Gazete Vatan Logo

Sınıra duvar, ağaç ve kayalara gizli kamera!

911 km’lik Suriye sınırına ‘Meksika modeli’ geliyor. Sınırın sorunlu bölgelerine hendekler kazılacak, duvarlar örülecek. Ağaç ve kayalara kameralar gizlenecek. Sınır boyu ‘zeplin’ ve İHA’larla 24 saat gözetlenecek.

Sınıra duvar, ağaç ve kayalara gizli kamera!

Suruç’taki patlama ve polislerin şehit edilmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda 7.5 saat süren güvenlik toplantısı yapıldı. Toplantıda sınır güvenliğinin artırılması ve yeni önlemlerin alınması kararı çıktı. Bu önlemlerin başında ise 2014 yılında planlanan ‘Suriye sınırına güvenlik duvarı projesi’ geliyor. Buna göre, 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının sorunlu ve kaçak geçişinin olduğu noktalarına ‘Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi’ (SFGS) kurulacak.

Maliyeti 233 milyon TL

Projesi hazırlanan SFGS’ye göre sınır entegre bir sistem ile kontrol altına alınacak. Sınırın tamamına duvar örülmeyecek ancak 110 kilometrelik bölüme duvar, hendek, dikenli tel ve kulelerden oluşan sistem inşa edilecek. Güvenlik sistemine göre modüler duvar inşa edilecek, tel kafesler ile kuvvetlendirilecek, aydınlatma sağlanacak. 5 metrelik bir yol yapılacak ve sınır yolunda askerler devriye görevi üstlenecek. Duvar, tel ve yol yapımı için ortaya çıkan maliyet ise 233 milyon TL.

4 ili kapsayacak

SFGS, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin illerini kapsayacak. Güvenlikten ise bu illerdeki Sınır Hudut Alayı sorumlu olacak. Gaziantep sınırında 51, Hatay sınırında 36, Şanlıurfa sınırında 18, Mardin sınırında 44 km’lik modüler duvar planlanıyor. Benzer şekilde Gaziantep sınırında 103, Hatay sınırında 58, Şanlıurfa sınırında 84 ve Mardin sınırında 32 km’lik yol yapılacak. Bunun dışında Şanlıurfa sınırında 32 ve Mardin sınırında da 24 km alanda tel kafesler güçlendirilecek. Gaziantep sınırında 72, Hatay sınırında da 46 km bölüm aydınlatılacak. Duvar yapılmayan doğal ortamlarda ise kaya ya da ağaç içine yerleştirilen özel kameralar kullanılacak. Bu kameralardan alınan görüntüler ile güvenlik sağlanacak. Birbirine entegre olan sistem tamamlandığında ise güvenlik güçleri sınır ihlali durumunda 5-10 dakika arasında olay yerinede olup müdahalede bulanabilecek.

Haberin Devamı

Meksika modeli nedir?

Meksika modeli, ABD’nin Meksika’dan kaçak geçişleri durdurmak için sisteme deniyor. Sınırın toplam uzunluğu 3 bin 169 kilometre. Güvenlik ise yüksek duvarlar, hendekler, teller ile sağlanırken İHA ve zeplin desteği ile gözlem yapılıyor. Ayrıca doğal alanlarda ise kaçakçıların fark etmemesi için kayaların içine yerleştirilen kızılötesi ve gece görüş sistemi olan harekete duyarlı kameralar kullanılıyor.

Haberin Devamı

Mevcut durum neydi?

Bugüne kadar fiziki güvenlik önemleri kapsamında Türkiye - Suriye sınırında 365 km hendek kazıldı. 70 km toprak set, 7 km beton duvar ve 22 km akordeon engel inşa edildi. Sınır hattında 145 km tel engel yenilendi, 90 km tel engel kuruldu. Devriye faaliyetleri için sınırın 270 kilometrelik bölümü aydınlatıldı; bin 280 kilometrelik devriye yolu ıslah edildi. Suriye sınırına personel takviyesi yapıldı. Türkiye’nin sınırlarını koruyan toplam 40.000 askerin yüzde 50’si Suriye sınırında görevlendirildi. Sınırda görev yapan taktik tekerlekli zırhlı araçların (TTZA) yarısı, insansız hava araçları (İHA) ve insanlı keşif uçaklarının (İKU) yüzde 90’ı Suriye sınırında görevlendirildi.

‘1.600 yabancı terörist yakalandı’

Haberin Devamı

Yabancı terörist savaşçıların Türkiye’ye giriş yaparken yakalanmaları amacıyla kurulan Risk Analiz Birimleri’nce bugüne kadar 3 binden fazla yabancı ülke vatandaşı sorgulandı. 108 ülkeden yaklaşık 16 bin kişinin Türkiye’ye girişleri yasaklanırken, 83 ülkeden 1.600’den fazla şahıs, yabancı terörist savaşçı şüphesiyle, yakalanarak sınır dışı edildi.

1.300 Türk öldü

Irak ve Suriye’de, DAEŞ saflarında, Irak ve Suriyelilere ilaveten 24 bin yabancı terörist savaşçının olduğu tahmin ediliyor. Temmuz 2015 itibariyle DAEŞ terör örgütüne katılan, geri dönen veya ölen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısının bin ile bin 300 arasında olduğu belirtiliyor.

Havadan karadan göz hapsi...

SFGS’de havadan kontrol de sağlanacak. Bunun için iki farklı araç kullanılacak. İlk TSK’nın envanterinde de bulunan İHA’lar. İHA’lar 24 saat havada kalarak gözetleme yapacak. Ancak yeni sistemde TSK envanterine ‘Zeplin’ de girecek. Çünkü ‘zeplin’ ile 1.5 kilometre yükseklikten yaklaşık 24 kilometrelik alan gözetlenebilecek. ABD’den alınması planlanan Zeplin’nin maliyeti yaklaşık 60 milyon dolar. Zeplin’e ASELSAN tarafından üretilen radar ve optik sistem de entegre edilecek. Helyum gazı ile şişen zeplinlerin üzerinde elektro optik ve kızılötesi kameralar, lazer aydınlatma sistemleri, gözetleme radarı ile elde edilen verilerle görüntüyü harekat merkezine aktaracak. Zeplin yere çelik halatlar ile bağlanacak. Zeplin ve İHA gibi teknik desteklerle birlikte 3 yılda tamamlanması beklenen SFGS’in maliyeti ise yaklaşık 2 milyar TL.

Haberin Devamı