Gazete Vatan Logo

Son 44 yılın en kurak dönemi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 44 yılın en kurak yılının yaşanıldığını söyledi. Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, ‘Türkiye iklim değişikliğine karşı kırılgan ve hassas’ dedi

Son 44 yılın en kurak dönemi

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajların doluluk oranlarını açıkladı. Şu anda içme suyu barajlarının yüzde 31 doluluk oranına sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığını ancak gereken önlemlerin alındığını belirtti. Türkiye’de su tüketiminin en çok olduğu illerden baraj doluluk olanları şu şekilde: İstanbul’da yüzde 58.67, Ankara’da yüzde 20.19, İzmir’de yüzde 38.6, Gaziantep’te yüzde 25, Konya’da ise yüzde 19.8

‘Su stresi yaşıyoruz’

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu son 44 yılın en kurak döneminin yaşanmasıyla ilgili, Türkiye’nin sürekli su stresi yaşayan bir ülke olduğunu, iklim değişikliğiyle birlikte su kıtlığının daha da artacağını belirtti. Türkiye’de şuanda 40 milyar metreküp su tüketildiğini ve 2023 yılında bunun 3 katına çıkacağını söyleyen Kadıoğlu şunları ifade etti:

‘Sarnıç sistemine dönülmeli’

İklim değişikliğinden ötürü yağışlar azalıyor. Bu yüzden her yağışı toplamamız lazım. İlk olarak su havzalarının kullanımı için önlemler alınması gerekiyor. Bir diğer önlem ise yağmur hasadı. Türkiye gelenekse, sarnıç yöntemine geri dönmeli. Bahçesi olan her eve, fabrika bahçelerine sarnıç kurulmalı. Bu şekilde fabrikalar kendi su ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ayrıca kanalizasyon ve yağmur suyu sistemlerinin de ayrılması lazım.

Haberin Devamı

‘Pamuk ve pancar ekilmesin’

“Su tasarrufunda üretim noktalarına da dikkat edilmesi lazım. Pamuk ve şeker pancarı ekiminin çıkarılması gerekiyor. Bir kilo pamuk için 12 ton su harcıyoruz. Yurt dışına ihraç edilen 3-5 dolarlık bir tişört için 3 ton su harcıyoruz. Dışarıdan aldığımız mallardaki suya karşı dışarıya verdiğimiz mallardaki su oranı arasında büyük fark var. Elde edilen gelir su kaybımızı karşılamıyor.”