Gazete Vatan Logo

Sırrı Süreyya Önder'den Erdoğan çiftini güldüren espri

Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde verdiği ilk resepsiyonda siyasi soruları yanıtlamaktan kaçınırken, yeni hükümetin bugün saat 11.30’da kendisine sunulacağını söyledi.

Erdoğan, CHP’lilerin İçtüzük fırlattığı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e, “Sizi yordular ama sonu hayırlı oldu” derken, Çiçek, “Şık olmadı, üzüldüm” değerlendirmesini yaptı.

Resepsiyona, Ak Partililer dışında HDP yöneticileri ve milletvekilleri katıldı. Erdoğan, HDP’lilere, “Bu güzellikleri devam ettirelim. Bu işi sonuna kadar götürelim” derken, sohbet ettiği HDP’li Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın Ağrı’ya gelmesi için yaptığı davete de olumlu yanıt verdi. Erdoğan, Sırrı Süreyya Önder’in de kendisini adıyaman’a davet etmesi üzerine, 10 Ağustos’ta kendisine en yüksek oyu veren illerden başlamak üzere gezilerine başlayacağını kaydetti. HDP’li Adil Zozani ise resepsiyona katılan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yanına giderek kendisini tanıttı ve askeri bölge olan Hakkâri Kalesi’nin belediyeye verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılan yerli ve yabancı konuklarını resepsiyonda ağırladı. Devir teslim töreninin ardından bahçede düzenlenen resepsiyona, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve çocukları, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ak Parti ve HDP milletvekilleri, Türkiye’de cemaati bulunan bazı dini temsilciler, şehit aileleri, gaziler ve yakınları, medya kuruluşlarının, işçi, memur ve işveren sendikalarının temsilcileri katıldı.

‘Bugün sizi yordular’

Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk resepsiyonunu veren Erdoğan, bütün konukların elini tek tek sıktı ve isteyenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan, gazetecilerin ısrarlı sorularına karşılık, “bugün (dün) siyasi değerlendirme yapılmasının uygun olmayacağı” yanıtını verdi. Erdoğan, CHP’lilerin dün tepki gösterdiği TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le de bir süre sohbet etti. Erdoğan, Çiçek’e, CHP’lilerin kendisine yönelik tepkisi ve İçtüzük fırlatılmasını örtülü biçimde anımsatarak, “Bugün sizi yordular ama sonu hayırlı oldu” dedi.

Haberin Devamı

Çiçek ise gazetecilerin soruları üzerine, yaşananlar için, “Şık değildi, üzüldüm. Özel gündemli bir toplantıydı. Usul tartışmasının da yeri değildi” dedi. Çiçek, CHP’lilerin, Resmi Gazete’de seçim sonuçlarının dün yayımlanmasını ve kendisinin bu konuda daha önce girişimde bulunmamasını protesto ettiklerinin söylenmesi üzerine, “Benim konum değil Resmi Gazete” derken, Yargıtay kararlarına göre, Cumhurbaşkanlığı görevinin yeminle başladığını, hukuki açıdan bir problem görmediğini de söyledi.

‘Hayırlı olsun cumhurbaşkanım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı devlet başkanları ve hükümet temsilcileri ile sohbet etti ve anı fotoğrafı çektirdi. Konuklarıyla yakından ilgilenen Erdoğan, resepsiyona katılan HDP’li milletvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, Hasip Kaplan, Nazmi Gür, Kemal Aktaş, Adil Zozani, Erol Dora ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’ın bulunduğu masaya geldi. Buldan, Erdoğan’ı “Hayırlı olsun sayın cumhurbaşkanım” sözleriyle karşıladı. Erdoğan, HDP’lilerden, bölgenin sorunlarına ilişkin bilgi aldı. Erdoğan, HDP’lilerle Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yapımı süren havalimanı hakkında da bilgi alışverişi yaptı.

Haberin Devamı

Sırrı Süreyya Önder'den espriler

Ağrı Belediye Başkanı Sakık ise TBMM’deki yemin töreni sonrasında ve resepsiyonda Erdoğan’la Ağrı’nın sorunlarına ilişkin sohbet etti. Sakık, “Sizi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Ağrı yoksul bir kent. Cumhuriyetin kuruluşundan beri ihmal edilmiş. Cumhurbaşkanı olarak ilk ziyaretinizi Ağrı’ya yapmanızı istiyoruz” dedi. Erdoğan ise Sakık’a, “İnşallah yakın bir tarihte Ağrı’ya geleceğim, konuğunuz olacağım” karşılığını verdi. Sırrı Süreyya Önder’in, Adıyaman’a davet etmesi üzerine, Erdoğan, 10 Ağustos’ta kendisine en yüksek oy veren illerden başlamak üzere gezilerine başlayacağı yanıtını verdi. Bu sırada Emine Erdoğan’ın “Siz nerelisiniz?” diye sorması üzerine, Önder, “Adıyamanlıyım, Çok afedersiniz Türküm, tedavi oluyorum“ yanıtını verdi. Önder’in esprisi Erdoğan çiftini ve masayı güldürdü. Önder’in “Tarım Bakanı Mehdi Eker’den tespih istedim, vermedi. Verseydi tekrar bakan olması için dua edecektim” sözlerine Erdoğan çifti uzun süre güldü.

Haberin Devamı

Sohbete, resepsiyona katılan isimlerden Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani de katıldı. Barzani ile Erdoğan, bölge sorunları konusunda sohbet etti. Barzani, Erdoğan’ı, IŞİD’le yürütülen mücadelede ilerleme kaydettiklerini kaydetti.

HDP’li vekilin Özel’den talebi

HDP’li Zozani, Milli Savunma Bakanı Yılmaz ile sohbet eden Genelkurmay Başkanı Özel’in yanına giderek, kendisini tanıttı ve Hakkari Kalesi’nin askeri alan olduğunu, kendilerine verilmesi halinde park haline getireceklerini belirtti ve “Hatta restore edip verirseniz daha iyi olur” diye konuştu. Özel ise olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi ancak restorasyonla Kültür Bakanlığı’nın ilgilendiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun ardından tören için Türkiye’ye gelen devlet ve hükümet başkanları onuruna akşam yemeği verdi.

Askerden tebrik

Erdoğan, daha sonra Genelkurmay Başkanı Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve kuvvet komutanlarının tebriklerini kabul etti. Özel, Yılmaz ve kuvvet komutanlarıyla sohbet eden Erdoğan, resepsiyona katılan eski futbolcu Rıdvan Dilmen ile de hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bayılan bakanla esprili sohbet

Davutoğlu, Ankara ziyaretinde, ortak basın toplantısında baygınlık geçiren Burkina Faso Dışişleri ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Djibrill Yipene Bassole ile de resepsiyonda bir araya geldi. Davutoğlu, gazetecilere, “Birlikte düştük, çok ortak yanımız var” diye espri yaparken, konuk bakan da “Sizlere daha iyi bir fotoğraf vermem lazım. Güzel bir fotoğrafa ihtiyacım var” dedi. (ANKARA/MİLLİYET)