Gazete Vatan Logo

TPAO Türk personelini Irak'tan çekti!

TPAO Irak'taki Türk personelini güvenlik endişesiyle geri çekti.

TPAO Irak'taki Türk personelini güvenlik endişesiyle geri çekti. Kurumun IŞİD'in ilerlemekte olduğu Bağdat yakınlarındaki Mansuriye'ye yakın bulunan sahalarında faaliyet gösteren 8 mühendis ve teknik personel Türkiye'ye geri döndü. Ancak bu sahalardaki faaliyetler durdurulmadı.

Al Jazeera'nin haberine göre, TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, sahalarda Iraklı personel ve güvenlik elemanlarının çalışmaya devam ettiğini söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Irak'ın güneyinde faaliyet gösterdiği toplam dört saha bulunuyor. Bunlardan ikisinde doğalgaz, ikisinde ise petrol arama ve üretim faaliyeti yapılıyor. Mansuriye sahası hariç diğer sahalarda Türk personel çalıştırılmıyor.

TPAO Genel Müdürü Şişman Irak'taki Missan sahasının kendi kendini finansa eder durumda olduğunu belirtti.

PETROL ŞİRKETLERİ DE IRAK'I BOŞALTIYOR!
ExxonMobil Irak ExxonMobil, Amerikan işgali sonrası Irak'ta iş yapan ilk Amerikan petrol şirketi.
Irak’ın devlet idaresindeki Güney Petrol Şirketi’nin başındaki Diya Cafer, güneydeki petrol şirketlerinin IŞİD tehdidi altında olmadığını ancak çatışmalar devam ettikçe korkunun arttığını söyledi:
“ExxonMobil büyük bir tahliye operasyonu gerçekleştirdi, çalışanlarının büyük kısmı ülkeyi terkediyor. Birkaç kritik pozisyonda bulunan görevli dışında ExxonMobil'in Irak’ta yabancı çalışanı kalmayacak. BP de çalışanlarının yüzde 20’sini tahliye etti.”
Cafer, şirketlerin bu hareketini eleştirerek, "iş yaptıkları bölgeler çatışmaların çok uzağında, Şiilerin çoğunlukta olduğu bölgeler." dedi.
Irak’taki durum daha kötüye giderse, daha fazla petrol şirketinin ülkeden çekilmesinden korkuluyor. Uluslararası finans şirketi Barclays'den enerji uzmanı James West, daha fazla batılı petrol devinin sermayelerini daha istikrarlı ve güvenli ülkelere kaydırma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı