Gazete Vatan Logo

Salam gibi dilimlerler

QNB Finansbank’ın Başkanı Ömer Aras, rakiplerinin yolun öbür tarafındaki bankalar olmadığını belirterek, “Rakibimiz Apple, Google. Onlar gelip salam gibi dilim dilim işimizi alacaklar elimizden. Aksiyonlar almamız lazım” dedi

Salam gibi dilimlerler

QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, sektörde çok hızlı bir dijitalleşme sürecinin yaşandığını ve bankacılığın büyük bir değişim içinde olduğunu söyledi.

Dijital paranın gelecek yıllarda dünyayı çok değiştireceğini ifade eden Aras, “İnternette çok fazla regülasyon yok. Ama para tarafında fazla regülasyon var. Bütün dünya regülatörleri bunu nasıl şekillendirecek göreceğiz” dedi. QNB Finansbank’ın 30’uncu kuruluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen gecede konuşan Ömer Aras, gerçek rakiplerinin bankalar olmadığını Apple, Google gibi teknoloji devleri olduğunu söyledi.

Emlakçı olabiliriz...

Aras, şunları kaydetti: “Bankacılığın adının bankacık olup, verilen hizmetlerin farklılaşacağını düşünüyorum. Bankacılık yaparken niye başka da hizmetler vermeyelim. Örneğin ev almak isteyen kredi almak için bize geliyor. Bize niye ‘Hangi evi alayım’ diye sormasınlar? Bizde o kadar veri tabanı var ki, hangi ev satılıyor, hangi evin fiyatı düşüyor gibi. Dolayısıyla emlak işine de girebilirim. Dijitalleşmeyi de bundan anlıyoruz. Bankacılık sektörünün gelecekte başka hizmetleri de verecek diye düşünüyorum. Bizim rakibimiz inanın yolun öbür tarafındaki bankalar değil. Bizim rakibimiz Apple, Google ya da fintech şirketleri. Onlar gelip salam gibi dilim dilim işimizi alacaklar elimizden. Almaması için bizim bir takım aksiyonlar almamız lazım.”

Haberin Devamı

KGF kortizon tedavisi gibi

Ömer Aras, bu yıl kredi büyümesinin Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerle iyi seviyelere ulaştığını söyledi. Aras, KGF kapsamındaki kredilerdeki pazar paylarının 14 milyar lira ile yüzde 6.5 seviyesinde olduğunu belirtti. Aras, KGF kredilerinin hem ekonomiye hem de bankacılık sektörüne ilaç gibi geldiğini ifade etti.
Bu ilacın tedavi edici olmadığını bir kortizon olduğunu belirten Aras, “Kortizonu aldın mı gayet iyi hissedersin kendini. Ama iyileştirici bir ilaç değildir. KGF kredileri ekonomiyi rahatlattı ve kredileri büyüttü. Zorluğa girebilecek krediler için likidite sağladı. Birçok konuya faydası oldu. Bundan sonra daha yatırıma yönelik krediler teşvik edilecek. Bu doğru bir karar ve yaklaşım. 200 milyar liraya yüzde 7’lik bir destek yani 14 milyar lira verildi. 14 milyar liraya ekonomiyi canlandırdık. Başka hiç bir sektöre
14 milyar vererek ekonomiyi canlandıramazdınız” diye konuştu. Aras, Türk bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik rasyosunun iyi seviyede bulunduğunu ekledi.

Haberin Devamı

Vergi artışı sürpriz oldu

Ömer Aras, hükümetin önceki gün açıkladığı ve bankalara 2 puanlık kurumlar vergisi artışını da içeren düzenlemenin kendileri için bir sürpriz olduğunu söyledi. Aras, “Bu regülasyon aslında bizim açımızdan bir sürpriz oldu. Çünkü Maliye Bakanlığı’nın daha evvelki açıklamaları kurumlar vergisinin düşürüleceği yönünde ya da belli bir vergi reformu üzerinde çalışıldığı yönündeydi” değerlendirmesinde bulundu.