Gazete Vatan Logo

Tecavüze şok savunma!

Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh, 2012'de Delhi'de saldırıya uğrayan genç öğrencinin ölümüyle sonuçlanan toplu tecavüz olayına karışan ve idam cezasını bekleyen bir mahkumun televizyon belgeseline konu edilmesini eleştirdi.

Bakan Singh, parlamentoda yaptığı konuşmada Mukeş Singh'in hapisteyken mülakat vermesine niçin izin verildiğinin soruşturulacağını bildirdi.

Söz konusu belgeselde, mahkum Mukeş Singh, "namuslu kızların geceleri sokağa çıkmaması gerektiğini, çıkarlarsa insanların onlara bir ders verme hakkına sahip olduklarını" iddia ediyor.

Delhi emniyet yetkilileri dün gece geç saatlerde, Hint medyasının İngiliz yönetmen Leslee Udwin'in çektiği "India's Daughter" (Hindistan'ın Kızı) adlı belgeseli göstermesini engelleyen bir karar çıkarttı.

Karara gerekçe olarak belgeselin "sakıncalı içerik taşıması" gösterildi.

"Huzursuzluk yaratabilir"

Emniyet sözcüsü Rajan Bhagat, AFP ajansına yaptığı açıklamada, "Filmin yalnızca tanıtım bölümlerini izledik. Gördüklerimize dayanarak ve filmin halk arasında huzursuzluk yaratması olasılığını dikkate alarak, konuyu mahkemeye taşıdık. Filmde, mahkumiyet almış bir tecavüzcü ile yapılmış fazlasıyla sakıncalı bir mülakat yer alıyor." dedi.

Leslee Udwin Delhi saldırısıyla ilişkili olarak mahkum edilen 5 erkekten biri olan Mukeş Singh, hapishane hücresinde İngiliz yapımcı Leslee Udwin'e verdiği mülakatta "öldürülen öğrencinin gece sokağa çıkmamış ve tecavüzcülere karşı direnmemiş olması gerektiğini" savunuyor. Ödüllü İngiliz yönetmen Udwin, belgesele yasak getirilmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Leslee Udwin, "Filmi yasaklamak istedikçe insanları daha fazla merak altında bırakacaklar. Şimdi herkes görmek istiyor bu filmi." dedi.

Udwin daha önceki açıklamasında da, Delhi'deki büyük Tihar hapishanesinde bu belgeseli çekmek için hem cezaevi yetkilierinden, hem de içişleri bakanlığından izin almış olduğunu belirtti.

23 yaşındaki fizik tedavi öğrencisinin bir otobüste vahşice toplu tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesi ardından yaşananları konu alan "India's Daughter" (Hindistan'ın Kızı) belgeselinin önümüzdeki Pazar, Dünya Kadınlar Günü'nde, Hindistan ve İngiltere dahil 7 ülkenin televizyonlarında gösterilmesi planlanmıştı.

İsmi açıklanamayan öğrenci, 15 Aralık 2012'de bir erkek arkadaşıyla sinemaya gittikten sonra evine dönmek için bindiği otobüste saldırıya uğramıştı. Uluslararası düzeyde büyük tepkilere yol açan ve Hindistan'da çok büyük protestoları peşisıra getiren bu saldırı, dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesinde kadınlara yönelik şiddetin boyutlarına da yeniden ışık tuttu.

Toplu tecavüz ve cinayet olayı ardından Hindistan'da, tecavüze ilişkin ceza yasasında değişikliğe gidildi; mahkemelerin işleyişi hızlandırılarak cezalar artırıldı. (BBCTÜRKÇE)

Haberin Devamı