Gazete Vatan Logo

Anadilde savunma tamam!

‘Mahrem’ görüşme yasası da kabul edildi

Anadilde savunma tamam!

TBMM Genel Kurulu iki günlük gergin mesaisi sonucu anadilde savunmaya ve hükümlülere cezaevinde eşleriyle ‘mahrem’ görüşme imkanı tanıyan yasayı dün gece kabul etti.

ANKARA- Anadilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan tasarı dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada özetle şu düzenlemeler yer aldı:

- ANADİLDE SAVUNMA Sanık; sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek. Tercüme hizmetleri, il adli yargı adalet komisyonlarınca oluşturulan listeden, sanığın seçeceği tercüman tarafından yerine getirilecek. Bu tercümanın gideri devlet tarafından karşılanmayacak.

- HASTALIKTA İNFAZ ERTELENECEK Ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle cezaevi koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayan mahkumun cezasının infazı iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek.

- SAVCI CEZA ERTELEYEBİLECEK Kasten işlenen suçlarda 3 yıl, taksirle işlenen suçlarda ise 5 yıl veya daha az süreli hapis cezalarının infazı, çağrı üzerin gelen hükümlünün istemi üzerine Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilecek. Erteleme her defasında bir yılı geçmemek üzere en fazla iki kez uygulanabilecek.

- TERÖR SUÇUNA ERTELEME YOK Erteleme; terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar hakkında uygulanmayacak.

- TİCARET NEDENİYLE ERTELEME Hapis cezasının infazına başlanmış olsa bile; hükümlünün yükseköğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü, bu kişilerin sürekli hastalık ve malullükleri nedeniyle ailenin ticari faaliyetlerinin yürütülebilmesi, tarım topraklarının işlenebilmesinin imkansız hale gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve ivedi hallerde, cumhuriyet başsavcılığınca 6 ayı geçmeyen sürelerle infaza ara verilebilecek.

- EŞLE MAHREM GÖRÜŞME Hükümlüler durumlarına göre teşvik esaslı ödüllerden yararlanabilecek. Buna göre kapalı cezaevlerinde bulunan evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilecek.

- ANNE-BABAYLA GÖRÜŞME Çocuk hükümlülere, en geç 2 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar ana ve babasıyla veya vasisiyle cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilecek.

- MAZERET İZNİ Ölüm veya hastalık nedeniyle verilen mazeret izninde, hükümlünün izin süresi içinde gece konaklaması gerektiği takdirde kendi evi, ana, baba, kardeş veya çocuğunun evinde, güvenli görülen başka bir yerde ya da gidilen yerdeki cezaevinde kalmasına gidilen yerin valisi tarafından karar verilecek.


Yumruklar konuştu

Yasanın görüşmeleri sırasında CHP’li Tanju Özcan’ın BDP için “küçük grup” demesi ortamı gerdi. Kürsüye gelen BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Özcan’a “1.5 metrelik boyuna bakmadan konuşuyorsun” sözleri üzerine iki grup birbirine girdi. CHP’li Yıldıray Sapan, BDP’lilere “teröristsiniz” diye bağırdı. BDP’liler CHP sıralarına doğru yöneldi. İki grubu yatıştırmak üzere araya giren MHP’li İdare Amiri Ali Uzunırmak bir süre sonra BDP’li Önder’le tartışmaya başladı. Uzunırmak’ın Önder’e iki kez yumruk savurduğu görüldü. Kavga güçlükle önlendi.

Haberin Devamı