Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiler için kadroya alım ne zaman başlıyor?

Taşeron İşçiler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'dan açıklama geldi. Binlerce Taşeron İşçinin merakla beklediği kadro alımı için gelişmeler sürüyor. İşte merak edilen soruların yanıtları ve Taşeron İşçilerin kadroya alımı ile ilgili ayrıntılar haberimizde yer alıyor...

Taşeron işçiler için kadroya alım ne zaman başlıyor?

Taşeron İşçilerin kadroya alımı ile ilgi flaş bir açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Peki Taşeron İşçiler için kadroya alınma süreci ne zaman başlayacak. Binlerce Taşeron İşçi'nin merakla beklediği kadro haberleri ve tüm ayrıntıları sizler için derledik... İşte son gelişmeler...

Taşeron İşçiler hakkında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ak Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan Taşeron işçiler'in kamuya alınmasına ilişkin Binlere Taşeron İşçi merak içinde bekliyor. Taşeron İşçiler kadroya alınma ve istihdam koşulları için gerekli çalışmaları yakından takip ediyor. Taşeron İşçiler hakkında yapılan en son açıklama ise Bakan Soylu'dan geldi. Peki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Taşeron İşçiler hakkında ne söyledi İşte o açıklamalar...

Yüzde 99.9 'u Tamamlandı

Basın mensuplarından uzun zamandır gündemde olan taşeron meselesinin gidişatı hakkında gelen soruya Süleyman Soylu : "Yüzde 99,9'u tamamlanan çalışma, zannediyorum önümüzdeki dönemde paylaşacağımız ilk ve en önemli adımlardan olacak" dedi. Süleyman Soylu taşeron işçilerin kamuda istihdamıyla alakalı tüm çalışmaların neredeyse sona erdiğini belirtirken daha önceki değerlendirmelerde olduğu gibi söz konusu bir maddenin ne olduğuna ise yanıt vermedi. Söz konusu maddenin 1 kasım sonrası işe giren taşeron işçiler olmadığı ise daha önce alınan duyumlardan öğrenilmişti.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı taşeron işçilerin kamuda özel sözleşmeli personel statüsü adı altında istihdamı için çalışmaları neredeyse tamamladı.

Yeni Hükümet Kurulmadan Yasanın Geçmesi Beklenmiyor

Taşeron işçilerin dört gözle beklediği yasa tasarısı ise yeni hükümet kurulmadan önce meclise geleceğe benzemiyor. 22 Mayıs 2016 tarihinde başbakan Ahmet Davutoğlu görevden ayrılmak için kongre toplanması kararını vermişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte kabinede de değişiklik olacağı biliniyor. Fakat hali hazırda arap saçına dönen taşeron işçilerin kadro meselesinin daha fazla uzatılmayacağı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Taşeron Kadro Değil Biz Ona "Özel Sözleşmeli Personel" Diyelim...

AK Parti hükümetinin seçim vaatlerinden olan "tüm taşeron işçilerin kadrolu olması" şimdilik "kadro" olarak değil "özel sözleşmeli personel" statüsünde gerçekleşecek. Taşeron işçilerin kamuda istihdamıyla alakalı tüm gelişmeleri kamupersoneli.net olarak takip etmeye devam edeceğiz.

TAŞERON NEDİR?

Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Bir taşeron genellikle, genel bir projenin parçasında belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla genel yüklenici (veya ana yüklenici ya da ana müteahhit) tarafından kiralanan kişidir ve ücretleri genel yüklenici tarafından projeye sağlanan hizmet karşılığında ödenir. Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Örneğin, bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörlerinde de günümüzde taşeronlar faaliyet göstermektedir.
Taşeron kiralama, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmektedir. Böylece genel müteahhit veya genel yüklenici kendisi tarafından da yapılabilecek bir işte aynı veya daha iyi hizmet alarak, riskini düşük düzeyde tutabilir. Bu sistem doğrultusunda, taşeronlarda belirli konularda uzmanlaşma fırsatını yakalamış olurlar. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, işçilerin sendika haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur.

Haberin Devamı