Gazete Vatan Logo

Trump’a doğum günü sürprizi

ABD Başkanı Trump hakkında ‘adaletin işleyişini engelleme’ suçlamasıyla soruşturma açıldı. Soruşturmayı Trump’ın Rusya bağlantılarını soruşturan Özel Savcı Mueller yürütecek

Trump’a doğum günü sürprizi

ABD’de Başkan Donald Trump’ın yardımcılarının Rusya bağlantılarını soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’in Trump’ı da soruşturma kapsamına aldığı ortaya çıktı.

Washington Post gazetesinin haberine göre Mueller, ‘yargıyı engellediği’ şüphesiyle Trump hakkında da soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamına şimdiye kadar sadece Trump’un ekibindeki isimler alınmıştı. Donald Trump şahsı hakkında soruşturma yapılmasının söz konusu olmadığını savunuyordu. Habere göre aralarında Ulusal İstihbarat Başkanı Dan Coats, Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Mike Rogers ve Rogers’in eski yardımcısı Richard Ledgett olmak üzere gizli servislerin önde gelen temsilcileri Mueller’e ifade vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Trump hakkında soruşturma açılmasına, eski danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmaya son verilmesi için yetkili makamlara baskı yapma teşebbüsünde bulunması neden oldu. Rusya ile ilişkiler skandalının kilit ismi Flynn, Moskova ile temasları hakkında yalan söylediği için görevden ayrılmak zorunda kalmıştı. Habere göre Mueller, Trump’un Mart ayında İstihbarat Başkanı Coats ile yaptığı görüşmede konuşulanları öğrenmek istiyor. Coats güvendiği kişilere, Başkan’ın eski FBI Başkanı James Comey’in Flynn hakkında başlattığı tahkikatı kapatması için kendisine baskı yaptığını söylemişti. Comey Mayıs ayında Trump tarafından görevden uzaklaştırılmıştı.

Haberin Devamı

Twitter’dan tepki gösterdi

Kendisinin de FBI soruşturmasına dahil edildiğini doğum günü olan 14 Haziran’da öğrenen Trump, Twitter hesabından Mueller’e tepki gösterdi. Trump mesajında, “Daha önce düzmece bir Rusya hikayesi uydurdular, hiç delil bulamadılar, şimdi de adalete engel olma yalanını ortaya attılar. Çok güzel” ifadelerini kullandı. Eski FBI direktörlerinden Muelller’in Trump’ı mercek altına alması, ABD Başkanı’nın şimdiye kadarki ‘savunma’ stratejisini de çürütüyor. Trump soruşturmanın şahsı ile ilgisi olmadığını söylüyordu.

Ruslar 40 eyalette sandığa sızmışlar

Rus hackerların 2016 başkanlık seçimleri sırasında düzenledikleri siber saldırıdan yaklaşık 40 eyaletin elektronik seçim sisteminin etkilendiği öne sürüldü. Sandık görevlilerinin kullandığı yazılıma sızan Rus hackerlar oyların dağılımı üzerinde bir değişiklik yapıp yapmadığı ise netlik kazanmadı. Yerel basında çıkan haberlere göre Obama yönetimi, siber saldırının büyüklüğü karşısında Moskova’yı ‘kırmızı hattan’ arayarak uyardı. Ancak uyarıya rağmen Rusların siber müdahalesi devam etti.

Haberin Devamı