Gazete Vatan Logo

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır? İşte suçiçeği aşı takvimi!

Varicella-zoster virüsü (VZV) su çiçeği enfeksiyonuna neden olur. Çoğu vaka, enfekte bir kişiyle temas yoluyla ortaya çıkar. Virüs, bulaşıcıdır. Tükürük, öksürme, hapşırma ve su çiçöeği kabarcıklarından gelen sıvı teması ile bulaşır. Sıklıkla çocukları etkiler ve yaygın olarak görülür. Su çiçeği aşısı, önerilen iki dozu alan kişilerin yüzde 98'inde suçiçeğini önler. Pek çok kişi suçiçeği aşı takvimini merak ediyor. Peki, Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır? Su çiçeği aşısı aşı takvimine göre ne zaman yapılmalı? İşte detaylar…

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır? İşte suçiçeği aşı takvimi!

Suçiçeği, yaygın ve çok bulaşıcı bir çocukluk viral hastalığıdır. Birçok insan suçiçeğini bir çocukluk hastalığı olarak düşünse de, yetişkinlerde de görülebilir. Suçiçeği, varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. En sık olarak yüzde, boyunda, vücutta, kollarda ve bacaklarda görülen kaşıntılı kırmızı kabarcıklar görülür. Su çiçeği aşısı, önerilen iki dozu alan kişilerin yüzde 98'inde suçiçeğini önler. Peki, Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır? Su çiçeği aşısı aşı takvimine göre ne zaman yapılmalı? İşte detaylar…

SU ÇİÇEĞİ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Suçiçeği aşısı, aşılanan hemen hemen tüm çocuklarda ağır hastalığı önler. Hafif hastalıkların önlenmesinde yüzde 85’e kadar etkilidir. Su çiçeği  olan ve  aşılanan çocukların genellikle hafif bir şekilde su çiçeği hastalığını geçirmiştir.

Suçiçeği aşısı, çocuklara 12 ila 15 aylık olduklarında enjeksiyonla verilir. Türkiye’de 12. ayda tek dok olarak uygulanmaktadır. 4 ila 6 yaşlarında daha fazla koruma için bir güçlendirici doz yapılabilir. 6 yaşından büyük ancak 13 yaşından küçük su çiçeği olmayan çocuklar da 3 ay arayla verilen iki dozla aşı olabilir. Su çiçeği veya aşısı olmayan 13 yaş ve üstü çocuklar 1 ila 2 ay arayla iki aşı dozuna ihtiyaç duyarlar.

Haberin Devamı

SU ÇİÇEĞİ AŞISININ YAN ETKİLERİ VAR MI?

Çoğu çocukta aşıdan kaynaklanan bir yan etki görülmezken bazı çocuklarda aşı yapılan bölgede kızarıklık yada şişlik, ateş, hafif döküntü gibi yan etkiler görülebilmektedir.

NASIL BULAŞIR?

Suçiçeği hastalığı geçiren kişinin döküntülerinden çıkan virüs parçacıkları içeren sıvı ile direk temas veya solunması yoluyla kolayca yayılır.

Hasta kişide döküntü ortaya çıkmasından 1-2 gün öncesi ile tüm lezyonların kabuklanmasına kadar geçen süre içinde suçiçeği bulaşabilir ve yayılabilir.