Gazete Vatan Logo

Teşvik firmalardan

Mobilya ve beyaz eşyadaki vergi indiriminin 30 Eylül’de bitmesiyle satışlar yarı yarıya azaldı. Beklenenin aksine zam yapılmadı hatta bazı firmalar indirimleri kendileri sürdürüyor

Teşvik firmalardan

Bu yılın başında mobilyada ve beyaz eşyada piyasayı canlandırmak için uygulanmaya başlanan KDV ve ÖTV indirimleri 30 Eylül’de sona ermişti. Bakanlar Kurulu tarafından Şubat ayında yürürlüğe sokulan vergi indirimlerinin ilk olarak Nisan ayına kadar uygulanması planlanmış, gelen yoğun talep üzerine indirimler 30 Eylül’e kadar uzatılmıştı. İndirimlerle mobilyada ve beyaz eşyada satışlar yüzde 40’a varan oranlarda arttı.

İki sektörün temsilcileri indirimlerin uzaması gerektiğini aksi taktirde fiyatların yüzde 10-15 bandında artacağını söylüyordu. İndirimlerin sora ermesinin üzerinden bir ay geçti.... Fiyatlarda artış görülmedi. Hatta bazı markalar ve mağazalar fiyatları indirim sürecinden daha da aşağı çekti. Sektör paydaşları buna sebep olarak satışların aniden yüzde 50 azalmasını gösterdi.

Gerileme yaşandı

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği Başkanı Ali Yıldız, beyaz eşyada uygulanan ÖTV indiriminin sektöre büyük bir canlılık kattığını hatırlattı. ÖTV indirimi ile özellikle yeni evlenen ve ev kuran bireylerin büyük bir maliyet yükünden kurtulduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: “İndirimler Nisan ayından sonra uzatıldı. Yaz döneminde tüm üyelerimiz yoğun satışlar yaptı. İndirimin sona ermesinin ardından satışlarda yüzde 50-60 düşüş yaşandı. Bu ani düşüş her mağaza ve markanın kendi içerisinde yeni kampanyalar yapmasına neden oldu. Fiyatlarda artış beklenirken satışlardaki düşüşün oluşturduğu baskı ile herkes vergi indirimlerini devam ettirdi. Bazı markalar ekstra indirimler yaptı. Çünkü son bir ay içerisinde beyaz eşya piyasası yüksek satışlarda bir anda gerileme yaşayınca zorlanmaya başladı. Bu indirimlerin artık kalıcı hale gelmesi gerekiyor. Beyaz eşya lüks tüketim malı değil ama ÖTV alınıyor. Önce bunun düzenlenmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Yatırımların sürmesi gerekiyor

Mobilya sektörü indirimli satışlar ile satışlarını katlarken çoğu üretim tesisi artan talep karşısında 3 vardiya sistemine geçti. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın da mobilyadaki KDV indirimiyle bazı firmaların satışlarda yüzde 60’a kadar artış yaşadığını ifade etti. Satışlardaki artışın sektöre büyük bir hareketlilik getirdiğini ifade eden Öztaşkın, “Bu hareketliliğin sürmesi için bazı firmalarımız vergi indirimini devam ettirdi. Bunun daha da uzun süreceğini düşünüyorum. Yatırımlardaki artış ve sağlanan istihdamın sürmesi gerekiyordu. Satışlarda düşüş yaşanması olumlu olmaz” şeklinde konuştu.
1 milyar dolarlık fuar
İstanbul CNR EXPO’da dün kapılarını açan Furniture İstanbul Mobilya Fuarı’na da değinen Nuri Öztaşkın, fuarın sektöre 1 milyar dolarlık bir ekonomik hacim yaratacağını söyledi. 300 mobilya markasının fuarda 84 ülkeden yabancı alım heyetini ağırlayacağını ifade eden Öztaşkın, “KDV indiriminin getirdiği hareketliliği bu fuar ile destekleyeceğiz. İndirim bitti ama fuar ile yeni siparişlerin sayılarında artış yaşanacak. Üretim merkezleri tam kapasite çalışmaya devam edecek. Fuar ile özellikle Avrupalı ve Afrikalı ülkelerle yeni işbirliklerinin oluşmasını planlıyoruz” dedi. Fuarın 70 bin ziyaretçi ağırlaması bekleniyor.

Haberin Devamı