Gazete Vatan Logo

22 yıldır göremeyen hastaya biyonik göz takılacak

Tavuk karası hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden 35 yaşındaki Serkan Çeçen'e biyonik göz ameliyatı yapılacak

22 yıldır göremeyen hastaya biyonik göz takılacak

Halk arasında tavuk karası ya da gece körlüğü olarak bilinen hastalığı nedeniyle 22 yıl önce görme yetisini kaybeden 35 yaşındaki Serkan Çeçen'e biyonik göz takılacak. Etiler Dünyagöz Hastanesinde ameliyata girecek doktorlardan Opr. Dr. Fevzi Akkan, düzenlenen basın toplantısında, Serkan'ın halk arasında tavuk karası olarak bilinen "Retinitis Pigmentosa" hastalığına yakalandığını söyledi.

Hastalığın genelde 10'lu yaşlardan sonra görmeyi yavaş yavaş azalttığını, 20-40 yaş arasında da hastanın görme yetisini tamamen kaybetmesine yol açtığını belirten Akkan, Serkan'ın şu anda sadece ışığın varlığını hissedebildiğini aktardı.

Hastanın tek başına hayatını idame ettiremediğini dile getiren Akkan, "Hastamız bu durumlarda yapılan biyonik göz ameliyatına girecek. Ameliyattan sonrada tek başına, kendi başına hayatını sürdürebilecek pozisyona gelecek" dedi.

Dünyada şu ana kadar yaklaşık 150'ye yakın biyonik göz ameliyatı yapıldığını aktaran Akkan, geçen temmuz ayında iki hastaya bu ameliyatı yaptıklarını ve çok iyi sonuçlar elde ettiklerini anlattı.

Opr. Dr. Akkan, "Ameliyattan sonra 3 ay iyileşme süreci, eğitim süreci var. Hastalık ortadan kalkmayacak, sadece hastanın var olan durumu biraz daha iyi olacak. Objeleri seçmeye çalışacak, tek başına hareket edebilir duruma gelecek. Maalesef Türkiye'de yaklaşık 20 bin kişi, bu hastalığa maruz durumda. Bunların hepsi şu anda evde oturuyor. Umarım ileri yıllarda bu ameliyatı olabilir ve hayatlarını idame ettirebilecek duruma gelebilirler" diye konuştu.

Operasyonun komplike bir ameliyat olduğunu dile getiren Akkan, şöyle konuştu: "Büyük bir ameliyat. Bizim için zor değil ama teknik olarak basit bir ameliyat değil. 5 saat süren ameliyatın, göz içi ve göz dışı olmak üzere iki bölümü var. Ameliyat sadece tek göze uygulanıyor. Ameliyattan sonra hasta bir gözlük takıyor, o gözlüğün ortasındaki kameradan görüntü, gözün arkasına yerleştirdiğimiz çipe gidiyor. Onunla birlikte görüntü elde ediliyor." Göz ameliyatına girecek olan Serkan Çeçen ise ışığı görebildiğini belirterek, "Geçenleri görüyorum ama kız mı erkek mi anlamıyorum ama görüş var" dedi.

Hastalığının ilkokulda başladığını ifade eden Çeçen, "İlkokula gidiyordum. Önceleri yazıyı görebiliyordum. Sonra tahtaya gidiyordum, yazıyı görüyordum geri gelip yazıyordum. Sonraları arttı. Şimdi geldim ve gözümü açacağım inşallah" şeklinde konuştu.

- Biyonik göz sistemi iki parçadan oluşuyor Biyonik göz sistemi iki parçadan oluşuyor. İç parça, cerrahi operasyonla gözün içerisine yerleştiriliyor. Dış parça ise hastanın takacağı özel bir gözlük ve video işleme ünitesinden oluşuyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. Implant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor. Görüntüleri algıladıktan sonra hastaya görme eğitim veriliyor.

Haberin Devamı