Gazete Vatan Logo

Seyda üzerinde uzlaşma sağlandı!

Suriye siyasi muhalefeti, geçtiğimiz ay istifa eden Burhan Galyun'un yerine bir lider seçmek için bugün İstanbul’da bir araya geldi. Başkanlık seçiminde en güçlü aday İsveç'te yaşayan Suriyeli Kürt Abdulbasit Seyda gibi görünüyor.

AFP haber ajansına başkanlık seçimiyle ilgili bilgi veren Suriye Ulusal Konseyi’nin dış ilişkilerden sorumlu sözcüsü Besma Kodmani, amaçlarının İslamcıları, liberalleri ve milliyetçileri memnun edecek bir aday üzerinde uzlaşmak olduğunu belirtti.

Kodmani bu kişinin büyük ihtimalle Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürt üyelerinden Abdulbasit Seyda olduğunu söyledi.

Galyun, Suriye’deki aktivistlerin kendisini gözünü iktidar hırsı bürümüş olmakla ve Yerel Koordinasyon Komiteleri’yle yeterince bağlantı kurmamakla suçlaması üzerine hareket içinde bir bölünme yaratmamak için 17 Mayıs’ta istifa etmişti.

ÜÇ AY GÖREV YAPACAK

Kodmani, “Başkan seçiminde kriterimiz aday üzerinde uzlaşılabilmesi ve seçilecek kişinin reform sürecini desteklemesi oldu. Konsey içinde dönüşümlü başkanlık uygulamasına geçilmesi yönünde bir uzlaşı var. Dolayısıyla seçilecek başkan üç ay görev yapacak” dedi.

Bir başka Kürt aktivist Mesud Akko, Seyda’nın İsveç’te yaşadığını ve Suriye Ulusal Konseyi’ne “bağımsız aktivist” olarak katıldığını söyledi.

Seyda, Suriye Ulusal Konseyi yürütme komitesinin bir üyesi, aynı zamanda insan hakları biriminin de başkanı. 1956’da Suriye’nin kuzeydoğusundaki Hassakeh eyaletinin Amuda şehrinde doğan Seyda için Akko, “Dürüst, aklı başında ve kültürlü bir kişidir” dedi.

SURİYE ULUSAL KONSEYİ'NİN İMAJI DÜZELECEK

Seyda’nın herhangi bir gruba bağlı olmamasının ve ılımlı bir isim olarak ünlenmiş olmasının seçilmesine katkı yaptığı belirtiliyor. Bir Kürt’ün başkanlığa getirilmesi aynı zamanda Suriye Ulusal Konseyi’nin ülkedeki farklı etnik gruplara hitap ettiğinin de bir göstergesi olacak.

Konsey daha önce Arapları, Kürtleri, Sünni Müslümanları, Alevileri, Hıristiyanları, Dürzüleri ve diğer etnik ve dini grupları temsil etmemekle eleştirilmişti.

Konsey’in yeni lideri ülke içindeki muhalifler, Özgür Suriye Ordusu, diğer silahlı isyancı gruplar ve uluslararası kamuoyu nezdinde güvenilirlik artırmak için çalışacak.

Mart ayında muhalif gruplar, uzun müzakerelerin ardından Suriye Ulusal Konseyi’nin “resmi temsilci” olması konusunda anlaşmış ancak Konsey’e yeniden yapılanma çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı