Gazete Vatan Logo

Sıra bankalarda

TCMB Mart’tan bu yana faizlerde 175 puan indirim yaparken ihtiyaç, konut ve taşıt kredisindeki gerileme 60-90 puanda kaldı. Piyasalar bankaların kredi faizlerini indirmesini bekliyor.

Sıra bankalarda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılbaşından bu yana faizlerde 175 baz puan indirime gitmesinin ardından gözler bankalara çevrildi. TCMB’nin faiz indirimi, tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerindeki azalma oranında yansıyor.

175 baz puanlık indirime karşın bankaların mevduat faizlerindeki düşüşün 70 baz puanla sınırlı kaldığı görüldü. TCMB’nin uzun bir aradan sonra üst üste

4 ay faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.75’ten yüzde 9’a çekmesi, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 9’dan yüzde 8.10 sınırına gelmesini sağladı.

Faiz yüzde 1’in üzerinde

Tüketiciler, son 1 yıldır erteledikleri konut, taşıt ya da diğer ihtiyaçlarını satın alabilmek için Merkez Bankasının seri faiz indirimlerini, kredi faiz oranlarında da benzer düşüşlerin gerçekleşebileceği beklentisiyle fırsat olarak görüyor. Piyasalarda da bankaların kredi faizlerini üretim ve reel sektöre yansıyacak şekilde indirmesi bekleniyor. TCMB verilerine göre, 2015 sonunda ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisinde yıllık bileşik faiz oranları sırasıyla yüzde 17.37, yüzde 14.87 ve yüzde 14.07 oldu. TCMB’nin bu yıl faiz indirimi yaptığı Mart’ta faiz, ihtiyaç kredisinde yüzde 18.10, taşıt kredisinde yüzde 16.40 ve konutta yüzde 14.45 seviyesinde bulunuyordu.

Haberin Devamı

TCMB’nin 175 baz puanlık faiz indirimi sonrasında kredi faiz oranlarında 60 ila 90 baz puanlık bir düşüş yaşandı. Haziran itibarıyla faiz oranları, ihtiyaç kredisinde yüzde 17.25’e, taşıtta yüzde 15.43’e ve konutta yüzde 13.85’e geriledi. Ancak aylık faiz oranları yüzde 1’in üzerinde kaldı.

Mevduattaki rekabetn faiz düşüşüne engel

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, TCMB’nin faiz indiriminin, tüketici kredilerine bankaların fonlama maliyetlerindeki azalma oranında yansıdığını aktararak, şunları kaydetti:

“Küresel konjonktürün gelişmekte olan piyasaları desteklememesi, yurt dışı kredilerin bankalara maliyetinin yüksek olması ve ülkemizde TL mevduattaki rekabet, mevduat faizlerinin aynı hızda düşmesini engelliyor.”

Haberin Devamı