Gazete Vatan Logo

Saniye saniye kamerada!

Kapadokya'da balonlar havada çarpıştı! İçinde 25 turistin bulunduğu balon düştü...

Turistleri taşıyan iki sıcak hava balonu saat 06.00 sıralarında Ortahisar göreme arasında 300 metre yükseklikte çarpıştı.

Çarpışmanın etkisiyle yaklaşık 25 turistin bulunduğu balonlardan biri düştü. Kazada ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, çok sayıda turist de yaralandı. Bölgeye ambulanslar sevk edildi.



İSPANYOL TURİST AMELİYATA ALINDI

Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Ortahisar Beldesi yakınlarında meydana gelen balon kazasında yaralanan 16 kişiden 11’i ayakta tedavi edilerek taburcu edilirken, 5’nin yataklı tedaviye alındı. Yaralılardan 4’ü Nevşehir’deki İ. Şevki Atasagun, 1’inin de Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nde tedavi gördüğü belirlendi. Kazada yaralananlardan İspanyol turisst 73 yaşındaki Agujda Oyada Aristu’nun iki bacağında kırık bulunduğu tespit edilirken ameliyatına karar verildi.

Balonda bulunan turistlerin Uzakdoğulu, İspanyol ve Brezilyalılardan oluştuğu belirtildi. Düşen sıcak hava balonunun bulunduğu yerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlileri ile jandarma incelemelerini sürdürüyor.

SHGM’DEN AÇIKLAMA

Kapadokya’da balon kazasıyla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Bu sabah saatlerinde Nevşehir, Kapadokya-Göreme’de Anatolian Balonculuk’a ait 1 pilotun ve 24 yolcunun bulunduğu ’TC-BMB’ tescil işaretli balon düşmek sureti ile ölümlü kaza gerçekleşmiştir. Kazanın ilk bilgilerine göre; söz konusu balonun üzerinde uçan başka bir işletmeye ait bir balonun sepeti ile temas ederek balonun kubbesinin yırtılarak hızla irtifa kaybetmesinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Nihai değerlendirme Kaza Araştırma ve İnceleme Ekibinin yapacağı inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır. Şu an itibariyle Kaza Araştırma ve İnceleme Ekibi ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü teknik personeli intikal için yola çıkmış durumdadır. Düşen balonda çoğunlukla İspanyol turistlerin bulunduğu belirtilmektedir. Şu andaki (saat 09.30) bilgiye göre 1 ölü, 8 ağır yaralı ve 16 yaralı bulunmaktadır. 1 ağır yaralı Kayseri’ye nakledildiği, diğer yaralıların tedavisinin ise Nevşehir’deki hastanelerde yapıldığı bilgisi alınmıştır. Bölgedeki balon operasyonlarının kontrollerini ve denetimlerini aralıksız olarak sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, bu kazanın oluş nedeni ile ilgili de Kaza Araştırma ve İnceleme Heyetinin yapacağı değerlendirme sonucunda elde edilecek bilgiler doğrultusunda gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirecektir."

ÇARPILAN BALONUN PİLOTU 50 METREYE KADAR İNMİŞ

Bölgedeki bir balon firması yetkisi bölgede bu sabah havada rüzgar bulunmadığını, oldukça sakin bir hava olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Üstteki balonun alttaki balona doğru sürüklenmesi söz konusu değildi. Üstelik iki balonun pilotlarında da telsiz bulunuyordu. İlk belirlemeye göre, üstteki balonun alttaki balonun kubbesini sepetle çarpıp, kumaşının yırtılmasına ve dolayısıyla düşmesine yol açmış. Alttaki Anatolian firmasına ait balonun pilotu tecrübeli olmasa ve balon 50 metreye kadar yırtık vaziyette inmese, can kaybı daha fazla olurdu. Alttaki pilotun tecrübesi ve çabası daha fazla can kaybını önlemiş."

Jandarma ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ait kaza kırım ekipleri, düşen balonda bulunanlar ve pilotu ile kazaya yol açan üstteki balonun sepetinde bulunan yolcu ve pilotunun ifadesine başvurdu.

NEVŞEHİR VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, kentteki 3 hastanede tedavi gören hastaları ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Balon kazasındaki yaralanan 24 kişiden 23’nü ilimizdeki çeşitli hastanelere, 1’ini de Kayseri’deki hastaneye gönderdik. Daha sonra 3 hastayı daha Kayseri’ye sevk ettik. Hastalarımızdan çoklu kırıkları ve Akciğerinde kanama olan bir hastayı daha maalesef kaybettik ve ölü sayısı 2’ye yükseldi. Diğer yaralıların durumu iyi. Yoğun bakımda hastamız yok. Ancak, ameliyat olması gereken hastalar var. Nevşehir’deki 3 hastanemizdeki yaralıların tamamında pilot dahil yüksekten düşme olduğu için kırıklar var” de. Vali Savaş, "Sivil Havacılıktan uzmanlar geldi.Gerekli incelemeler sürüyor. Tek taraflı bir kaza. Üstte kalan balonda yaralı ve hasar yok” diye konuştu.

Haberin Devamı