Gazete Vatan Logo

Sıkıntı kapıda!

Financial Times gazetesinin yükselen piyasalar bloğu beyondbrics, Türkiye'nin Ukrayna'da devam eden çatışmalar nedeniyle yaşanacak bölgesel gaz kesintisi öncesinde bile gaz sıkıntısı yaşamaya başladığına dikkat çekti.

David O'Byrne imzalı haberde, Türkiye'nin geçtiğimiz hafta batıdaki ithalat hattında açıklanamayan bir basınç düşüşü meydana geldiği belirtiliyor. Haberde, normalde bu hattan Rusya'dan 14 milyar metreküp gaz alındığı ve bunun da Türkiye'nin talebinin yüzde 30'unu karşıladığı vurgulanıyor. Basınç azalmasının talebin daha da artacağı kış aylarında özellikle Ukrayna'da barış sağlanamaması halinde daha da azalacağına dair endişelere neden olduğunu aktaran O'Byrne, Türkiye'nin gaz sorununun sadece Ukrayna hattı ile sınırlı olmadığını belirtiyor.

Türkiye'nin bu yıl yakacağı gazın 49 milyar metreküpü geçmesinin beklendiğini belirten O'Byrne, bu miktarın toplam gaz ithalatından sadece yüzde 6 az olduğunu ve bu gazın yüzde 4.4 milyar metreküpünün de Cezayir ile yapılan ve bu yılın sonunda bitecek olan uzun vadeli anlaşma uyarınca sıvı gaz (LNG) şeklinde geleceğini hatırlatıyor. Türkiye ve Cezayir'in geçtiğimiz yıl anlaşmanın 10 yıl daha uzatılması için prensipte anlaşmaya vardıkları ancak kesin anlaşmanın henüz imzalanmadığı ve bu durumun Türkiye'nin spot piyasada LNG almak zorunda kalacağına dair endişelere neden olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Haberde, LNG bir yana gaz konusunda uzman çevrelerin tüm tedarikçileri anlaşmalara sadık kalıp gazı teslim etseler bile Türkiye'nin potansiyel olarak gaz sıkıntısı çekeceği uyarısında bulundukları ileri sürülüyor. (CNN Turk)