Gazete Vatan Logo

Saç ekiminde nelere dikkat edilmeli!

Op. Dr. Güncel Öztürk denetimindeki Saç Ekim Merkezi Uzmanları, saç ekimi ameliyatı öncesi dikkat edilmesi ve alınması gereken önlemler anlattı.

Saç ekiminde nelere dikkat edilmeli!

Saç ekimi prosedüründen 1 ile 2 hafta önce, uygulama esnasında kanamayı artırabileceğinden aspirin, anti-inflamatuar ilaçlar, B veya E vitaminleri, kan incelticiler ve bitkisel ilaçları almayı bırakın. Saç ekiminden 2 gün sonra tekrar almaya devam edebilirsiniz.

Düzenli kullanmak durumunda olduğunuz herhangi bir ilaç varsa ya da alerji, kanama bozukluğu, uyku bozukluğu, astım, yüksek tansiyon, nefes darlığı sorunları, diyabet, sedef hastalığı gibi bir ameliyatı etkileyebilecek herhangi bir sağlık probleminiz varsa bu durumu mutlaka doktora bildirmeniz gerekir. Keloid ya da başka herhangi bir kronik hastalık da ameliyatınıza etki eder. Saç ekiminden bir gün önce herhangi bir reçeteli ya da reçetesiz ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Sigara kullanımına dikkat!

Sigara kullanımı kan damarlarını daraltır ve ayrıca nikotin içeriği nedeniyle kafa derisine olan kan akışını düşürür. Dumanın içindeki karbon monoksit, kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Tüm bu faktörler operasyon sonrası iyileşme sürecinin yavaşlamasına sebep olur. Bu yüzden saç ekiminden en az bir hafta önce sigara kullanmayı bırakmalısınız.

Haberin Devamı

Saçın tıraş edilmesine gerek olmaz

Saç ekimi ameliyatına gelmeden önce saçlarınızı tıraş etmek zorunda değilsiniz. FUE tekniğinde hastaların, operasyon sabahı tıraş edilir. FUT veya UFUE tekniğinde donör bölgenin en az iki hafta önce tıraş edilmesi önerilir, böylece izler çok daha kolay bir şekilde gizlenebilir. DHI, longhairFUE gibi tekniklerde saçların tıraş edilmesine gerek yoktur. Hastanın tercihine göre saç tıraşlanması ile ilgili bilgilendirme muayene esnasında ayrıntılı bir şekilde yapılacaktır.

Saç ekim prosedürünün yapılacağı günün sabahı

Duş alınabilir

Operasyonun olduğu sabah duş alın ve normal şampuanınızı kullanarak saçlarınızı iyice yıkayın. Eğer saçınızda kaynak, peruk ve benzeri ürünler varsa çıkarmalısınız. Bunun dışında sprey, jel veya başka herhangi bir şekillendirme ürünü uygulamamalısınız. Saçınızı şampuanla iyice yıkadıktan sonra hiçbir şey kullanmadan ya da takmadan saç ekim merkezine gelmelisiniz.

Haberin Devamı

Rahat giyilmeli

Saç ekim merkezine gelirken bol ve rahat bir pantolon, ön taraftan düğmeyle ya da fermuarla açılan gömlek giymenizi tavsiye ediyoruz. Başınızın üzerinden giyilip çıkarılan bir kıyafet giymemeniz önemlidir. Bu sayede ekilen saç greft’lerinin zarar görmesi engellenmiş olur. Küpe, kolye, yüzük vs. gibi takılarınızı da çıkarmanız tavsiye edilir.

Bir şey yiyip içilebilir

İşlemin sabahı kahvaltınızı yapıp ve su içebilirsiniz. Operasyon süresince aperatif ve öğle yemeği servis edeceğiz. Ameliyat günü kahve içmemelisiniz. Mutlaka kahve içmeniz gerekiyorsa kafeinsiz kahve içebilirsiniz.

Anestezi uygulanır

Saç ekimi lokal anestezi altında yapılsa da sizi rahat ettirmek için hafif bir sakinleştirici de verilir. Bu sizin hafif uykulu hissetmenizi sağlayacaktır. Bu neden ile saç ekimi sonrasında evinize tek başınıza gidemezsiniz. Bu nedenle operasyona kendi arabanızla gelmemeniz ya da dönüşte aracınızı sürmesi için bir yakınınızla birlikte gelmeniz tavsiye edilir.

Haberin Devamı

O gün başka bir aktivite yapılmamalı

Ameliyat tam gün süreceği için o gün başka bir aktivite yapmak için uygun olmazsınız. Eğer başka bir program yaptıysanız ertelemeniz gerekecek. Üstelik operasyondan sonra dinlenme ihtiyacı da hissedebilirsiniz.

Saç ekim merkezinin hijyenine dikkat edilmeli

Saç ekim merkezinin tam anlamıyla steril olduğundan emin olmalısınız. Bunun için saç ekim işleminizin klinik ortamında yapılacağından emin olmalısınız.

Ekim sırasında refakatçiniz olmalı

Refakatçileriniz saç ekimi esnasında yanınıza giremez. Bununla birlikte öğle yemeği sırasında ve operasyonun bitiminde yanınıza gelebilir. Öğle yemeği ya da ara atıştırmalıklarda özel bir diyet ihtiyacınız varsa operasyondan önce bildirmeniz gerekir.