Gazete Vatan Logo

Tampon bölge için istekli

The Economist Dergisine göre Batı deteklediği sürece Türkiye tampon bölge için istekli

The Economist, Suriye krizinin çözümü için Türkiye sınırında oluşturulacak bir tampon bölgenin şart olduğunu savundu. Dergiye göre, Batı deteklediği sürece Türkiye bunun için istekli.

Suriye’de bir yıla yakın zamandır devam eden ve yaklaşık 7 bin kişinin hayatına mal olan isyan hareketlerinde en çok tartışılan konulardan biri de Türkiye sınırında bir tampon bölge kurulması oldu. Bu konu bir süredir gündemden kalkmış olsa da Beşar Esad yönetiminin Humus kentinde yaptığı katliamlar ve muhaliflerin uzun süredir örgütlenmeye çalışmalarına rağmen hâlâ Suriye ordusu karşısında etkisiz kalması üzerine tekrar tartışılmaya başlandı.

‘Militanlar burada eğitilir’

İngiltere’de yayımlanan ve dünyanın saygın haftalık haber dergilerinden olan The Economist de son sayısında Suriye krizinde çözüm için Türkiye’nin sınırda bir tampon bölge oluşturmasının şart olduğunu öne sürdü. Derginin dün çıkan sayısının kapak konusu olan makalede Türkiye’nin, NATO ile Arap Birliği’nin de onayıyla, Suriye’nin kuzeybatısında, sınır boyunca güvenlikli bir bölge oluşturup savunabileceği belirtiliyor. Dergi, bu bölgenin Esad güçlerine karşı en sert direnişi gösteren muhalif grup olan Özgür Suriye Ordusu’nun militanlarının eğitimi için kullanılabileceğini ve bu sayade Esad muhalefetinin dişe dokunur güç haline geleceğini yazıyor.

Dergi, “Türkiye, Batı’dan destek alması kaydıyla, tampon bölgeyi oluşturmaya istekli. Bu bölge, Kürtler için Kuzey Irak’ta kurulan güvenli alana benzer olabilir. Esad buraya saldırdığında sadece kendisi zarar görecektir” ifadesini kullanıyor.

‘Muhalifler birleşmeli’

Fakat Economist, bu senaryoda Suriye muhalefetinin şu anki bölünmüşlüğünün aşılması ve tek bir güç haline getirilmesinin kilit önem taşıdığına vurgu yapıyor. Dergiye göre tampon bölgenin taşıdığı riskler var; ama bunun nedeni Esad muhaliflerinin şu an bölük pörçük oluşundan kaynaklanıyor. Economist, Suriye içinde bir iç savaşa dahil olmaktan ya da Esad’ın kendi halkını öldürmesine seyirci kalmaktansa, tampon bölge seçeneğini kullanmanın daha az kan dökülmesine yol açacağını savunuyor.

Askeri tesiste gizemli patlama!

Suriye’nin ekonomik başkenti sayılan ve isyan dalgasında görece daha sakin kentlerden olan Halep dün iki şiddetli patlamayla sarsıldı. Suriye devlet televizyonu, patlamalardan birinin askeri istihbarat binası yakınlarında meydana geldiğini, ikinci patlamanın güvenlik güçlerinin kullandığı bir merkezde olduğunu belirtti. Resmi açıklamalara göre saldırılarda en az 25 kişi öldü, 175 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğunun asker ve polisler olduğu belirtilirken, televizyon patlamalardan “silahlı terörist çeteleri” sorumlu tuttu. Ancak muhalifler patlamaların arkasında Şam yönetiminin olduğunu öne sürdü. Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Süleyman Halebi, “Burası kentin yeni ve güvenli yerlerinden biri, saldırının yapıldığı bina güvenlik güçleri tarafından iyi korunuyordu. Buraya ulaşmak imkansızdır” dedi.

Esad çocuklarını Avrupa’ya kaçırdı

Suriye lideri Beşar Esad’ın 11 yaşındaki Hafız, 9 yaşındaki Zane ve 7 yaşındaki Kerim isimli çocuklarını Yemen ya da Sudan üzerinden bilinmeyen bir Avrupa ülkesine gönderdiği öne sürüldü. İsrail gazetesi Yisrael Hayom’un iddiasına göre, Esad’ın çocuklarıyla annesi Inessa geçen hafta perşembe günü özel güvenlikli bir konvoyla Şam Havaalanı’na götürülerek uçağa bindirildi. Esad’ın eşi Esma’nın ise haftaya çocuklarının yanına gideceği öne sürüldü.

İsrail’le savaş çıkaracak

MUHALİF Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye askerlerinin ülkenin güneyinde İsrail işgalinde olan Golan Tepeleri’ne yaklaştığını öne sürdü. Suriye askerlerinin bölgeye yakın olan Ürdün sınırı çevresinde toplanmaya başladığını iddia eden ÖSO, “Esad’ın İsrail’e karşı savaş açarak, desteğini artırmayı ve ülkede kendisine karşı başlayan isyanı bitimeyi amaçladığını” öne sürdü. ÖSO’ya göre, İsrail ordusu da bölgeye mayın döşemeye başladı.

Haberin Devamı