Gazete Vatan Logo

Suriyeli Nur’un zorlu yolculuğu

Suriyeli Nur’un zorlu yolculuğu

Suriye’deki iç savaş nedeniyle üç sene önce Türkiye’ye sığınan ve daha sonra İstanbul’dan İsveç’e kaçmayı başaran 20 yaşındaki Suriyeli Nur Ammar, uzun ve zorlu yolculuğunun detaylarını İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye anlattı. İşte genç kızın macera ve mücadele dolu yolculuğu: “Babamı Suriye’de bırakarak annemle birlikte İstanbul’a geldik. Kısa bir süre sonra babamın öldürüldüğünü öğrendik. İstanbul’da iki sene yaşadım, saç ekme kliniğinde ve TRT’de çalıştım. Türkçeyi öğrenmiştim. İsveç’in Göteborg kentinde yaşayan kardeşimin yanına gitmek istiyordum.”

Sokaklarda uyudum

“15 Ağustos günü havayolu ile İstanbul’dan İzmir’e geçtim. Göteborg seyahati için bütçem 3 bin euro civarındaydı. İzmir’den Yunanistan’ın Eşek Adası’na geçmek için bin 200 euro ödedim. Saatlerce teknede mahsur kaldık, 48 kişiydik ve teknenin başındaki kişi tekneyi nasıl kullanacağını bilmiyordu. Bir ara tekne bozuldu ama nasıl olduysa Yunanistan’a varmayı başardık. Buradan başkent Atina’ya, sonra da karayoluyla Makedonya sınırına ulaştık. 2-3 gün sokaklarda uyuduk.”

Haberin Devamı

Polise rüşvet verdim

“Kimse Suriyelilere saygı göstermiyordu. Onlar için ‘hastalıklı’ kişilerdik. Sonunda otobüsle Makedonya’dan Sırbistan’ın sınır kasabası Presevo’ya ulaştık. Tren raylarında saatlerce yürüyerek Macaristan’a geçtik. Bir aracın bizi alması için 300 euro ödedim. Daha sonra da bir polise 50 euro rüşvet verdim. Çok hastalanmıştım ama Avusturya’ya varmayı başardım. Oradan da Almanya’ya geçtim. Artık tek durağım kalmıştı. ‘Danimarka’... Danimarka İsveç arasındaki tren yolculuğunu yaparken çok heyecanlıydım ama başarmıştım. En sonunda İsveç’teydim.”n DIŞ HABERLER