Gazete Vatan Logo

Tatile çıktı

Enflasyon, zam furyasının yaşandığı Ramazan’da bu kez sürpriz yaptı. TÜFE gıda, giyim ve enerji fiyatlarındaki düşüşle Haziran’da yüzde 0.27 geriledi. 10 ayın en hızlı düşüşü görüldü. Yıllık TÜFE yüzde 10.90’a inerken Temmuz ayı için tek hane umudu doğdu

Tatile çıktı

Enflasyon, fiyat artışlarının görüldüğü Ramazan ayına rağmen sürpriz yaptı. Gıdada alınan tedbirler, giyim ve ulaştırma fiyatlarındaki düşüş, döviz kurunda dalgalanmanın durması 9 yılın zirvesini gören enflasyonun ateşini söndürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, TÜFE Haziran’da yüzde 0.27 geriledi. Enflasyon, Ağustos 2016’dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Yıllık TÜFE yüzde 11.72’den yüzde 10.90’a düştü. Beklentiler enflasyonun yüzde 0.10 artış göstermesi yönündeydi. Yİ-ÜFE de Haziran’da yüzde 0.07 arttı ve yıllık yüzde 14.87’ye geriledi.

Gerileme sürecek

Analistler, enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da da düşüşünü devam ettirebileceğini ve yıllık bazda tek haneye geri dönebileceğini tahmin etti.

Yıllık TÜFE, Nisan’da yüzde 11.87 ile 2008 Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Yükseliş trendindeki enflasyon, Mayıs’ta yönünü aşağıya çevirmişti.

Giyimde sert düşüş

Haziran’da ana harcama grupları itibariyle aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.25 ile giyim ve ayakkabı olarak kayıtlara geçti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.06, ulaştırmada yüzde 0.84, haberleşmede yüzde 0.39 ve eğlence ve kültürde yüzde 0.14 düşüş gerçekleşti.

Haberin Devamı

Gıda kalemindeki düşüş tek başına enflasyonu 24 baz puan aşağı çekti. Bu kalemler enflasyondaki düşüşte belirleyici oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 1.05 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Lokanta ve otellerde yüzde 1.03, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.52, ev eşyasında yüzde 0.48 ve konutta yüzde 0.31 artış görüldü.

Gıda fiyatları 8 ay sonra düştü

Enflasyonun içerisinde ağırlığı en yüksek olan gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yıllık değişim 8 ay sonra ilk kez düşüşe geçerek yüzde 14.34’e geriledi. Yüksek artışların etkisiyle gıda ve alkolsüz içecekler grubunun yıllık enflasyonu Ocak’ta yüzde 7.77, Şubat’ta yüzde 8.72, Mart’ta yüzde 12.53, Nisan’da yüzde 15.63, Mayıs’ta yüzde 16.91’e yükselmişti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantılarının ardından yaptığı açıklamalarda, gıda enflasyonunun ateşini düşürecek ilave tedbirleri yakın zamanda devreye sokacaklarını belirtmiş, bazı tarımsal ürünlerde ithalat başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle gıda arzının artırılacağını ifade etmişti. Şimşek’in açıklamalarının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla karkas et, canlı hayvan ithalatı ile bazı tarımsal ürünlerin ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. Söz konusu düzenlemelerin etkilerinin gelecek günlerde piyasalara yansıması beklenirken, mevsimselliğin sebze ve meyve ürün arzını artıracağı ve fiyatların düşüşünde etkili olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

En düşük memur maaşı 2 bin 721 TL

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklisine yapılacak zam oranı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Temmuz’dan geçerli olmak üzere kamu çalışanlarının ücretlerinde yüzde 4 oranında zam öngörülmüştü. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 5.89 oldu. Bu orandan kaynaklı olarak ilave yüzde 2.92 artış ile birlikte kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde Temmuz’dan geçerli olmak üzere toplamda yüzde 6.92 oranında artış yapıldı” denildi. Aynı oranların memur emeklilerinin aylıklarında da geçerli olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Bakanlık maaşlarla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı

2 bin 558 liradan 2 bin 721 liraya yükseldi. En düşük memur emekli aylığı 1.750 liradan 1.871 liraya çıktı. Bu dönemde, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 5.89 oranında artış sağlandı. En düşük SSK emekli aylığı 1.402 liradan 1.485 liraya, en düşük esnaf Bağ Kur emekli aylığı 1.256 liradan 1.330 liraya yükseldi.”

Yurt içi tatil zam şampiyonu

Haziran’da en yüksek fiyat artışı yüzde 28.14 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda görüldü. Turlardaki fiyat artışını yüzde 10.59 ile salatalık izledi. Haziran’da fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 9.91 ile sivri biber, yüzde 9.87 ile elma, yüzde 8.52 ile limon, yüzde 7.18 ile patlıcan, yüzde 6.98 ile koyun eti dikkati çekti. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü yüzde 41.93 ile domateste gerçekleşti. Domatesi yüzde 25 ile PTT koli gönderme ücreti izledi.

Haberin Devamı

Tek haneye inebilir

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, yıllık enflasyonun Temmuz’da da düşüşünü gıda veenerji fiyatları öncülüğünde sürdüreceğini belirterek, “Temmuz’da yıllık enflasyonda tek hane olasılık dahilinde. Merkez Bankası’nın ufak değişiklikler yapıp yapmayacağını zamanla göreceğiz” dedi.