Gazete Vatan Logo

Son zamlarla 97 oktan benzin 5 lirayı geçti... Peki dizel oto almak daha mı avantajlı?

Yılda 23 bin km’den az yol yapan dizel almasın

Son zamlarla 97 oktan benzin 5 lirayı geçti... Peki dizel oto almak daha mı avantajlı?

Orta sınıf benzinli ile dizel otomobil arasında yaklaşık 9 bin liralık fiyat farkı bulunuyor. Yılda 23 bin kilometreden fazla yol katediyorsanız, dizel araç tercih etmek daha kârlı.

Dünyanın en pahalı benzinini kullananan Türkiye, son 10 günde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla rakipleriyle arasındaki farkı iyice açtı. 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı İstanbul’da 4.92 liraya çıkarken, 97 oktanın litresi 5.02 liraya yükseldi. Benzin fiyatının psikolojik sınır olan 5 lirayı aşması, ‘Benzinli mi dizel mi daha avantajlı? Yılda kaç kilometre yol yapan dizel araç almalı?’ sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Biz de sizler için benzinli ile dizelin avantajlarını masaya yatırdık. Orta sınıf bir modelde benzinliye göre dizel oto için verilecek 9-10 bin liralık farkın değip, değmeyeceğini göstermek istedik. Çünkü son dönemde Türkiye’de yılda ne kadar yol yaptığına bakmadan, tasarruflu diye dizele yönelen önemli bir kesim bulunuyor. Rakamlar bunun ispatı. Dizelin payı son 9 yılda 9 kat artış gösterdi. Dizel otomobillerin payı yüzde 59’lara kadar çıktı.

Dizelin ikinci eli daha kuvvetli

Peki sırf daha az yakıt tüketiyor diye dizel araç almak mantıklı mı? Türkiye’nin en çok satan binek oto modellerini incelediğimizde yılda yaklaşık 23 bin km’den az yol yapan bir vatandaşın dizel otomobil alması mantıklı görünmüyor. Ancak önemli birkaç noktanın altını da çikmek gerekiyor... İkinci el otomobil piyasasında dizeller, benzinliye göre daha az değer kaybediyor ve daha kolay satılıyor. Dizellerin bakım maliyeti ise benzinli araçlara göre daha pahalı.

İşte size Türkiye’nin en çok satan modelleri Fiat Linea, Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Astra ve Volkswagen Polo ile gerçekleştirdiğimiz dizel-benzinli kıyaslamaları:


Nasıl hesaplanıyor?

70 beygir gücünde 1.2 lt benzinli VW Polo’nun fiyatı 31 bin 100 lira. Otomobil 100 km’de 5.5 lt harcıyor, yani km’de 27 kuruş yakıyor. 1.2 TDI VW Polo’nun fiyatı 39 bin lira. Dizel VW Polo’nun 100 km’de ortalama yakıt tüketimi 3.8 lt. Araç, km’de 16 kuruş harcıyor. Dizel Polo, benzinliye göre 7 bin 900 lira daha pahalı ancak yakıt tüketimi km’de 11 kuruş daha düşük. Peki elde edilen bu tasarrufa rağmen 8 bin liralık fiyat farkı kaç km’de amorti ediliyor? Toplam 71 bin 818 km yol gidildiği zaman dizel ve benzinli araçların maliyeti denk oluyor. Türkiye’de ortalama 3 yılda bir araç değiştirildiğini düşünürsek, yılda 23 bin 939 km yol yapan bir sürücünün dizel oto tercih etmesi daha kârlı oluyor.

Yakıtta makas daraldı

Kurşunsuz benzinle, dizel araçların yakıtı motorin arasındaki makas son dönemde iyice daraldı. 18 Temmuz 2010’da benzinin litresi 3.65 lira, motorinin 3.03 liraydı. Tarihler bugünü gösterdiğinde 95 oktan kurşunsuz benzin 4.92 liraya, motorin 4.39 liraya çıktı. Son yılda motorin fiyatlarındaki artış, benzini solladı. Motorin yüzde 45 oranında zamlanırken, benzindeki artış yüzde 34’te kaldı. Motorin ile benzin arasındaki 62 kuruşluk makas, 53 kuruşa geriledi.

Haberin Devamı