Gazete Vatan Logo

Kalbinizi hissediyorsanız dikkat!

Heyecanlandığınızda, sinirlendiğinizde, sevindiğinizde kalbinizin atışını hissedilebilirsiniz, ancak sürekli olarak kalp atışlarınızı hissediyorsanız bir problem olabilir. Vakit kaybetmeden doktora gitmeniz şart.

Kalbinizi hissediyorsanız dikkat!

Heyecanlandığınızda, sinirlendiğinizde, sevindiğinizde kalbinizin atışını hissedilebilirsiniz, ancak sürekli olarak kalp atışlarınızı hissediyorsanız bir problem olabilir. Vakit kaybetmeden doktora gitmeniz şart.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Güleç atışı hissedilen kalbe dikkat çekti. Kalbin 70 yıllık bir ömürde yaklaşık 2-3 milyar kez attığını söyleyen Prof. Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok enteresan bir şey var, bir insanın 2-3 milyar kez atar ama biz bunu normalde fark etmeyiz ve farketmememiz de gerekir zaten. Eğer kalbimizin attığını fark edersek bir sorun var demektir ve bunu öğrenmek için de doktora gitmemiz gerekir. İnsan normal koşullarda, istirahattayken kalbinin attığını hissediyorsa-biz buna çarpıntı diyoruz- altında yatan bir problem olabilir mi diye araştırılması gerekir. Özellikle tansiyonu olan, şeker hastası olan, troid ile ilgili rahatsızlığı olan, KOAH hastası olanlar kalbinin attığını hissetmeye başladıklarında doktora gitmeli. Çünkü altında kalpte pıhtı oluşturarak beyne atma riski oldukça yüksek olan bir ritim bozukluğunun habercisi ya da başlangıcı olabilir. Elektrokardiyografi çekerek teşhisi koymak ve teşhisten sonra kan sulandırıcı kullanarak pıhtı atmasına engel olmak mümkün. İnsanın kalbinin atmasının hissedilmesi kötü bir şeydir."

Haberin Devamı

Her 4 Ölümden Birisinin Sorumlusu Hipertansiyon

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülver Derici hipertansiyon konusunda bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hipertansiyonun tüm dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında bir numarada yer aldığını ifade ederek, hipertansif populasyonun yıllar içinde giderek artmakta olup 2025 yılına kadar yaklaşık 1,5 milyar insanın hipertansiyon tanısı alacağının tahmin edildiğini söyledi.

Dünya geneline bakıldığında hipertansiyonun her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne, 92 milyon kişinin de maluliyet haline yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Ülver Derici, “Sağlık Bakanlığı’nın 2004 yılına ait Hastalık Yükü Araştırması verilerine göre Türkiye’de hipertansiyona atfedilen yani hipertansiyonun kontrol altına alınması ile önlenen ölüm sayıları İskemik kalp hastalıklarında, 50 bin 717, serebrovasküler hastalıklarda, 39 bin731, hipertansif kalp hastalıklarında ise 11 bin 503’tür. Hipertansiyonun kontrol altına alınması ile önlenebilecek ölüm sayısı 108 bin 468 olup, bu rakam tüm ölümlerin yüzde 25.2’sini oluşturmaktadır. Bir başka deyişle ülkemizdeki her 4 ölümden 1’inin nedeni hipertansiyondur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı