Gazete Vatan Logo

'Beni aday yapacak mısınız? '

Aziz Kocaoğlu'ndan ilginç açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, İzmir’in dayatmayı kabul etmeyen, kendisi gibi gördüğü, inandığı gruba, partiye ve kişiye oy veren bir kent olduğunu söyledi.

İzmir’in uzun süre merkez sağın kalesi olduğunu, Ecevit rüzgarıyla önce DSP sonra CHP’yi seçtiğini belirten Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, "Beni aday yapacak mısınız?" diye sormayacağını, her partinin en güçlü adayını göstereceğini belirtti.

Başkan Kocaoğlu, Cem TV’de siyaset ve kent gündemiyle ilgili açıklamalar yaptı. İzmir’deki siyasi yapıyla ilgili görüşlerini açıklayan Kocaoğlu, "Şimdi siz İzmirli’ye dayatamazsınız. Çoğu bölgede belli dayatmaların sonucunda başarı kazanabilirsiniz. Ancak İzmir’de bunu yapamazsınız" dedi. Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Denediler başaramadılar. ’İzmir Adalet ve Kalkınma Partisi’ne tepki gösteriyor diye CHP’ye oy veriyor’, ’İzmir yaşam tarzına müdahale edeceğe gerekçesiyle AK Parti’ye oy vermiyor’ diyen de var. Ama bu yorumların hepsi İzmir’i ve İzmirli’yi bilmeyenler tarafından yapılıyor. İzmir merkez sağın kelesidir. Demokrat Parti ve Adalet Partisi zamanında hep merkez sağın kalesi olmuştur. Çok sonra ANAP zamanı yine benzer durum oldu. Ecevit rüzgarıyla CHP’yi seçmiştir. DSP’nin iktidar olduğu dönem Rahmetli Ahmet Piriştina seçilmiştir. Kent, son dönemde CHP’lidir. İzmirli dayatmayı kabul etmeyen, kendisi gibi gördüğü inandığı gruba, partiye ve kişiye oy veren bir kenttir."

9 YIL İZMİR’E ELLERİNİ SÜRMEDİLER

İzmir’e her siyasi partinin katkıda bulunduğunu belirten Kocaoğlu, hükümetlerin 1980 yılından sonra İzmir’deki yatırımlardan elini ayağını çektiğini söyledi. Kocaoğlu, "Ta ki 2011 genel seçimlerine kadar. AKP 11’inci yılına girdi. 2011’de 9 yıldır iktidardaydılar. Yani bu 9 yılda İzmir’e ellerini sürmemişlerdir. O zamana kadar projeler vardı. Kuzey Çevreyolu’nun bitirilmesi, Beydağ Barajı ve bölünmüş yollar gibi projelerdir" dedi.

MECLİS’E FERMUAR SİSTEMİ

İzmir’de kadınların ön planda olduğunu belirten Kocaoğlu, İzmir’i İzmir yapan esas harcın önce kadınlar olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Öncü olan kadınlardır. Yani köylere gittiğiniz de hiç ummadığınız bir anda 70 yaşında bir köylü kadın öyle bir soru sorar ki inanamazsınız. İzmir’de hanımlar sokaktadır. Hanımlar bir uygunsuz hareket olduğu zaman erkekten önce müdahale eder. İzmir’i İzmir yapan esas harç önce hanımlardır. İzmir’i farklı kılan kadınların eve kapanmamış olmasıdır. Buradan kadınların seçme seçilme hakkını kazanışının yıl dönümü kutluyorum. Belediye Meclisi’nde fermuar sistemimizi getirmek istiyorum. Yani bir kadın bir erkek üye olacak şekilde oluşsun istiyorum" diye konuştu.

397’DEN 500’E ÇIKABİLİR

Başkan Kocaoğlu, 397 yıl hapis cezası talebi ile yargılandığı İzmir Büyükşehir Belediyesi davasıyla ilgili "Operasyondan korkmadınız mı?" sorusuna da ilginç yanıt verdi. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Niye korkayım ki? 397 yıl hapsimi istiyorlar. Şimdi bir üç yıl daha çıktı bir yerden toplam 400 oldu. Bir sene içerisinde 500’e kadar tırmanırız, siz yasalara kurallara, Anadolu Coğrafyası’nın 10 bin yıllık ahlaki kurallarına uyarsanız hiç bir şeyden korkmazsınız. Niye korkacağım. Çalmamışım çırpmamışım, kimsenin malına mülküne göz dikmemişim. Hep mazlumdan yana olmuşum. Yargıya güvenmek istiyoruz. Türkiye’de son yıllarda, 2007 yılından itibaren belli bir sistem çalıştırılıyor. Başkanlık sistemine giden bir yol. AKP’nin 2007 öncesini ayrı tutmak gerekir. 2007’den sora alınan oylarla birlikte, devletin bütün kurumlarına müdahale etme ve bütün kurumları kendilerinin yönlendirmesi durumuna geldik. Ergenekon, Balyoz davaları ve basına yapılan baskılar ortada. Kurumları da tek sesleştirmeye çalışıyorlar. Hükümet gelir, gider. İzmir direnen bir kenttir. İzmir kadife gibidir. Ancak kırmızı çizgilerine dokunmazsan."

HERKES EN GÜÇLÜ ADAYINI GÖSTERECEK

Başkan Kocaoğlu, kendisinin aday olacağı yönünde bir açıklaması olmadığını belirterek, "Ben belediye başkanıyım. Ben Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’yla bu konuyu görüşmedim. 2009 yerel seçim döneminde de Deniz Bey’le da adaylığımı konuşmadım. Belediyelerin durumunu konuştum. Kendi durumumu konuşmadım, konuşmam da! Niye konuşayım ki? Gidip de ’Beni aday yapacak mısınız?’ diye niye sorayım? Rakiplerimizi değerlendirme gibi bir şansınız yok. Herkes en güçlü adayını gösterecektir" dedi.

Haberin Devamı