Gazete Vatan Logo

Sürpriz yapar mı?

Doları frenlemek için bir dizi önlem alan Merkez Bankası’nın bugün PPK toplantısında faiz silahını çekip çekmeyeceği merak konusu. Ekonomistler cüz’i artış beklerken, 100 baz puan da konuşuluyor.

Sürpriz yapar mı?

Piyasalarda nefesler tutuldu ve gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Döviz kurundaki yükselişi durdurmak ve oynaklığı azaltmak için bir dizi önlem alan TCMB’nin faiz silahını kullanıp kullanmayacağı merak konusu. Ekonomistler,

TCMB’nin bugün gerçekleştireceği PPK toplantısında faizlerde cüz’i de olsa artırım yapma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Anketler ‘Artış’ dedi

Ankete katılan ekonomistlerin çoğu 1 hafta vadeli politika faizi, faiz koridoru üst bandı ve Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış bekliyor. PPK’dan politika faizinde

50 baz puan, faiz koridoru üst bandında 100 baz puan ve GLP borç verme faiz oranında 100 baz puan düzeyinde artış çıkabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, TCMB’yi faiz artışına itecek en önemli faktörün TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden belirgin ayrışarak, enflasyonu hızlandıracak aşırı değersiz bölgeye doğru gelmiş olmasını gösteriyor.

Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8.00, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.50, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 10.0’da sabit bırakılmıştı.

Haberin Devamı

2017’de 200-250 baz puan artış olabilir

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin piyasadaki TL likiditeyi azaltan kararlar alarak ortalama fonlama maliyetini yüzde 9.09’a kadar çıkardığını ifade etti. Bürümcekçi, bu seviyenin altında bulunan politika faizi ve faiz koridorunun üst bandının yükselmesinin beklenebileceğini belirtti. Bürümcekçi, şunları kaydetti: “Enflasyonun ilk yarıda çift haneye ulaşacağı beklentime paralel olarak bu yıl faizlerde 200-250 baz puan artış gerçekleşebileceğini düşünüyorum. TCMB’yi faiz artışına iten en büyük faktör TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden belirgin ayrışması. ABD’den gelen son verilerin güçlü olmasının yanında Donald Trump’ın mali genişlemeye yöneleceği tahmini, Fed’in planlanandan daha şahin olabileceği beklentisini güçlendiriyor, küresel faizlere de baskı yapıyor.”

Kararını biz de bekliyoruz

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, TCMB’nin bağımsız bir kurum olduğunu belirterek, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararını hükümet olarak kendilerinin de beklediğini söyledi. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, TCMB’nin bir ekonomi politikası olduğunu ve bankanın Türkiye’nin bağımsız kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak, “TCMB’nin kullanabileceği çok sayıda enstrümanı var; biz hükümet olarak kendi ana politikamız çerçevesinde görüşlerimizi söyler ve TCMB’nin kararını bekleriz” dedi.

Yabancılardan faiz toto

Goldman Sachs tüm faizlerde 25 baz puan artırıma gidilmesini bekliyor. ABD’li banka şu değerlendirmeyi yaptı: “TCMB bunun bir faiz artırımı sürecinin başlangıcı olduğunu bildirecek. Ve faizi daha fazla yükselmek durumunda olacağını net bir şekilde ifade edecek.”

UnICredIt gelişen piyasalar döviz stratejisti Kiran Kowshik, TCMB’nin bugünkü PPK toplantısında gecelik borç verme faizinde 75 baz puan artırıma gidilmesini bekliyor.

Haberin Devamı

ABD’li yatırım bankası JP Morgan’ın haftalık repo faizine ilişkin beklentisi 100 baz puan artırıma gidilerek yüzde 8’den yüzde 9’a yükseltilmesi yönünde. JP Morgan, TCMB’nin geç likidite penceresini 200 baz puan artırarak yüzde 12’ye çekmesini bekliyor.

Yatırım bankası Standard Chartered Analisti Carla Slim, Merkez Bankası’nın politika faizi ve üst bantta 100 baz puan faiz artırımına gideceğini tahmin etti.