Gazete Vatan Logo

Tiryaki artışında dünya ikincisiyiz

Dünya Tütünsüz Günü’nde Türkiye’nin sigara rakamları korkutuyor. OECD ve Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre 2015’te Türkiye sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra dünya ikincisi oldu.

Tiryaki artışında dünya ikincisiyiz

Dünya Tütünsüz Günü veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü olan 31 Mayıs’ta Türkiye’nin sigarayla ilişkisi korkutucu boyutlara ulaştı. Sigara yasakları bile tiryakileri sigaradan vazgeçiremiyor. OECD ve Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre Türkiye, yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer alıyor. Türkiye’de erkeklerin yüzde 37.3’ü ve kadınların yüzde 10.7’si sigara kullanıyor. Türkiye’de her gün sigara içen kişi sayısı 15 milyona ulaştı.

Çocuklara tiryaki zararı

Pasif içicilik özellikle yeni doğan ve anne karnındaki bebekler ile çocukları tehdit ediyor. Sigara dumanı çocukların sağlığı ve bebeklerde akciğer ve kalp gibi organların gelişimine zarar veriyor. Türkiye’deki çocukların yüzde 55’i aileleri tarafından pasif içiciliğe maruz bırakılıyor. WHO’nun Tütün Atlası Araştırması’na göre, Türkiye’de çalışanların yüzde 39’u işyerinde pasif içici oldu. Bu oranla dünyada 8’inci sırada bulunan Türkiye’de, restoran ve evlerde, kapalı alanlardaki sigara yasağına rağmen pasif içicilik oranı yüzde 58’e kadar yükseldi. İş yerlerinde sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalan 1 milyonu kadın, 4 milyonu erkek, yaklaşık 5 milyon pasif içici bulunuyor.

Haberin Devamı

Ölümlerin sebebi sigara

Türkiye’de her yıl 120 bin, her gün yaklaşık 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 95’i, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlı nedenlerle gerçekleşiyor. Kalp ve damar hastalıklarında da sigaraya bağlı ölümler ilk sırada yer alıyor. Sigara içen bir kadının akciğer kanseri olma riski, içmeyen bir kadına göre 1.5 ile 3 kat daha fazla. Sağlık Bakanlığı’nın araştırmasına göre, günde bir sigara içen kadının doğurganlık şansı yüzde 28 azalıyor.