Gazete Vatan Logo

'İnönü benzeri bir kırılma olmaz'

CHP lideri, Diyarbakır’da olay çıkmamasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Hüseyin Aygün’e tepkisi için “Erdal İnönü zamanında Kürt konferansına katılan 7 vekil ihraç edilince kırılma yaşanmıştı. Yine böyle olur mu” sorusuna ‘Sanmıyorum’ yanıtı verdi

'İnönü benzeri bir kırılma olmaz'

CHP lideri, “Biz barış istiyoruz. Toplumun her kesiminin barışa destek vermesi gerekir” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, anadilde savunmanın polis ve savcılık sorgusunda da olması gerektiğini söyledi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çin gezisinin üçüncü durağı Urumçi’de, İmralı görüşmeleriyle ilgili “Barış istiyoruz” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Diyarbakır’daki cenaze töreninin olaysız geçmesi ve İmralı süreci ile ilgili sorularını yanıtlarken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Diyarbakır’da olay çıkmaması memnuniyet vericidir. Biz barışın olmasını istiyoruz. Toplumsal uzlaşma sağlamak gerekir. Toplumun her kesiminin barışa destek vermesi ve katkı sunması gerekir.”

MGK’nın bilgisi var mı?

Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak hükümetin girişimlerine ilişkin soruya da, “Çözmek istiyorsanız Kürt sorununu buyurun çözün. CHP milletvekili Osman Korutürk, MİT’in böyle bir görevi olmadığına ilişkin soru önergesi vermiş ve bu tür kararların Milli Güvenlik Kurulu’nda alınması gerektiğini belirtmişti. Bu konunun ayrıntısı açıklığa kavuşturulmadı. Örneğin MGK’nın bilgisi var mı? Onun da aydınlığa kavuşması lazım. Korutürk’ün soru önergesine yanıt verileceğini de sanmıyorum” yanıtını verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin İmralı girişimlerini 2014 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir “taktik olduğu” görüşüne ilişkin soru üzerine ise, “Öyle görünüyor” dedi.

İnönü benzeri bir kırılma olmaz

Ana dilde savunma

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin ‘anadilde savunma’ ile ilgili sorusuna da şu karşılığı verdi: “Biz, CHP olarak önerge verdik, kabul edilmedi. Anadilde savunma demek yanlış. İnsan kendisini hangi dilde daha iyi ifade edebiliyorsa öyle savunabilmeli. Örneğin Almanya’da büyümüş bir Türk Almanca savunma yapabilmeli. Bu konudaki hükümet önerisi bu anlamla bizce yeterli değil. AKP, sadece yargı aşamasında anadilde savunma önerisi verdi. Bize göre tüm aşamalarda (polis ve savcılık sorgulaması) olması lazım.”

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün taziye ziyaretini kastederek, CHP’yi eleştirmesi konusundaki sorular üzerine ise şunları söyledi: “CHP’ye çatarak yanlışlarını gidermeye, örtmeye çalışıyor. Başbakan için tek seçenek var; ‘CHP’ye nasıl çatarım’. CHP’ye çatmakla sorun çözülmez.”

Haberin Devamı