Gazete Vatan Logo

TEOG sınavı ne zaman? TEOG sınavında dikkat edilmesi gerekenler!

Binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren TEOG sınavı ne zaman? Temel Eğitimden Orta Öğretime geçiş ikinci dönem sınavlarının başlamasına çok kısa bir süre kaldı! Milli Eğitim bakanlığınca düzenlenen TEOG Sınavı'nın ne zaman yapılacağı büyük merak konusu oldu! Peki TEOG sınavı ne zaman? Sınavda dikkat edilmesi gerekenler neler? Merak edilen tüm detayları sizin için derledik!

TEOG sınavı ne zaman? TEOG sınavında dikkat edilmesi gerekenler!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik 27-28 Nisan'da yapılacak merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katılacak.

TEOG 2'nci dönem sınavları 27-28 Nisan'da, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirilecek.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 3 öğrenci hastanede, 179 öğrenci evde, 10 bin 884 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her 2 gün yapılacak oturum için saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Haberin Devamı

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklar. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, ihlal gerekçesiyle salondaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

İngilizce testini 1 milyon 166 bin 275 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 370 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak.

TEOG sınavına giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendirenler öğrenciler, 14-15 Mayıs'ta mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, haziran içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.

Haberin Devamı

TEOG SINAVI ÖNERİLERİ

Sınav günü ile ilgili önerilere gelince;

Öncelikle velilere bir öneri ile başlayayım. Geçmişten beri alışageldiğiniz sınav günü okul bahçesinde oturma, bekleme eylemini şayet yapmayı planlıyorsanız sakın yapmayın. Bütün bir yıl boyunca sizi okulda görmeyen çocuğunuz o gün sizi bahçede bekliyor olarak görünce durumu içselleştirir ve daha kaygılı bir sürece yol açmış olursunuz. Yapmayın bunu. Nasıl olsa çocuk kendi okulunda ve en az 6-7 aydır birlikte olduğu, eğlendiği, güldüğü oynadığı arkadaşları ile birlikte ve size bu gün de hiç ihtiyacı yok.

Bu kısa hatırlatmadan sonra öğrenciler için birkaç küçük hatırlatma ile yazımızı noktalayalım…

Her bir sınava girmeden önce bu sınavın ait olduğu dersle ilgili önyargılarınızı sınıfın kapısına bırakın. Sorulara objektif ve olumlu bir zihinle yaklaşın.

Soru köklerini okumadan ve anlamadan cevaplandırma işlemine geçmeyin. Zira her bir derste cevaplandırmanız gereken 20 soru ve 40 dakikanız var.

Haberin Devamı

Zorlandığınız sorular olacak mutlaka. Bunlar doğru ve adil bir eleme yapabilmek adına sınavda olması gereken sorular. Bunlarla zamanınızı öldürmeyin. Sorunun başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevaplarını bulabileceğiniz sorularla zamanınızı değerlendirin. Bu tür sorular ikinci turda cedelleşmeniz, mücadele etmeniz gereken sorulardır.

Bazen şıklardan giderek doğru cevabı aramaya çalışın. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o 4 şıktan biridir.

İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.

Arada bir zamanı kontrol etmeyi unutmayın. Soru cevaplandırmak hızınızı ayarlamanız açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir.

Sınava iyi konsantre olmak için arada bir dinlenin, derin nefes alın, masada hep aynı pozisyonda oturmayın, postürünüzü sık sık değiştirin. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızın bir işaretidir.

Haberin Devamı

Kodlama disiplinine de kesinlikle riayet edin. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır. Bir de hemen cevabı bulduktan sonra kodlamayı tamamlamanızı öneririz. Sınavın sonlarına bırakmak sizi hataya sevk eder.

Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir derste, hiçbir sınavda boş geçmeyin. Mutlaka yanlış da olsa her sorunuzun bir cevabı olsun.

İki sınav arasındaki boşlukları sınavda çıkan soru ve konuları tartışarak değerlendirmeyin. Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarınızla sohbet ederek zamanınızı değerlendirin. Küçük şeyler atıştırabilirsiniz, okul bahçesinde, açık havada bu zamanı geçirebilirsiniz.

Sınav anında sınavın sonucuyla, ailenizin, öğretmenlerinizin, arkadaşlarınızın ve çevrenizin sizden beklentileriyle ilgili duygu ve düşüncelerden uzak durmaya özen gösterin.

Bütün bir yıl boyunca defalarca girdiğiniz yazılı sınavlarından farklı bir sınav olmayacak aslında sizin için TEOG. Tek farkı bütün ülkede aynı anda uygulanıyor olması ve sizinle aynı düzeydeki her adaya aynı soruların sorulmuş olması.

Sınav günlerinde uyku ve beslenme düzeninizle ilgili genel alışkanlıklarınızda önemli değişikliklere gitmemenizi öneririz. Rutin yaşam akışınız o güne kadar nasıl ilerliyorsa sınav günlerinde de aynı akışa gönül rahatlığı ile devam edebilirsiniz.