Gazete Vatan Logo

Korku sardı: Savaş yakın!

Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerginlik gün geçtikte daha da tırmanıyor. Gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikatlar bazı uzmanları savaştan korkuturken bazılarının savaşın olmayacağını düşündürüyor.

Korku sardı: Savaş yakın!

Bu sırada iki tarafın da birbirine gövde gösterileri devam ediyor. Kore Yarımadası kıyılarına nükleer denizaltı gönderen ABD, Güney Kore ile Kuzey Kore sınırında askeri tatbikata başladı. Anti füze sistemleri Güney Kore'ye sevk edildi.

Amerikan savaş gemileri ve denizaltıları hareket halinde. Kuzey Kore, en büyük gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikatını başlattı. Washington ve Pyongyang, haftalık bazda kışkırtıcı konuşmalar yapıyor.

Dün Kuzey Kore'nin ülke ordusunun 85. kuruluş yıldönümünde ağır silahlarla bir askeri tatbikat yaptığı haberi gelirken, ABD'nin bölgeye gönderdiği nükleer denizaltısı Güney Kore'ye ulaştı.

Kuzey Kore ordusunun kuruluşunun yıldönümü münasebetiyle gerçek mermilerin havalarda uçuştuğu gövde gösterisi Güney Kore’nin başkentinin geniş kesimlerini yok edebileceğinin açık bir hatırlatmasıydı.

CNN International kanalı, tüm bunların yanında, "savaşın gerçekten yakın mı yoksa ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni yönetiminin Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un ile nasıl başa çıkılacağını çözmeye çalışırken artan sıkıntıları mı?" bilmek zor diyor.

Haberin Devamı

SAVAŞ İÇİN BİR KIVILCIM YETER

Analistler, küçük bir kıvılcımın çakmasıyla ortaya çıkabilecek büyük sonuçlardan korkuyorlar.

CIA'nin yan kuruluşu olan RAND Corporation'daki üst düzey savunma analisti Bruce Bennett "Şimdi asıl soru şudurki; Birisi aptalca bir hata yapacak çünkü küçük bir gerginlik, durumu çığırından çıkarabilir" diye konuştu.

Ancak, yarın stratejik olarak bir yanlış hesaplama olsa bile, pek çok uzman savaşın yakın olmadığına inanıyor.

ABD Pasifik askeri birimi (USPACOM) tarafından, USS Carl Vinson uçak gemisi görev grubunun Nisan ayı sonuna kadar Kore Yarımadası'ndan çıkması beklendiği söylenmişti ancak başka bir harekentlenme açıklanmamıştı.