Gazete Vatan Logo

Sıcaklıklar göz alerjilerini tetikliyor

Sıcaklıklar göz alerjilerini tetikliyor

GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, sıcaklıkların tetiklediği alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmemesi durumunda ciddi göz problemlerine yol açabileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, alerjinin vücuda giren veya temas eden maddeye karşı vücudun reaksiyon göstermesi olduğunu belirterek, "Bu reaksiyonlar normal düzeyde olursa vücudu koruma görevi görür, ancak bu durum alerjik kişilerde reaksiyonları normal düzeyin üzerine çıkarır. Yani bu durum vücudun organizmanın alerjenlere karşı aşırı duyarlı olma halidir" dedi.

Ulutaşdemir, gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren alerjinin çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Potansiyel alerjenler polen, hayvan tüyü, toz ve küfü içerir. En büyük semptom kaşınma ve kızarmadır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler akşam saatlerinde daha fazla görülür. Özellikle açık havada geçirilen zamanlardan sonra göz daha fazla alerjene maruz kalacağından kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri de artacaktır. Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle direk teması azaltacağı için ve soğuk kompres vazokonstriksiyon yapacağı için faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti alerjik, topikal damlalar kullanılmalıdır. Alerjik konjonktivit, çok sık rastlanan, tekrarlayıcı bir göz rahatsızlığı olup tedavi edilmediğinde ciddi göz hastalılarına ve körlüğe bile neden olabilir."

Haberin Devamı