Gazete Vatan Logo

Tansiyon yükseldi Haşdi Şabi çekildi

Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin kontrolü ele geçirdiği Kerkük’te Kürtlerin isyan ettiği iddiaları tansiyonu yükseltti. Bunun üzerine Irak Başbakanı İbadi, Kürtlerin tepki gösterdiği Haşdi Şabi güçlerini kentin dışına çekti, güvenliği artık Irak güçleri sağlıyor

Tansiyon yükseldi Haşdi Şabi çekildi

Irak hükümetinin, başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelere düzenlediği operasyonun 4. gününde Haşdi Şabi güçleri, Başbakan Haydar el İbadi’nin emriyle Kerkük kent merkezinden çekildi. Şehrin merkezini terk eden Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük dışında konuşlandığı bildiriliyor. Çekilmenin yaşanacağını dün ilk olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kerkük Temsilcisi Aso Mamend, açıkladı. Başbakan İbadi’nin bu kararı, Şii ve çoğunluğu Türkmen olan Haşdi Şabi güçlerine karşı Kürtlerin büyük tepki göstermesi nedeniyle yükselen tansiyonun düşmesi için aldığı belirtiliyor.

‘Ortak güç korusun’

İbadi’nin Haşdi Şabi güçlerini Kerkük dışında, Hanekin ve Sincar’ın Sinune bölgesi dahil olmak üzere birkaç bölgeden çekildi. Çekilmenin ardından peşmergeye bağlı güçlerin Hanekin’de, Ezidi lider Kasım Şeşo’ya bağlı HPE’nin ise Sincar ve Sinune’ye yerleştiği belirtiliyor. Kürt liderlerin Bağdat’tan Kerkük ve tüm tartışmalı bölgelerin Peşmerge ve Irak federal polisinin katılımıyla oluşturulacak ortak bir güvenlik gücü tarafından korunmasını istediği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

‘Kürtler ayaklandı’

Edinilen bilgiye göre Kerkük kent merkezinde şu anda güvenliği Irak Ordusu ve Irak Federal Polisi’nin sağladığı öğrenildi. Kürt yöneticilerin Başbakan İbadi’nin temsilcilerine Kerkük kent merkezinde sadece polisin kalması gerektiğini ilettiği belirtiliyor. Ayrıca Erbil’den Kerkük’e yakın bölgelerde bekleyen peşmergelere askeri sevkiyat yapıldığı iddia ediliyor. Barzani’ye yakın Rudaw haber sitesi ise Kerkük’te ayaklanma çıktığına dair haberler yaptı. Ancak uluslararası yayın organları ve bölgedeki gazeteciler bu gelişmeyi doğrulamadı.

100 bin Kürt kaçtı

IKBY’den yapılan açıklamaya göre operasyonun başladığı ilk iki günde 100 bine yakın Kürt, Kerkük’ten ayrılarak Erbil ve Süleymaniye’ye sığındı. Ancak dün hem Irak Ordusu hem de KYB Kerkük Temsilcisi Aso Mamend, Kerküklü Kürtlerin Haşdi Şabi’nin çekilmesinin ardından evlerine dönmeye başladığını açıklandı. Celal Talabani’nin yeğeni KYB yetkilisi Aras Şeyh Cengi de dün sabah itibariyle Kerkük’te durumun sakin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erbil-Kerkük yolu kapandı

KDP’li peşmergelerin konuşlandığı Erbil-Kerkük sınırında askeri hareketlilik yaşandı. Türkiye ile Bağdat arasındaki ticaretin can damarı konumundaki karayolu gerginlikten dolayı trafiğe kapatıldı. Türkiye ve IKBY’den gelen yük TIR’larının kente girmesinin geçici olarak durdurulması nedeniyle bölgede uzun kuyruklar oluştu. Sadece Kerkük plakalı araçların geçişine izin veriliyor.

Irak ordusu geliyor iddiası Erbil’i karıştırdı

Irak güçlerinin, Kerkük’teki hezimetin ardından Erbil’i de almak için kente doğru hareket etmeye başladığı iddiası üzerine toplanan bir grup gösteri düzenledi. Erbil’in en işlek caddelerinden İskan’da bir araya gelen kalabalık, otomatik silahlarla havaya ateş açtı. IKBY bayrakları taşıyan grup, Irak Başbakanı İbadi ve Haşdi Şabi karşıtı slogan attı. Göstericilerin kesintisiz bir şekilde havaya ateş açması nedeniyle emniyet güçleri, silah taşıyan vatandaşları gözaltına aldı.

Haberin Devamı

‘Savaşmaya niyetimiz yok’

IKBY Güvenlik Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı haber siteleri ve televizyonlarındaki Irak güçlerinin askeri hareketliliğe başladığı iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Erbil kenti üzerinde herhangi bir tehlike olmadığı gibi hiçbir askeri hareketlilik de söz konusu değildir. Peşmerge tam bir hazırlık içerisinde” denildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakır, hiçbir zaman Irak ordusu ile savaşma niyetinde olmadıklarını söyledi. Bakır CNN televizyonu ile yaptığı söyleşide, IKBY ile Irak arasında ortak bir anlayışa ulaşmak için diyaloga ihtiyaç olduğunu belirtti ve anlaşmazlığın petrol veya ulusal bayrak değil, iki ulusun geleceği üzerinde olduğunu söyledi.

100 İranlı peşmerge ön saflara konuşlandı

İran muhalifi Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) bağlı yaklaşık 100 İranlı peşmerge de en ön safta konuşlandı. İranlı peşmergelerden oluşan birliğin komutanı Rebaz Şerifi, daha önce kuzeybatıda terör örgütü DEAŞ tehdidine yönelik Havice ve Dibis ilçesi arasında mevzilendiklerini, askeri operasyondan dolayı KDP’li peşmergelerle Altunköprü’ye çekildiklerini söyledi.

Haberin Devamı