Gazete Vatan Logo

Tarihi gün! Tam 307 yıl beklediler

İskoçya'da halk bugün bağımsızlık referandumu için sandık başında. Kayıtlı seçmen sayısı İskoçya tarihinde rekor kırdı. Nüfusun yüzde 97'si, yani 4 milyon 300 bin kişi, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunu yanıtlamak için sabah saat 07.00'den itibaren oy vermeye başladı.

Tarihi oylama öncesi düzenlenen son anketler Birleşik Krallık'ta kalmak isteyenlerin oranını yüzde 52, bağımsızlığı isteyenlerin oranını da yüzde 48 olarak gösterdi.

Eğer oylamadan "evet" oyu çıkarsa İskoçya, İngiltere ile birlikte oluşturduğu tam 307 yıllık tarihi birlikteliğe son vermiş olacak.

Bağımsızlık isteyenlerle, Birleşik Krallık'ta kalmayı tercih edenler arasında başa baş mücadele referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ile 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor.

Resmi sonuçlar cuma açıklanacak

16 yaşın üstündekilerin oy kullanabileceği referanduma katılımın yüzde 80 dolayısında olması bekleniyor. Sandıklar Türkiye saatiyle gece 12.00'de kapanacak. Resmi sonuçlar ise cuma sabahı açıklanacak.

Sandıktan bağımsızlık çıkarsa İskoçya, 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak.

İskoçlar neden bağımsızlık istiyor?

Uzmanlara göre, bağımsızlık talebinin en belirgin nedenleri kültürel kimlik ve ekonomik özgürlük.

Birçok İskoç İngiliz parlamentosunda yeterli temsil edilememekten şikayetçi.

Bağımsızlık yanlıları geniş petrol yataklarına sahip olan İskoçya'nın İngiltere'den bağımsızlığını ilan etmesi durumunda "dünyanın en zengin ülkelerinden biri olacağını" söylüyor.

Bağımsız İskoçya'da işsizlik oranının da düşeceğine inanılıyor.

LİDERLERDEN İKNA KONUŞMALARI

Haberin Devamı

İskoç lider: "İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde"

İngiltere'deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara, "bizimle kalın" çağrısı yaparken, İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada "İskoçya'nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın" diye konuştu.

Kendini destekleyen bin 500'den fazla İskoç'a hitap eden Salmond, "Bu hayatınızın fırsatı, elinizden kaçırmamalısınız. Bu fırsat, bu zamana kadar sahip olduğumuz en büyük an. İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde" diye konuştu. Salmond, oylamadan çıkan sonucun hayır olması halinde de bu sonucu onur ve saygı ile kabul edeceğini belirtti.

Gordon Brown: "İskoçya hepimize aittir"

Haberin Devamı

Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Salmond'un konuşmaları sert bir dille eleştirdi.

Brown, İskoçya'nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek "İskoçya hepimize aittir" diye konuştu. İskoçya'nın ikinci büyük kenti Glasgow'da konuşan Brown, bağımsızlık konusunda şüphesi olanların Birleşik Krallık'ı bir arada tutmak için "hayır" oyu vermeleri gerektiğini belirterek birlikte her ne yarattılar ise hiçbir milliyetçinin bunu ayırmasına izin vermemeleri gerektiğini vurguladı.

Cameron: "İskoçya ayrılırsa istifa etmem"

İskoçya'nın Aberdeen kentinde referandum öncesi son konuşmasını yapan İngiltere Başbakanı David Cameron ise İskoçların Birleşik Krallık'tan ayrılmaya "evet" demeleri halinde Başbakanlıktan istifa etmeyeceğini söyledi.

Cameron konuşmasında kendi geleceğinin mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde zaten belirleneceğini hatırlattı. Kendi adının referandumdaki oy pusulasında olmayacağına vurgu yapan Cameron, "Oy pusulasında İskoçya Birleşik Krallık'ta kalmak istiyor veya İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılmak istiyor' olacak. Perşembe gecesi işte bu soruya yanıt verilecek. Eğer benden hoşlanmıyorsanız ben sonsuza kadar burada olmayacağım. Eğer bu hükümeti beğenmiyorsanız sonsuza kadar olmayacak. Ancak Birleşik Krallık'tan ayrılırsanız bu sonsuza kadar sürecek" dedi.

İngiltere Kraliçesi: "Çok iyi düşünmeliler"

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ise hafta sonu katıldığı bir etkinlikte İskoçya'nın bağımsızlığı ile ilgili kendisine yöneltilen bir soru üzerine İskoçların oy vermeden önce çok iyi düşünmeleri gerektiği yanıtını vermişti.