Gazete Vatan Logo

Depresyon bir enfeksiyon herkese bulaşabilir

Türk bilim adamı Prof. Dr. Turhan Çanlı, depresyonun nedeninin virüs, bakteri, parazit gibi bulaşıcı etmenler olabileceğini söyledi

Depresyon bir enfeksiyon herkese bulaşabilir

New York Stony Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Çanlı, “Biology of Mood and Anxiety Disorders” dergisinde yayınlanan ve büyük ses getiren makalesinde yer alan depresyon konusunda ortaya koyduğu yeni yaklaşıma ilişkin bilgi verdi. Hayatında bir kez ciddi depresyon geçiren hastaların ikinci kez bu hastalığa yakalanma oranlarının yüzde 50 olduğunu kaydeden Çanlı, ikinci kez yakalananların ise üçüncüye maruz kalma ihtimalinin yüzde 80’e çıktığını anlattı. Hastaların ancak yüzde 30 ila 50’sinin tedaviye yanıt verdiğini de vurgulayan Çanlı, bu düşük yanıt oranının depresyonun gerçek nedenini ortaya çıkarmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Çanlı, “Özellikle biyolojik olarak ilaç tedavisi yaklaşık 50 yılıdır temel olarak değişmedi. Tedavi yöntemleri 1960’lardakinden çok farklı değil” dedi. Bu ilaçların genellikle serotonin gibi nörotransmitterleri (sinir sisteminde nöronlar arasında sinyalleri ileten kimyasallar) değiştirme amacını güttüğünü kaydeden Çanlı, “Bir defa ciddi depresyon yaşayanlarda tekrarlama ihtimali yüzde 50. İlaçlar bunu değiştirmiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Nesilden nesile

Son dönemde depresyonun bir tür iltihaplanmayla ilişkili olduğuna yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Çanlı, enfeksiyonun nedenleri arasında da virüs, bakteri ve parazitler olduğunu vurguladı. Çanlı, “Majör depresyon, parazit, virüs ve bakterilerin neden olduğu bir tür bulaşıcı hastalık olabilir. Bu virüs, bakteri ya da parazitler birtakım olaylarla aktif hale gelene kadar tespit edilemeden kalabilir. Bir defa aktif hale gelince de nesilden nesile geçebilen bir şekle dönüşebilir”

Aşısı da bulunur

Depresyona neden olan enfeksiyonun tespit edilmesi halinde buna yönelik aşı çalışması da yapılabileceğini anlatan Çanlı, bütün bunların uzun zaman alacağını da vurguladı. Depresyona birden fazla türden virüs ya da parazitin neden olabileceğini de anlatan Çanlı, depresyonun bulaşıcı da olabileceğini ancak bunun şimdilik sadece sosyal nedenlerle açıklanabildiğini söyledi. Depresyon hastalarının en ciddi sorunlarının ümitsizlik olduğunun altını çizen Çanlı, “Umarım benim bu varsayımım bu hastalığın tedavisinin bulunması konusunda umut olur” dedi.

Haberin Devamı