary Clinton, rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı Florida, Ohio, Kuzey Carolina, Illionis ve Missouri’de, yani tüm eyaletlerde geride bıraktı.

Haberin Devamı

‘Korkuya kapılmayın’

Memleketi Florida’daki yenilgisinin ardından destekçilerinin karşısına çıkan Marco Rubio, ismini vermeden Trump’ı eleştirdi. Rubio, Amerikan halkına seslenerek, “Korkuya kapılmayın, hayal kırıklığına düşmeyin” diye konuştu. Rubio, “Başkan olmam Tanrı’nın planı olmayabilir” dedi. Rubio, bugüne kadarki ön seçim sürecinde sadece Minnesota ve başkent Washington’da sandıktan birinci çıkmıştı.

Naziler gibi kolluk taktılar

Trump’ın son haftalarda mitinglerde bazı taraftarlarının ABD’li milyarderi, Nazi selamına benzer bir hareketle selamlaması tartışmalara yol açmıştı. Son olarak Floridalı iki Trump taraftarının, kollarında Nazi askerlerinin taktıklarına benzer bantlarla poz vermeleri tepki çekti. Irkçı Ku Klux Klan örgütünün eski lideri, geçtiğimiz ay seçim yarışında Trump’ı desteklediğini açıklamıştı.