Gazete Vatan Logo

Taner Yıldız'dan flaş açıklama

Enerji ve Tabii kaynak Bakanı Taner Yıldız, elektrik kesintisiyle ilgili soruları cevapladı.

Enerji ve Tabii kaynak Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamaları şöyle;

- Vakayı okuyoruz ama hangi sebeplerden olduğu noktasında araştırmalarımız sürüyor:

- 3 tane olasılık üzerinde duruyoruz. Bu olasılık 86 bin 400'de 1. ihtimale sahip.

- Uzmanlar böyle birşeyin imkansız olduğunu söylüyor.

- Türkiye'nin enerji iletim sistemi Avrupa Birliği tarafından kabul görmüş sistemdir. O yüzdene ekibimize güveniyoruz. İnşallah böyle birşeyin bir daha tekrarlanmayacağını söylemek istiyorum

- Kesintinin sebebini net olarak açıklayacağız.

- Siber saldırı cümlesini kullanmam için henüz çok erken. Bu bir ihtimal dahilindedir. 17 - 25 Aralık sürecinde siber saldırıyı yaşadık. Bu sistemin koruması için ayrı bir ekip çalışıyor. Bakanlığımızda bütün konuları şefaf bir şekilde ele alıyoruz. O yüzden böyle bir şey söylersem kamuoyunu yanlış yönlendirmiş olurum. 3 santralin 1'er saniye arayla devreden çıkıyo olmasının teknik mi yoksa siber saldırıdan mı kaynaklanıyor bunu söylemek için erken. Sakin olup doğruyu açıklayacağız.

Haberin Devamı

-TEİAŞ'ta 33 yıldır çalışan 5 kişiyle görüştüm, ilk defa böyle bir şey gördüklerini söylediler. Birçok olumsuzluk bir araya geldi.

- Kesintinin maliyeti ile ilgili birşey söyleyemeyeceğim bizim için şu an öncelikli olan sistemin toparlanmasıdır. Bu konu yalnızca bizim Bakanlığımız ile ilgili bir konu değildir.

- Amerika'da 2003'de 36 saatlik bir kesinti oldu. Onlarda oldu bizde de olur demiyorum. Ama atmosfere açık işletmelerde bu durumların olabileceğini ve bu durumun Batılı ülkelerde de karşılaşılabileceğini söylüyorum. 2011 yılında Arizona'da 5 milyon kişi elektriksiz kaldı.

- Sorunun ülke genelinde yansımasında mühendislik hatası iddiası da ihtimal dahlinde. Bu hastalığa teşhis konuldu hangi gerekçelerle olduğu noktasını araştırıyoruz. Ne varsa kamuoyuyla paylaşacağız.