Sağlık kurumlarında tek çatı bekleneni vermedi

Bilindiği üzere, 2005 yılı başında SSK sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Amaç, sağlık kurumlarını tek çatı altında toplayarak daha iyi hizmet vermek ve artan sağlık harcamalarında tasarruf sağlamaktı...

Haberin Devamı

Bilindiği üzere, 2005 yılı başında SSK sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Amaç, sağlık kurumlarını tek çatı altında toplayarak daha iyi hizmet vermek ve artan sağlık harcamalarında tasarruf sağlamaktı. Bu tarihten itibaren SSK sağlık hizmetlerini satın almaya başladı. Hastanelerin devri ile birlikte ilaç fabrikası ve hastanelerin bünyesinde bulunan eczanelerde kapatıldı.

Bugün ortaya çıkan ilaç giderlerindeki artışın bize göre iki temel nedeni var. Bunlardan biri yeşil kartlıların sayısındaki artış, diğeri ise kurum hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri ile birlikte ilaç fabrikası ve eczanelerin kapatılması. Buna bir de toplum olarak ilaç tüketimindeki bilinçsizliğimizi de ekleyebiliriz.

Hastanelerin devri ile birlikte, ilaç fabrikası ve sağlık tesislerindeki eczaneler kapatıldı. Kurumun sigortalı hastalara vereceği ilaçlar piyasa eczanelerinden temin etmeye başlandı. İlaçların serbest piyasa eczanelerinden alınması, doğrudan üreticilerden ve ecza depolarından toplu alım nedeniyle kurumun sağladığı avantajı ortadan kaldırdı.

Eczanelerin kapatılmasıyla toplu ilaç alımı imkânının ortadan kalkması ve ilaç fabrikasının da kapatılması, kurumun ilaç giderlerinin hızla artmasına neden oldu.

Oysa ki kurumun, sağlık hizmetlerini üretip maliyetlerini kontrol ettiği, 2004 yılına kadar kısa vadeli sigorta kollarından topladığı primler çok az farkla sağlık harcamalarını karşılamaktaydı. Sağlık hizmetlerini dışardan satın almanın düşük olduğu 2000'e kadar toplanan primler ise giderleri karşıladığı gibi önemli miktarlarda fazla veriyordu. Bugüne geldiğimizde, sağlık kurumlarının tek çati altında toplanmasının beklenen faydayı sağlamadığı ortaya çıktı. 1 Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe girecek genel sağlık sigortası belki yaraya merhem olur.

DİĞER YENİ YAZILAR