Gazete Vatan Logo

Sıcak sulara indi

Rusya’nın Kıbrıs Rum Kesimi’nin liman ve hava üssünü kullanmasına yönelik imzaladığı anlaşma, Avrupa Birliği başkentlerinde tepkiye yol açtı

Moskova yönetiminin hafta içinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı üs anlaşması, Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında endişeyle karşılandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rumların Kremlin’e olan 2,5 milyar Euro’luk borcunun ertelenmesi ve faizin düşürülmesi karşılığında Rumların limanlarını kullanmak için imzaladığı anlaşma, AB içerisindeki Rusya çatlağını büyütmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Adada halen 2 üssü ve bu üslerde 3 bin 200 askeri bulunan İngiltere, Rus askeri varlığının Kıbrıs’ta kalıcı şekilde konuşlanmasına karşı çıkıyordu. Ancak Rum lider Nikos Anastasiadis, Londra’dan gelen tepkilere karşın Moskova ziyaretinde Putin’le üs kullanımı dahil 11 anlaşma imzaladı. Putin üsler karşılığında, Rum yönetimine 2011 yılında verdikleri 2.5 milyar Euro’luk kredinin vadesini 2021 yılına kadar uzattı.

Oligarklar gitmiyor

Kremlin’in, üslerin karşılığında Rus zenginlerin Güney Kıbrıs bankalarında tuttukları paralarını geri çekmeyecekleri konusunda da Rum yönetimine teminat verdiği belirtiliyor. Rumlar, oligarkların adadaki milyarlarca dolarlık servetlerini başka ülkelere aktarmasından endişe ediyordu.

Haberin Devamı

‘Yeni yaptırım çıkmaz’

Siyasi analistler, Rum yönetiminin borcunun ertelenmesi karşılığında Ruslara verdiği tavizlerin daha başlangıç olduğu yorumunu yapıyor. Son dönemde Ukrayna krizi nedeniyle Moskova ile gergin günler yaşayan Avrupa Birliği ülkelerinin, Ruslara karşı yeni yaptırım kararı almalarının, Rumların olası vetosu nedeniyle zorlaştığı belirtiliyor. Bu durumun AB içerisinde Rusya’ya yönelik yaklaşım konusunda yaşanan çatlağı daha da büyütmesi bekleniyor.

‘Kimseye karşı değil’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le imzaladıkları askeri işbirliği anlaşmasının herhangi bir ülkeye karşı olmadığını söylemişti. Anastasiadis ise, Rusya’nın Kıbrıs sorununun çözümünde de önemli rol üstlenebileceğini belirtmişti.