Gazete Vatan Logo

Suriyeli gençler üniversiteye başladı

Kapılarını Suriyeli öğrenciler için açan 8 üniversitede bu yıl bin 707 öğrenci öğrenim görecek.

Suriyeli gençler üniversiteye başladı

Kapılarını Suriyeli öğrenciler için açan 8 üniversitede bu yıl bin 707 öğrenci öğrenim görecek. YÖK'ün 9 Ekim 2013'deki kararıyla ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye'de bulunan Suriyeli öğrencilere, Türk üniversitelerinde öğrenim görme imkanı tanınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkelerindeki kriz nedeniyle Türkiye'de bulunan Suriyeli öğrencilerin üniversitelerde eğitim ve öğretimlerini alabilmelerine yönelik çalışma başlatılmasını ve bu kapsamda kapılarını Suriyeli öğrencilere açacak olan üniversitelerin eğitim programlarında nitelik kaybı yaşanmaması için de gerekli tedbirlerin alınmasını istemesi üzerine, bu yılın başında YÖK'te 8 üniversite rektörünün katılımıyla toplantılar düzenlenmişti.

Bu toplantıların ardından YÖK, 8 üniversitede Suriye'den Türkiye'ye gelen öğrenciler için öğretim dili Türkçe ve yabancı dilde program açılabilmesine karar vermişti.

Bu kapsamda Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Harran, Mersin, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin, Suriye'den gelen öğrenciler için Yükseköğretim Yürütme Kurulunun onayıyla yurt dışından öğrenci kabulü çerçevesinde, öğretim dili Türkçe ve yabancı dilde program açabilmesine olanak sağlanmıştı.

Haberin Devamı

YÖK ve üniversitelerden alınan bilgiye göre, bu yıl sö konusu üniversitelerde toplam bin 707 Suriyeli öğrenci eğitim görecek.

Suriyeli öğrencilerin en çok kayıt yaptırdıkları bölümler arasında mühendislik-mimarlık, iktisadi ve idari bilimler ile fen-edebiyat fakülteleri bulunuyor. Bu üniversitelerin mühendislik-mimarlık fakültelerinde 409, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde 245, fen-edebiyat fakültelerinde 218, ilahiyat fakültelerinde 184, eğitim fakültelerinde 86, sağlık bilimlerini içeren fakültelerde 85, tıp fakültelerinde ise 67 öğrenci öğrenim görüyor.

En çok Suriyeli öğrenci Gaziantep Üniversitesinde

8 üniversite arasında en çok Suriyeli öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversite, 788 Suriyeli öğrenciye kapılarını açan Gaziantep Üniversitesi oldu. Bu üniversitede 507 erkek, 281 kız öğrenim görecek.

Haberin Devamı

Gaziantep Üniversitesini 213 Suriyeli öğrencinin kayıtlı olduğu Mersin Üniversitesi izledi. Bu üniversitede 100 erkek, 113 kız öğrenci bulunuyor.

Harran Üniversitesinde ise 73 erkek ve 105 kız öğrenci olmak üzere toplam 178, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 100 erkek ve 51 kız olmak üzere toplam 151; Kilis 7 Aralık Üniversitesinde de 65 erkek ve 59 kız öğrenci olmak üzere 124; Mustafa Kemal Üniversitesinde ise 39 erkek 72 kız olmak üzere toplam 111; Çukurova Üniversitesinde 61 erkek ve 18 kız olmak üzere toplam 79; Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde 32 erkek ve 31 kız öğrenci olmak üzere toplam 63 öğrenci öğrenim görecek.