Gazete Vatan Logo

Tarihi değiştiren fotoğraflar!

1960 İstanbul Üniversitesi'ndeki öğrenci olaylarının fotoğrafları TBMM'ye verildi

Tarihi değiştiren fotoğraflar!

1960 darbesinin nedenleri arasında sayılan Turan Emeksiz’in polis kurşunuyla öldürüldüğü 28 Nisan 1960 İstanbul Üniversitesi ve 29 Nisan 1960 SBF öğrenci olaylarının fotoğrafları ve belgeleri TBMM’ye verildi...

27 Mayıs 1960 darbesinden bir ay önce gerçekleşen ve 20 yaşındaki öğrenci Turan Emeksiz’in polis kurşunuyla öldürüldüğü olayların fotoğrafları, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderildi. Komisyona gönderilen belgeler arasında ayrıca Emeksiz’in ölümünden bir gün sonra Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin asker tarafından kurşunlandığı olaylarının fotoğrafları da yer aldı. Emeksiz’in otopsi fotoğrafları ve belgesi de ilk defa günyüzüne çıktı.

Tarihi değiştiren fotoğraflar

Atlı polisler saldırdı

İstanbul Üniversitesi’nde meydana gelen ve Turan Emeksiz’in polis kurşunuyla hayatını kaybettiği 28 Nisan 1960 olayları, 1960 darbesinin önemli gerekçeleri arasında gösterilmişti. Demokrat Parti’nin Tahkikat Komisyonu’nu protesto etmek için toplanan öğrencilere polis ateş açmış, Turan Emeksiz hayatını kaybederken, Hukuk Fakültesi öğrencisi Hüseyin Onur’un bir bacağı kesilmişti. Çok sayıda öğrenci de kurşun ve copla yaralanmıştı. Olaylarda öğrencilerini korumak isteyen Rektör Prof. Sıddık Sami Onar da tartaklayıp yerlerde sürüklenmişti. Atlı polisler öğrencilere saldırırken, Orman Fakültesi öğrencisi Emeksiz, polisin kurşunlarına hedef olup, hayatını kaybetmişti.


Emeksiz’in vurulma anı, arkadaşları tarafından kucaklanarak meydandan kaçırılma anını, morgdaki çekilen fotoğraflar da artık Meclis’te.



Dayak fotoğrafları

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderilen fotoğraflarda Ferit Gündoğdu isimli öğrencinin polis cipiyle sürüklenmesi, Gazeteci Remzi Hakkan’ın tartaklanması ve birçok öğrencinin yaka paça dövülmesi yer alıyor.

Turan Emeksiz’in otopsi raporu da komisyona gönderilen belgeler arasında yer alıyor.



İstanbul Üniversitesi’nde Atatürk posteriyle yapılan yürüyüşe polis ateş açmış ve çok sayıda öğrenci yaralanmıştı. Yaralanan bir öğrenci arkadaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Bu öğrenci biraz sonra hayatını kaybedecek olan Turan Emeksiz...

Haberin Devamı