Gazete Vatan Logo

Şeffaflık ayarı

Başbakan Davutoğlu, ‘Kamuda Şeffaflık Paketi’ni açıkladı. Amirinin yolsuzluğunu ihbar eden memur ödüllendirilecek

Şeffaflık ayarı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı'nı açıkladı. Buna göre artık mal bildirimleri siyasi parti il başkanları ve grup başkanvekilleri ile yüksek mahkeme başkan ve üyelerini de kapsayacak. Yolsuzluk ihbarında bulunan memur ödüllendirilecek. İmar planı değişikliği sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak. Görevlerinden ayrılan kamu çalışanları, görevlerinin mahiyetine göre, 2 veya 3 yıl süreyle görevde bulundukları idarelere karşı iş alamayacak, müteahhitlik, komisyonculuk yapamayacak

MAL BİLDİRİMİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ YAYGINLAŞIYOR

- İlk aşamada mal bildirimi yükümlülüğüne sahip kesimler genişletilecek. Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup başkan vekilleri, genel merkez yöneticileri, il ve ilçe başkalarıyla, ulusal, bölgesel veya yerel nitelikte yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının yetkilileri için de mal bildiriminde bulunma zorunluluğu gelecek.

- Yüksek Mahkeme Başkan ve üyeleri ile daire başkanları, TBMM Başkanlığına mal bildiriminde bulunacaklar.

Haberin Devamı

- Mal bildirimlerinin yenilenme süresi 5 yıldan 2 yıla inecek, ara bildirimler kaldırılacak.

- Kamu görevlileri etik kurulu, bu mal bildirimleri arasında karşılaştırma yapıp belli çalışmalar yürütebilecek. Mal bildirimlerinin elektronik ortamda verilmesi ve kıyaslanmasını sağlayacak bilişim alt yapıları kurulacak. Mal bildirimleri şeffaf olacak. Elektronik ortamda bildirilecek ve isteyen herkes kimin hangi gelirle neyi elde ettiğini görebilecek.

- Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanının şeffaflaştırılmasına yönelik Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımlar, kendi adlarına açılmış seçim hesaplarına yatırılacak ve son derece şeffaf olacak. Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara bazı sınırlar getirilebilecek.

- Siyasi partilere yapılan bağış miktarı, elektronik ortamda ilan edilecek. Kapalı kapılar ardında kimse siyaset üzerinden herhangi bir hesap içine giremeyecek. Seçim hesaplarıyla yapılan harcamaların denetimi yapılacak. Denetim sonuçları yine elektronik ortamda ilan edilecek

Haberin Devamı

- Seçimlere katılacak siyasi partilerin tümünün seçim takviminin başlangıç tarihi itibariyle mali kaynakları kamuoyuna ilan edilecek.

- Siyasi partilerin seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra seçim bilançoları elektronik ortamda ilan edilecek. Herkesin aldığı yardım ve nerede kullandığı açık ve berrak olacak.

İMAR PLANIYLA OLUŞAN RANT BELEDİYELERE

- Genel veya bireysel imar planı değişikliğinde farklı oranlarda değer artış payı alınacak.

- Arsada değer artışı, o arsa üzerinde yapılan imar değişikliğinden kaynaklanmışsa, o imar değişikliği bir kamu otoritesi kararıyla olmuşsa, o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değer artışı mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenlenecek. Değer artışlarının nasıl değerlendirileceği, hangi oranlarda ele alınacağı kayda bağlanacak.

- Oranlar kanuni düzenleme öncesinde netleştirilecek. Bu oranın belirlenmesinde nihai yetki belediye meclisinde olacak.

Haberin Devamı

- Taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce değer artış payı ödenecek.

- Söz konusu ödemeler ayni olarak yapılabileceği gibi hisse verilmesi, kat karşılığı, peşin veya taksitlerle olabilecek.

- Herhangi bir yerde tarihi dokuya, siluete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek.

- Kentsel dönüşüm her değer artışı üzerinden belediyelere dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanının kişisel çıkarlarla, kapalı kapılar ardında yapılan bazı pazarlıklarla talan edilmesine izin verilmeyecek.

- Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ de plan değişikliği yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak.

- Yeni getirilen değer artış payı uygulaması bugünden (dünden) itibaren geçerli olacak.

- İmar planlarının yapım sürecini daha saydam ve hesap verebilir hale getirilecek. İmar planları ve değişiklikleri, taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği bir panosunda ve muhtarlıklarda ilan edilecek. Ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak sunulacak. Tüm imar değişiklikleri herkesin ulaşabileceği, şifresi olmayan bir internet sitesinde yayınlanacak.

Haberin Devamı

İHBARA ÖDÜL AYRILANA İŞ TAKİBİ SINIRI

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında da bazı düzenlemeler yapılarak, şeffaflık ya da yolsuzlukla mücadele konusunda ihbarda bulunan kamu görevlilerinin, geçici ya da sürekli olarak başka bir birimlerde görevlendirilebilmesi, 3 aya kadar ücretli izinli sayılabilmesi, başka bir kamu kurum veya kuruluşunda görevlendirilebilmesi sağlanacak

- İhbarda bulunan kamu görevlilerine, ihbar konusu olayla ilgisi bulunan amiri tarafından sicil raporu düzenlemesi ve performans değerlendirmesi yapılması engellenecek. İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla ihbarda bulunan kamu görevlilerine ödül verilebilecek. Ama haksız isnat ve iftirada bulunduğu tespit edilmesi söz konusu olursa, mevzuatta bu kişilerle ilgili ciddi müeyyideler uygulanacak.

- Görevlerinden ayrılan kamu çalışanları, görevlerinin mahiyetine göre, 2 veya 3 yıl süreyle görevde bulundukları idarelere karşı iş alamaması, taahhüde girememesi, müteahhitlik, komisyonculuk, temsilcilik, müşavirlik, iş takipçiliği yapamaması ve müzakerelere katılamaması sağlanacak.

- İdarelere de kendilerinden iş alacak gerçek ve tüzel kişilerden bu kanun uyarınca yasaklı olan kişileri çalıştırmadıklarına dair imzalı beyan alma zorunluluğunun getirilecek.

- TBMM üyeleriyle ilgili de önemli bir düzenleme planlanıyor. Milletvekillerinin değişik kanunlara dağılmış hak ve yetkileri tek bir kanunda toplanacak. Bu kanunda siyasi etikle ilgili bazı düzenlemeler de olacak. Milletvekilliğin statüsünü tanımlayan yasayla etik ilkeler bütün grupların anlaştığı çerçevede aynı yasa içerisine oturtulacak.