Gazete Vatan Logo

Evde sumak ekşisi nasıl yapılır?

Bağışıklığı güçlendiren özelliği ile sağlıklı baharatlar arasında gösterilen sumak özellikle yemeklere ve salatalara verdiği ekşi tat nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Son günlerde haberlere konu olan sumak bitkisinin faydaları, sumak bitkisine olan talebi de artırdı. İnternette sıklıkla ‘evde sumak ekşisi nasıl yapılır?’ sorusu aratılıyor. İşte evde sumak ekşisi yapmanın püf noktaları…

Evde sumak ekşisi nasıl yapılır?

Kültürümüzde önemli bir yeri olan sumak özellikle Doğu Anadolu bölgesinde sıklıkla tüketilen bir baharattır. Doğu Anadolu Mutfağı’nın vazgeçilmez baharatlarından olan sumak bitkisi son günlerde trend oldu.

Yemeğe ve salatalara kattığı lezzet ile sofraların vazgeçilmez baharatlarından olan sumak bağışıklığı güçlendiren etkisi son günlerde sıkça konuşuluyor.

Baharatçılarda veya marketlerde bulabileceğiniz sumak ile lezzetli bir ekşi hazırlayabilirsiniz. Peki, evde sumak ekşisi nasıl yapılır? İşte tüm püf noktaları ile lezzetli sumak ekşisi hazırlamanın yolları…

SUMAK EKŞİSİ TARİFİ

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz pratik sumak ekşisi tarifi için öncelikle malzemeleri özenle seçmelisiniz. Ancak sumak bitkisini daha önce görmediyseniz veya hiç kullanmadıysanız dikkat etmeniz gereken önemli bir püf noktası var.

Evde hazırlayacağınız sumak ekşisi için öncelikle ekşi sumak tercih etmelisiniz. Sumağın değişik türleri bulunuyor. Ancak Türk Mutfağı’nda en çok tercih edilen sumak çeşidi ekşi olanıdır.

Haberin Devamı

SUMAK EKŞİSİ NASIL YAPILIR? İŞTE SUMAK EKŞİSİ YAPIMI

Satın aldığınız öğütülmemiş tanecikli sumak bitkisini ilk olarak genişçe bir kaba alın. Yaklaşık 10 kilogramlık sumak bitkisinin üzerine çıkacak kadar su ekleyin. 2 saat bekletin. Bekletilmiş sumağı elinizle sıkarak ekşisinin çıkmasını sağlayın. Ekşisinin iyice çıktığından emin olduktan sonra suyu başka kaba aktarın. Ve kalan posaya da tekrar aynı şekilde su koyup bekletin. Aynı aşamaları tekrar uygulayın. Süzüp diğer ayırdığınız su ile birleştirip kaynatın. Kaynayınca üzerine çıkan köpüğü bir kaşık yardımıyla alın. 1 çorba kaşığı kaya tuzu ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Hafif koyulaşınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra şişelere koyun. Sumak ekşinizi hem yemeklerde ekşi tat vermek için hem de salatalarda limon yerine kullanabilirsiniz.