Gazete Vatan Logo

Hem sol hem yeşil!

Türk siyaseti yeni bir parti ile tanışacak

EDP ve Yeşiller Partisi’nin birleşmesi ve aydınların desteğiyle “hem sol hem yeşil diyen” yeni parti Kasım’da kuruluyor. Yeni partinin destekçileri arasında Cemil İpekçi, Hale Soygazi, Dr. Tarık Ziya Ekinci, Orhan Dink gibi isimler yer alıyor.

Türk siyaseti Kasım ayında “Farklı bir yol mümkün” diyen yeni bir parti ile tanışacak. Geçen yıldan beri birleşme faaliyetleri yürüten Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi ve bir çok ünlü aydının katılımıyla yeni bir parti kuruluyor. Slogan olarak “Hem sol hem yeşil”i seçen oluşum, 19 Ekim Perşembe günü İstanbul Taxim Hill Otel’de buluşarak “Yeni bir siyaset” anlayışını ve partileşme sürecini tartışacak.

Modacı, akademisyen yazar, sanatçı

İsmi daha konmayan partileşme sürecindeki oluşuma destek veren ve internette “Yeni bir siyaset için” başlıklı deklarosyonu imzalayan farklı kesimlerden bir çok aydın, sanatçı, modacı, akademisyen, yazar dikkat çekiyor. “Kötü gidişle mücadele edecek farklı seçenek ancak demokratik, özgürlükçü ve ekolojist bir siyasetle mümkün olabilir” diyen partinin destekçileri arasında akademisyenler Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Baskın Oran, ÖDP Eski Başkanı ve eski Bağımsız İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Ufuk Uras, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Prof. Dr. Mithat Sancar, Prof. Dr. Maya Arakon, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Murat Belge, Ümit Kıvanç, Hrant Dink’in abisi Orhan Dink, Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, Kürt siyasetin saygın ismi ve Eski TİP Milletvekili Dr. Tarık Ziya Ekinci, sanatçılar Hale Soygazi, İlkay Akkaya, yönetmen Kutluğ Ataman, Lale Mansur, Tuncel Kurtiz, dansçı Zeynep Tanbay, Ruhi Su’nun oğlu Ilgın Su, Muammer Ketencoğlu, küratör Beral Madra, Açık Radyo Genel Yayın yönetmeni Ömer Madra, ÖDP Eski Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, avukat Ergin Cinmen, yazarlar Ahmet Ümit, Adalet Ağaoğlu, Oya Baydar, Celil Oker, Ömer Laçiner, Jaklin Çelik, Oral Çalışlar, Pakrat Estukyan, Aydın Engin, Ayşe Sazak, emekli askeri hakim Dr. Ümit Kardaş, TEMA ve Grennpeace Eski Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, emekli diplomat Akın Özçer, İsveç Sol Parti Eski Milletvekili Sermin Özürküt, araştırmacı Bekir Ağırdır, vicdani retçi Mehmet Tarhan ile modacılar Cemil İpekçi ve Dilara Endican bulunuyor.

‘Memleketi yeşille kırmızının birleşmesi kurtaracak’

- Prof. Dr. Baskın Oran: Yeşille, kırmızının birleşmesi bu memleketi kurtaracak temel fikirdir. Parçalanmak hiç hoşuma gitmeyen bir şey. Kurulacak bu partiyi onun için destekliyorum.

‘Demokrasinin şartı olan sol yok”

- Ahmet Ümit (Yazar): Türkiye’de demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan sol maalesef güçlü bir şekilde yok. CHP var ama Avrupa’daki sosyal demokratlar gibi demokrasi konusunda kararlı ve tutarlı olamıyor. Hem doğayı koruyan hem sol olan bir partinin varolmasına aydın olarak destek vermek istedim. Türkiye’de giderek parti diktatörlüğü oluşuyor. Bağımsız düşünebilen, ülkenin ve dünyanın sorunlarını dert edinen, yeri geldiğinde kendi partisi ve oluşumuyla kavga edebilen insanlara ihtiyaç var.

‘Yeni ve yeşil bir yol öneriyorlar’

- Dr. Ümit Kardaş (Emekli Askeri Hakim): CHP Türkiye’deki boşluğu sosyal demokrat olduğunu iddia ederek dolduruyor. Ama öyle bir işlev görmüyor. Türkiye demokrasinin en büyük sorunu alternatif bir iktidar olmaması. Hatta iktidara alternatif bir muhalefetin de AK Parti içinden çıkacağı bile söyleniyor. Türkiye tek parti döneminde gibi yaşıyor. Demokrasi ve özgürlük çıtasını daima yükseltecek bir oluşuma ihtiyaç var. Bu partinin biraz ağırlığının oluşması bile çok önemli. İktidar alternatifi değil ama sesinin duyulması lazım. Yeni ve yeşil bir yol öneriyorlar. AKP kurulduğunda akıllara bile yokken iktidar oldu. Türkiye’de ne yaşanacağı belli olmaz.

‘Mevcut partiler yaşamımızı tehdit ediyor’

- Dr. Uygar Özesmi (TEMA VE Greenpeace Eski Genel Müdürü): Şu anda hiç bir siyasi oluşumda ve partide ekoloji temelli bir yaklaşım görmüyoruz. Mevcut bütün siyasi partiler gezegenin geleceğini ve dünyanın ve dolayısıyla bizlerin yaşamını politikalarıyla tehdit ediyor. Bu oluşum siyasete ekoloji temelli bir yaklaşımla girdiği için destekliyorum.

Haberin Devamı