Gazete Vatan Logo

Havuza girmeden mutlaka bunu yapmalısınız! Uzman isim uyardı

Yazın gelmesiyle birlikte havuz ve deniz sezonu açıldı. Sıcaktan bunalıp serinlemek isteyen herkes havuzlara koşuyor. Çoğunlukla çocukların tercih ettiği havuzlar göründüğü kadar masum değil. Havuzdaki klorun çocuklara zararları nelerdir?, Havuzdaki tehlikeler neler olabilir gibi birçok soru akla geliyor. Uzman isim bu soruların yanıtladı. İşte detaylar...

Havuza girmeden mutlaka bunu yapmalısınız! Uzman isim uyardı

Cansu Akalp / gazetevatan.com

Yaz aylarında en çok yapılan etkinliklerden biri havuza girmek. Sıcak günlerin vazgeçilmezi havuzlar özellikle de çocuklar için tehlike saçıyor. Havuz suları dezenfekte edilmek için klorlanıyor. Havuzu zaten özellikle alerjik çocuklar açısından tehlikeli yapan da klordur. Peki havuz klorunun zararları nelerdir? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar gazetevatan.com'a değerlendirdi. 

ÇOCUKLARDA SIK HASTALIK NEDENİ

Uzman Dr. Kübra Cenkçi göre klorun alerjik bir madde olduğuna dikkat çekerek, "Klor astımı, alerjisi olan çocuklarda bu şikayetleri tetikleyebilme potansiyaline sahip olan bir madde. Özellikle alerjik olan bireylerin klorlu havuzlara dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda klor, mikrobiyotaya ciddi zarar veren maddelerden bir tanesi. Bağırsaklarımızda bizleri korumak için canlı mikroormanizmalar vardı. Buna mikrobiyota da diyoruz. Mikrobiyotada bağırsaklardaki bizim için yararlı olan bakterilerin çoğunun ölmesine neden oluyor klor ve bağırsak floramızın değişmesine neden oluyor. Bu da mikrobiyata değişince ve mikrobiyota zarar görünce çocuklarda çok sık enfeksiyon geçirme ve hastalanmalar görüyoruz. Bağırsaklardaki probiyotik dengesinin değişmesi, yararlı olanların ölüp, zararlı organizmaların çoğalması çocuklarda sık hastalanmaya neden olur. Klorda mikrobiyotayı bozduğu için buna neden oluyor." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

MUTLAKA DUŞ ALINMALI

 Kübra Cenkçi, "Klor astımı ciddi tetikleyen bir madde olduğu için alerjik bazı çocuklarda klor duyarlılığı diğer çocuklardan daha fazla olduğundan, böyle çocuklarda havuza girip çıktıktan sonra ciddi astım atakları ve hastalığın tetiklenmesi gibi durumlar görebiliyoruz. Aynı zamanda klor, vücudumuzda ter ve idrarla birleştiğinde daha zararlı bir hale geliyor. Bundan dolayı da ciltte de sıkıntılara neden olabilir. Havuza girmeden önce duş alınsın denir bu yüzden." diye konuştu. 

Çocukların çoğu havuza girip çıkarken duş almıyor. Bunun vücuda zararlı olduğunu belirten Cenkçi, astımı olan çocuklar hakkında aile bireylerine önemli uyarılarda bulunarak şunları söyledi;

Haberin Devamı

"Astımlı olan çocukların, havuzda çok uzun vakit geçirmesini istemiyoruz. Her çocuğun, insanın havuza girmeden önce, klorun terle birleşip daha zararlı etki göstermesi nedeniyle havuza girmeden önce mutlaka duş almasını istiyoruz. Havuzlarda bu yüzden duş konulur hep.

Havuza duş alıp öyle girilmesini tavsiye ediyoruz. Çıktıktan sonra da özellikle astımlı çocuklarda ve diğer herkeste klorun zararlı etkilerini azaltmak için havuzdan çıkarken bol suyla vücudun yıkanması, el ve yüzümüzün yıkanmasını istiyoruz. Bu da çocuktaki astım atağını hafifletebilecek bir durum. Buna dikkat etmek lazım."

'8-9 YAŞININ ALTINDAKİ ÇOCUKLAR YÜZME BİLSE DAHİ KOLLUK TAKMALI'

Doktorların yaz aylarında en çok karşılaştığı kazalardan biri de havuz kenarında kayıp düşen çocuklar. Kayıp düştükten sonra kırık, çıkık ,zedelenme ve travma yaşayan çocukların arttığını söyleyen Cenkçi, bu sorunu yaşamamaları için ebeveynlerin çocuklarını gözünden ayırmamaları gerektiğini söyledi. Uzman isim, şunları söyledi;

"Havuz kenarları kaygan zeminlerdir. Bizim yaz döneminde en çok gördüğümüz yaralanmalar havuz kenarında kayıp düşen, bir yerini kıran, zedeleyen çocuklar oluyor. Çocukların kaymaz tabanlı bir şeyler giymesini öneriyoruz. Travmalar çok fazla olabilir, kayıp düşmeler başını çarpmalar çok oluyor. Onun haricinde yüzme bilmeyen çocuklar mutlaka yanında bir ebeveynle hem denize hem havuza girmeli.

Haberin Devamı

Mutlaka çocuklarda yüzme biliyor dahi olsa özellikle 8-9 yaşın altındaki çocuklara kolluk takılmasını istiyoruz -kolluk dediğimiz suyun yüzeyinde çocuğu tutan yardımcı şeyler- Bunların takılmasını istiyoruz ki çocuk batmasın. Yüzme bilse dahi bir anda hafif bir su yutma bile çocukta boğulma tehlikesine neden olabilir." 

GÜNEŞ KORUYUCUYU DÜZENLİ KULLANIN!

Anne babaların havuz başında çocukların yanında olup, çocukları izlemeleri gerektiğini söyleyen Kübra Cenkçi, "1 saniye bile olsa çocuğa bakmadığımız anda çocuklarda boğulma görebiliyoruz. Buna dikkat edilmesi gerek. Çocuklar havuz başında yalnız kalmasınlar. Kaygan zeminlerde, kaydırmaz tabanlı bir şey giymeliler. Özellikle küçük yaşta, 5 yaşın altındaki çocuklarda daha önemli ama bütün çocuklarda da önemli olan güneş kremi. Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda da uzun kollu havuza, denize uygun kıyafetler var onların tercih edilmesi gerekiyor, güneşe direk maruz kalmamak için. Havuz başında uzun vakit geçirebiliyor çocuklar, bu da ciltte yanma tehlikesi ve güneş yanığı tehlikeleri olabiliyor. Güneş koruyucularını düzenli kullanmaları ve sık sık tekrar etmeleri gerekiyor. Aileler buna dikkat etmeli. Havuz suyunun yutulmasını hiçbirimiz istemiyoruz ama bazen çocuklar bunu yutabiliyor, oyun olarak da yapabiliyor bunu. Havuzdaki suyun zararlı olabileceğini anlayan yaştaki çocuklara anlatıp, bu suyu içmemeleri gerektiğini söylemek lazım." diye konuştu.

Haberin Devamı

Ailelerin çoğu evlerine de çocuk havuzu almaya başladı. Peki 'çocuk havuzu alınırken nelere dikkat etmeliyiz?' sorusuna Cenkçi şu yanıtı verdi;

"Evde kullanılan havuzun yapıldığı madde önemli. Alerjik bir şey içermeyen maddeden yapılması. Vücuda zararı olan herhangi bir madde içermemesi gerek. Bunlar yapıldığı plastik maddelerin çoğu çocuk havuzlarında özellikle çocuğa zarar vermeyecek cinsten olmalı buna dikkat edilmeli. Otellerde, tatil bölgelerindeki havuzlarda çocuklar için yapılan havuzların tek farkı boyut farkı. Yetişkin havuzlarından yükseklik olarak daha kısa mesafeli oluyor.

Ailelerin burada dikkat edeceği bir şey yok çocuk havuzundaki klor ile yetişkin havuzundaki aynı. Ama eve alacağımız havuzlarda dikkat edecekleri tek şey yapıldığı madde. Boyalarda çocuk için kanserojen olabilecek herhangi bir boya ve plastik madde kullanılmamış olması lazım. Evde alınacak küçük havuzda bunlara dikkat etmeleri gerekiyor." 


'KLORU CİLTTEN TEMİZLEMEK ÖNEMLİ'

Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, havuz suyunun enfeksiyon riski bulunduğuna ve klorun ciltten temizlenmesi gerektiğine değindi. Sever, "Havuz suyunda mikroorganizmalar ve kirleticiler bulunabilir, bu nedenle düzenli dezenfeksiyon ve temizlik önlemleri alınmalıdır. Ayrıca, klor kullanımı cilt tahrişine neden olabilir, bu yüzden klor seviyeleri kontrol edilmeli ve duş alarak kloru ciltten temizlemek önemlidir." diye konuştu.

Havuza girmeden önce temiz olup olmadığına mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Güneşten korunmak ve cilt sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenlerle ilgili de Sertaç Sever, önemli uyarılarda bulundu;

"Havuzun temizliğine ve su kalitesine özen gösterilmelidir. Havuzdaki derinliklere dikkat edilmeli ve güvenlik kurallarına uymak önemlidir. Güneşten korunmak için güneş kremi, şapka ve gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Havuz çevresinde kaymaları önlemek için uygun zemin ve kaymaz terlikler tercih edilmelidir.

Havuz suyu çocukların cildini tahriş edebiliyor. Havuza girmeden önce mutlaka duş alınması gerekiyor. Havuz suyunda bulunan kimyasalların temizlenmesi gerekiyor. Dermatolojik onaylı güneş kremleri kullanmanın faydasından da söz eden Sever, "Havuz suyu, bazı çocuklarda cilt tahrişine veya hassasiyete neden olabilir. Havuzlarda kullanılan klor ve diğer kimyasallar, bazı çocuklarda ciltte kuruluk, kaşıntı, kızarıklık veya alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Korunma için, çocukların havuza girmeden önce duş alması ve havuz suyundan çıktıktan sonra duş alarak ciltlerini temizlemeleri önemlidir. Böylelikle, havuz suyunda bulunan kimyasalların ve kirleticilerin cilt üzerindeki etkileri azaltılabilir. Ayrıca, çocukların hassas ciltleri için uygun, dermatolojik olarak onaylı güneş koruyucu krem kullanmaları ve havuz çevresindeki kimyasallarla teması engellemek için kaymaz terlik veya ayakkabılar giymeleri önerilir. Terlik kullanılması siğillerin bulaşmasını da engeller. Eğer çocuğunuzda cilt reaksiyonları veya tahriş belirtileri görülüyorsa, bir dermatologdan destek almanız önemlidir." şeklinde konuştu. 

KLORUN CİLDİNİZE ZARAR VERMESİNİ ENGELLEYİN

Klorun ciddi zararlarından korunmak için duş almak gerektiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, "Klor, bazı insanlarda cilde zarar verebilir. Klor, ciltte kuruluk, tahriş, kızarıklık veya kaşıntı gibi reaksiyonlara yol açabilir. Bu etkiler, klor seviyeleriyle, kişinin cilt hassasiyetiyle ve uzun süreli maruziyetle ilişkilidir. Klorun cilde zarar vermesini önlemek için duş almak, kimyasallarla teması önlemek ve klor seviyelerini kontrol etmek önemlidir. Hassas cilt durumunda ise bir dermatologdan destek almak önerilir." diye konuştu.