Gazete Vatan Logo

Bakanlıktan kadınlara sağlıklı ‘gün tabağı’

Bakanlıktan kadınlara sağlıklı ‘gün tabağı’

Sağlık Bakanlığı obezite ile mücadele kapsamında kadınlara sağlıklı ‘gün tabağı‘ hazırladı. Tabakta kısırdan, sarmaya kadar bol yiyecek bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı obezite ile mücadele çalışmaları kapsamında yeni bir projeye imza attı. Ev hanımlarına yönelik hazırlanan önerinin adı “Sağlıklı Tabak”.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan’ın dün tanıtımını yaptığı “Sağlıklı Tabak” uygulama sağlıklı olmak için 4 beslenme grubuna dikkat çekiyor. Özkan, uygulamanın detaylarını şöyle paylaştı: “Yeterli ve dengeli beslenmeyi gerekli kılan ürünlerden süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu, ekmek, tahıl grubu bunlardan önerilen miktarda porsiyonda almamız gerekiyor. Bulgurun sağlıklı bir besin olduğunu biliyoruz. Ayran gibi içecekleri, tabak olarak da sağlıklı tabakları tercih ediyoruz. Çayı seviyorsak açık, limonlu ve de şekersiz. Tuzu, şekeri önermiyoruz. Tabakta marul, maydanoz gibi salata ürünleri var. Çilek var, domates, salatalık, kısırımız var ve yaprak sarması var. Ceviz ve fındık da öneriyoruz.”

ABD ve İngiltere yıllardır uyguluyor

‘Sağlıklı Tabak’ (Healthy Plate-Eatwell Plate) uygulaması ABD ve ingiltere gibi ülkelerin Sağlık Bakanlıkları tarafından uzun yıllardır uygulanan bir proje. Türkiye’de açıklananın aksine sadece ev kadınlarına değil tüm vatandaşlara hitap eden bir dengeli beslenme programı tavsiye ediliyor. İşte o sitelerden ‘sağlıklı tabak’ önerileri: Sebze ve meyve tüketimi maksimuma çıkarılmalı. Bu konuda uzmanların tavsiyesi her gün tüketilen besinlerin 3’te birinin bu besin grubuna ait olması yönünde. Şeker problemi olmayanlar günde 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu içmeye kendisini alıştırmalı. Sofranızda sebze yemeği yoksa salatayı eksik etmeyin. Her öğünde meyveyi ihmal etmeyin. Yemekte daha az kalori almak ve daha çabuk doymak istiyorsanız meyve ve salatayı ana öğünden önce tüketin. (DIŞ HABERLER)

Haberin Devamı