Gazete Vatan Logo

Böbrek kanserinin evrelerine göre tedavi seçenekleri nelerdir?

Üroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlker Çömez, böbrek kanserinin evrelerini ve tedavilerini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı. Evreleme, kanseri konum ve ne kadar uzağa yayıldığı açısından tanımlamanın bir yoludur; en iyi tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olur.

Böbrek kanserinin evrelerine göre tedavi seçenekleri nelerdir?

Böbrek kanserini evrelemek için kullanılan yönteme TNM sistemi denir.

T, birincil tümörün boyutunu ve çevre dokuyu istila edip etmediğini belirtir.
N, kanserin lenf düğümlerine ne kadar yayıldığını belirlemek için kullanılır.
M, kanserin metastaz yapıp yapmadığını veya diğer organlara veya daha uzak lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını gösterir.

Örneğin, size kanserinizin T1, N0, M0 olduğu söylendiyse bu, bir böbreğinizde küçük bir tümör olduğu, ancak lenf düğümlerinize veya organlarınıza yayılmadığı anlamına gelir.

1. Evre
1. evrede kanserli tümör ilk aşamada nispeten küçüktür. Yalnızca bir böbrekte görülür ve lenf düğümlerine veya diğer organlara yayıldığına dair bir bulgu yoktur. 1. evrede kanserli böbrek alınabilir ve takip tedavisi gerekli olmayabilir. İyileşme oranı da oldukça yüksektir.

2. Evre
2. evre, 1. evreden daha ciddidir. Bu evrede, tümör 7 santimetreden daha büyük olabilir, yine sadece böbrekte görülür. 1. evredeki gibi, yakındaki lenf düğümlerine veya diğer organlara yayıldığına dair bir bulgu yoktur. 2. evre kanserli böbrek alınabilir ve takip tedavisi gerekli olmayabilir. İyileşme oranı yüksektir.

3. Evre
3. evre böbrek kanseri için iki farklı duruma sahip olabilir. İlk durumda, tümör büyük bir damara ve yakındaki dokuya dönüşmüş, ancak yakındaki lenf düğümlerine ulaşmamış olur. İkinci durumda, tümör herhangi bir boyutta olabilir ve böbreğin dışında da görünebilir. Bu durumda, kanser hücreleri de yakındaki lenf düğümlerine ulaşmış, ancak daha ileri gitmemiştir. Kanser lenf düğümlerine ulaştıysa cerrahi olarak çıkarılabilir ve takip tedavisi uygulanabilir.

4. Evre
4. evre böbrek kanseri de iki şekilde sınıflandırılabilir. İlkinde, tümör büyümüş ve böbreğin ötesindeki dokuya ulaşmış olabilir. Yakındaki lenf düğümlerine yayılmış olabilir veya olmayabilir, ancak yine de metastaz yapmamıştır. İkincisinde, tümör herhangi bir boyutta olabilir, lenf düğümlerinde olabilir ve diğer organlara veya başka lenf düğümlerine metastaz yapmıştır. Bu evredeki hastalarda sağkalım oranı yüzde 8’e düşebilir.

Evre 3 veya 4 böbrek kanserinde belirli faktörler hayatta kalma oranlarını düşürebilir. Bunlar şunları içerir:
• Hücre hasarını gösteren yüksek kan laktat dehidrojenaz (LDH) seviyesi• Yüksek kan kalsiyum seviyesi
• Düşük kırmızı kan hücresi sayısı

Tedaviyi etkileyen diğer faktörler şunlardır:
• Kanser iki veya daha fazla uzak bölgeye yayılmışsa
• Teşhis anından sistemik tedavi ihtiyacına kadar bir yıldan az bir süre geçmişse
• Yaş 
• Tedavi türü• Yayılma durumu

Tedavinize mümkün olan en kısa sürede başlamak, kanseri yenmeye yardımcı olabilir. Tedavi ilaç, ameliyat, radyoterapi ya da kemoterapi gibi çeşitli seçenekleri içerebilir.

Her kanser vakası benzersizdir, tedavi hastanın durumuna özel olarak planlanır, tedavi sonuçları da aynı şekilde kişiye göre değişiklik gösterir.

Haberin Devamı